2024-07-06 316 瀏覽
錦田原來好多小店,之後要慢慢再發掘~呢間素食店周末早上都人流不絕,特別喜歡玻璃屋設計,採光度十足,最緊要戶外都有冷氣,狗狗們亦十分享受。Brunch菜式選擇有10個,而且好有特色,連素窩蛋牛肉㷛仔飯都有。盛菜既碗碟更用上雞公碗,中西交錯。𖡽香煎素帶子卡邦尼手工意大利粉 $108素带子|洋蔥|素意大利腸|芝士|手工意粉➺手工意粉質感特別,似中式蛋面,好香蛋味,軟硬適中,好掛汁!𖡽生酮瑪格麗塔薄餅 $108樱桃茄|水牛芝士|芝麻菜|自家製杏仁薄餅➺Almond pizza底有驚喜,有點似曲奇餅底,但唔甜,無杏仁怪味,烘得好脆口,同拉絲芝士好夾🅝🅔🅦柚子檸檬梳打咖啡 $48當詢問邊款飲品值得試,店員好用心推介,最後選左呢杯好fresh既tonie coffee,夏日必點,啡味溫和,與酸酸甜甜既柚子融合。
錦田原來好多小店,之後要慢慢再發掘~

𖡽香煎素帶子卡邦尼手工意大利粉 $108
素带子|洋蔥|素意大利腸|芝士|手工意粉

𖡽生酮瑪格麗塔薄餅 $108
樱桃茄|水牛芝士|芝麻菜|自家製杏仁薄餅

🅝🅔🅦柚子檸檬梳打咖啡 $48
  • 香煎素帶子卡邦尼手工意大利粉
  • 芝麻卷蛋
🔍放假發掘美食, 喺大埔揸車入元朗半個鐘就到🚙🚗今次去咗比較偏僻嘅錦田天空之城☁️☑️入面有港式, 西餐, 泰菜等選擇揀咗間🥗素食餐廳, 俾身體抖吓😌⚪️裝修以白色木色為主🪵, 白色貨櫃屋外形✨主打多元化素食菜式, 例如天貝汁, 素帶子意粉🍝等同時亦係間🐶🐱寵物友善店, 帶埋毛孩嚟一齊食飯😙🥤飲品Menu更吸引, 多款新穎飲品🤩, 如話梅Tonic, 開心果latte☕️等🔆Brunch Set:+38 沙律&湯 🔸素沙律配蓮子天貝汁🥗☑️芝士條, 小麥包粒, 沙律菜🔸希臘沙律配意大利香醋🥗☑️車厘茄, Feta芝士粒🧀黑醋酸酸甜甜, 幾開胃😉🔸超級能量碗 Vegan Super Bowl🥣 $98 6/10☑️天貝, 車厘茄, 黑豆, 藜麥, 粟米粒, 牛油果, 無花果, 小麥包🌽🥑🍅🍞🥣超級大碗, 配料豐富, 最後食唔哂🙈個人偏好NOC 個Bowl多啲🤪~🔸”VMC”素牛肉漢堡🍔 Veggie Beef Burger $118 6.5/10🔸美式橙啡 🍊☕️Fresh Orange Americano +$25 7/10🔸雲Cloud☁️ +$27 5.5/10☁️見到個名好特別🫨原來
🔍放假發掘美食,
喺大埔揸車入元朗半個鐘就到🚙🚗
今次去咗比較偏僻嘅錦田天空之城☁️
☑️入面有港式, 西餐, 泰菜等選擇
揀咗間🥗素食餐廳, 俾身體抖吓😌

⚪️裝修以白色木色為主🪵, 白色貨櫃屋外形
✨主打多元化素食菜式,
例如天貝汁, 素帶子意粉🍝等

同時亦係間🐶🐱寵物友善店,
帶埋毛孩嚟一齊食飯😙

🥤飲品Menu更吸引, 多款新穎飲品🤩,
如話梅Tonic, 開心果latte☕️等

🔆Brunch Set:+38 沙律&湯

🔸素沙律配蓮子天貝汁🥗
☑️芝士條, 小麥包粒, 沙律菜

🔸希臘沙律配意大利香醋🥗
☑️車厘茄, Feta芝士粒🧀
黑醋酸酸甜甜, 幾開胃😉

🥣超級大碗, 配料豐富, 最後食唔哂🙈
個人偏好NOC 個Bowl多啲🤪~

🔸雲Cloud☁️ +$27 5.5/10
☁️見到個名好特別🫨
原來係因為咖啡表面有層奶蓋😌
☺️入口咸香綿滑, 同咖啡意外地夾🥳~
2024-04-09 550 瀏覽
適逢初一,又係想食素既日子 。記得對上一次係叫左個全日早餐黎食,已經好有驚喜,素菜都可以整得咁好食而不乏味,而且環境舒服,店外更有免費泊車,非常方便。今次點了以下兩款,都非常滿意。純素炸魚薯條丨蜜糖芥末醬 $98 炸魚整得像麥樂雞的口感,配上蜜糖芥茉醬清新香口,配上大量薯條,充滿飽腹感,一人應該食唔哂😂抵食。生酮冬陰功翠肉瓜麵 $128 開胃麵條,翠肉瓜條混合麵條很清新,冬陰功醬汁好味唔辣,炸秋葵外脆內軟,不會乾身。真是元朗區素食餐廳的首選👍🏻👍🏻

今次點了以下兩款,都非常滿意。
純素炸魚薯條丨蜜糖芥末醬 $98

生酮冬陰功翠肉瓜麵 $128

真是元朗區素食餐廳的首選👍🏻👍🏻

2023-12-22 729 瀏覽
今次食評,我要帶大家入去一趟素食嘅滋味之旅!🍅 喺呢間cafe,我揀左一道All Day Breakfast同意粉,保證每款食材都出奇制勝!件牛角包啊,咬落去外皮鬆脆、內裡順滑,啲牛油香撲鼻,唔使點,已經發覺到健康同味道可以咁樣完美結合。講到個「All Day Breakfast」,佢哋啲素煙肉煙韌有嚼勁,素腸又惹味喳哩,每樣嘢都講究做工精細,香噴噴,得滋味唔得少 - 真係大開眼界!👀Risotto呢?一啖飯,一啖驚喜!炸豆腐配上柔滑濃郁嘅南瓜濃汁,口感對比強烈,真係讓人忘卻佢居然係素!加上啲雜果仁酥脆,係口裏唱支歌!咖啡就真係得黎細細聲講,啱哂幫襯完美食後品嘆,真係咁滑咁香😌。一頓飽餐之後,我係心情舒暢咁坐喺度,感覺身邊啲綠植好似都開心咗起嚟。打卡一流,食物一流,環境一流,我會再黎!🍃

2023-09-13 1050 瀏覽
搵到呢間全素食既餐廳,平時初一十五真係唔知可以搵咩食,又或者果日突然間唔想食肉,呢間就岩啦突然好想食牛角飽,就叫左佢既all day breakfast, um… 牛角飽唔夠鬆脆,我覺得賣相係唔錯,但味道就一般般,即係正常無乜野女人叫左super bowl , 大碗到呢😅 d 沙律菜係水澗菜,好fresh ,有種好raw 既味道咖啡叫左杯dirty , hazelnut latte, 可以接受,奶味偏重但呢間員工既態度一流,勁nice. 亦都係寵物友善餐廳,如果唔係咁熱咁曬,坐出面都幾chill 既

但呢間員工既態度一流,勁nice.
2023-09-11 584 瀏覽
星期日諗住同朋友出去chill一chill,結果佢搵左一間遠離市區,環境舒適嘅素食餐廳。如果你係想帶埋寵物嘅🐶😺就岩曬。 all day breakfast:炒蛋有蛋香之餘仲幾滑,而入邊素炸魚真係好似真炸魚,合埋對眼食都可能分唔出🫣其他配料都係水準以上😋黑松露野菌湯:材料十足,未上枱離遠已經嗅到好濃黑松露味道。入口順滑,食多幾啖都唔會覺得膩。值得一試👍最後就係呢個開心果蛋卷,同行朋友讚口不絕。話係佢食過最好食嘅開心果蛋卷🤤🤤🤤

all day breakfast:

黑松露野菌湯:

2023-08-07 607 瀏覽
元朗高質寵物友善素食餐廳 VEG-MIND CAFE 位於元朗錦田天空之城,裝修以木系日式為主,户外地方是白色玻璃屋(很chill) ,主打自家製素食菜式😍菜式多元化,食素人士都可以體驗到大滿足。另外Veg mind 係一間竉物友善餐廳,可以帶埋心愛既寵物一齊食飯😝,小編同朋友order了Keto AlI Day Breakfast(生酮全日早餐 ,Slow-Cooked Bailing Mushroom. Egg Benedict. Wheat Bread (慢煮百靈菇。班尼迪蛋。小麥包),2杯飲品包括 Seasonal Caffe Latte(季節限定咖啡)以及 Earl Grey chocolate (伯爵茶朱古力)。生酮全日早餐:全日早餐根據生酮飲食需要設計,內含天貝,芝士焗素肉醬大啡菇,欖油炒露筍,牛油炒滑蛋,牛油果,自家制生酮餅乾,雜堅果。份量豐富,素肉醬味道香濃(肉質亦都同真肉無分別),配上自家製生酮餅及天貝,香脆有口感。(對於素食人士來說,是一個大滿足又有充分營養的ALLDAY BREAKFAST)🥰Earl Grey Chocolate:小編最近覺得最好飲既朱古力配搭
元朗高質寵物友善素食餐廳

生酮全日早餐:

Earl Grey Chocolate:
小編最近覺得最好飲既朱古力配搭,黑朱古力配上伯爵茶,香濃嘅朱古力味配上清香的伯爵茶😍很正。

2023-06-22 653 瀏覽
元朗田園打卡Cafe,呢一間☀️Veg-Mind Cafe☀️位於元朗天空之城,喺裏面都有不同種類嘅餐廳,我哋呢一間就係主食輕食集於一身嘅Cafe😆,分咗室內同室外,仲係一間🐶寵物友善餐廳,今日帶咗大佬嚟打卡,我諗見到呢個打卡位都一定知喺邊😌🍳All Day Breakfast $138 :呢款係每一間Cafe基本嘅菜式之一,配料包括有牛角包,大啡菇,煙肉,薯餅同埋藜麥沙律等,整體上普通😩,冇咩驚喜之處,擺盤亦都一般😳,牛角包睇其實淨係睇個賣相都知口感一般,都係淋同唔夠香,好似全部預先整定再翻熱,價錢梗係有啲貴啦😩🥑Vegan Super Bowl $98 :呢款超級能量碗有牛油果,烤南瓜,藜麥,無花果,粟米,沙律菜同埋小麥包,另外配醋汁,賣相睇落唔錯,配料都非常豐富👍🏻👍🏻,但睇到正中央嘅牛油果,都唔係咁新鮮,放咗都有一段時間,邊邊都係暗色😨😨🥐Black Truffle Scrambled Egg Croissant $78 :之後叫咗一份黑松露炒蛋牛角包,佢嘅牛角包同上果份all day 冇分別,麵包都係唔夠軟熟,偏凍,應該有酥皮又冇酥皮😦,不過蛋夠滑,黑松露嘅味道濃郁🍹菠蘿青檸梳打

🍹菠蘿青檸梳打特飲 $48 :嘢飲方面叫左青檸梳打,賣相都比較普通,飲落去更加淡,超唔值🙄

☕️Flat White $38 :另外呢杯係熱咖啡正正常常,冇咩特別,整體嚟計嘢食都一般,可能喺呢邊冇咩競爭,所以都係有得打卡就OK😩

2023-05-21 417 瀏覽
一行五人一狗星期日下午到訪,人不太多。室外位置有帳篷,有冷氣,炎熱的天氣下仍覺環境舒適,室內亦有少量位置。order左兩份全日早餐,一份肉醬意粉,一份生酮冷麵及一份漢堡,意粉十分出色,冷麵自家醬料亦清新消暑。飲品則order了Espresso Tonic, 芒果沙冰及Latte,味道均濃厚清新!賣相精緻!老闆及女侍應亦十分體貼,會關注室外位置溫度問題即時調整,非常貼心。整體感覺置身於外地旅遊,絕對有意再來!

整體感覺置身於外地旅遊,絕對有意再來!
2023-04-02 372 瀏覽
雖然位置偏僻 但呢度環境都算靚 有分戶外同室內座位今次試咗小食拼盤 玄米茶卷蛋同埋三杯特飲小食拼盤,分開咗兩盤上 份量都算多 新鮮即炸 全部都幾脆口幾好食👍玄米茶卷蛋唔算太甜 味道都OK但三杯特飲就最令人失望🥲兩杯冰沙都太淡,冇乜水果味 得浸冰味 蝶豆花梳打算係最好飲 都係影完張相打左卡就冇乜特別😂
雖然位置偏僻 但呢度環境都算靚 有分戶外同室內座位
今次試咗小食拼盤 玄米茶卷蛋同埋三杯特飲
玄米茶卷蛋唔算太甜 味道都OK
都係影完張相打左卡就冇乜特別😂
2023-03-21 327 瀏覽
朋友係嚴𧫴素食者,每次一齊出外用膳都好搲頭。估唔到天空之城竟然有素人之選。呢度無論早餐或午餐都有素食,質素、份量、擺碟亦往往叫人有驚喜。咖啡嘅選擇都唔少;值得一試係一系列唔同味道嘅捲蛋蛋糕。
2023-03-02 449 瀏覽
去veg-mind cafe吃午餐。已經過曬lunch hour仍然要等位,好彩只係等一張枱。餐牌列明每道菜有冇蛋、奶、五辛。純素選擇只得兩款。我點了超級能量碗 $98: 有黑豆。蕃茄。紫椰菜。藜麥。粟米粒。牛油果。小麥包,配黑醋醬,酸酸甜甜好開胃,大量爽脆沙律菜、羽衣甘藍同紫椰菜👍🏻清碟🤪阿仔要黑松露炒蛋牛角包$78有沙律伴碟。但佢唔太好黑松露。下次只要炒蛋。老公食炸魚薯條$88。個素炸魚超得👍🏻👍🏻唔知係素,無誇張!見人order 個飲品好靚打卡able, 照跟— 焦糖脆脆咖啡特飲$48。 老公話塊焦糖好好食。我就飲黑芝麻拿鐵轉豆奶$40+$5 無咖啡小朋友都飲得。但係同麥當勞個杯一樣,d黑芝麻粉沉底……飲完先知…..

2023-01-01
2023-02-01 447 瀏覽
近期少有驚喜既西式素食,餐廳特色可走葱蒜!當日order 左All day breakfast, 牛油果墨西哥餅,茄汁意粉,mocha, 芝麻latte, 火龍果特飲全部都很不錯,但冇服務,但敗筆之處要自助斟水,拎餐具,如果可以係市區揾到間甘質數既cafe就更好,以後不用長途跋涉,期待!
近期少有驚喜既西式素食,餐廳特色可走葱蒜!
簡約風裝修 室外位寬敞又夠多 可以坐到𝟷𝟶個人以上 仲有好多免費停車位 啱曬帶寵物人士🫶🏻 趁假期帶主子黎到呢間ᴘᴇᴛ ғʀɪᴇɴᴅʟʏ ᴄᴀғᴇ開心一下 日光照落黎 成隻貓都變得懶洋洋 很放鬆呢! ☀️呢間素食ᴄᴀғᴇ都比想像中多菜式選擇 味道有驚喜🌱曬下太陽 飲下咖啡 好ᴄʜɪʟʟ好舒服 下次會再幫襯💗.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .抱住好奇嘅心態叫左素炸魚薯條 一碗有𝟹-𝟺塊素炸魚 份量都好多 味道不錯 似炸魚唔似素食😂 彩虹特飲係漸變色 賣相特別 應該係唔同果汁調出黎的 其中菠蘿味好突出🍍 .最為推薦嘅係提拉米蘇咖啡💯✨ᴇsᴘʀᴇssᴏ同餅乾係分開上的 餅乾上面的ᴄʀᴇᴀᴍ好好味 表面灑上少少朱古力粉一啖咖啡一啖餅乾 味道驚喜意外似提拉米蘇🍰.▪️ᴠᴇɢɢɪᴇ ғɪsʜ & ᴄʜɪᴘs ʜᴏɴᴇʏ ᴍᴜsᴛᴀʀᴅ ᴅʀᴇssɪɴɢ $𝟾𝟾 ▫️ʀᴀɪɴʙᴏᴡ $𝟺𝟼 ▪️ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴄᴀғғᴇ $𝟺𝟾.❝☺︎ ғᴏʟʟᴏᴡ ᴜs @ragdoll.kjai ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ • ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎•
簡約風裝修 室外位寬敞又夠多 可以坐到𝟷𝟶個人以上
餅乾上面的ᴄʀᴇᴀᴍ好好味 表面灑上少少朱古力粉
一啖咖啡一啖餅乾 味道驚喜意外似提拉米蘇🍰
▫️ʀᴀɪɴʙᴏᴡ $𝟺𝟼
▪️ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴄᴀғғᴇ $𝟺𝟾

ʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ • ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎• ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ⋆♬︎ • ᴛʀᴀᴠᴇʟ*⋆✈︎

素炸魚薯條
提拉米蘇咖啡
素炸魚薯條
提拉米蘇咖啡
2022-12-30 339 瀏覽
同🐶狗友去元朗食素早餐😊🌿🌿呢間Cafe除左Pet Friendly 外,環境仲好寬敝舒適😍,坐係室外位置,享受自然光,令人感覺好Chill好寫意啊,我不断同狗狗打卡,好開心啊。食物方面,都好多選擇,任我地揀食多款食物,以款數定價,整體味道不過不失,我個人覺得南瓜餅好好食啊😋😋飲品就要另外買。服務方便就算係半自助形式,職員落單送餐後,大部分時間都係入返店內,室內位置要飲水倒水的話,就自助處理,整體都好舒服。5⭐最高Pet Friendly ⭐⭐⭐⭐⭐食物 ⭐⭐⭐環境 ⭐⭐⭐⭐⭐服務 ⭐⭐⭐價錢 ⭐️⭐️⭐️
同🐶狗友去元朗食素早餐😊🌿🌿

5⭐最高