2009-08-29 301 瀏覽
2009-06-06
2009-08-09 84 瀏覽
JUL 31, 2009 (FRI) LUNCH 昨天剛出院,CK約咗出嚟食餐飯,慶祝一下康復出院,食餐好嘅!坐低一陣,先送上兩杯熱水,連水壺上!Order 了食物後,先送上一籃麵包,係蒜蓉焗長法飽,香脆熱辣辣,加上我最愛嘅黑醋 & 橄欖油一起食,真係食麵包都夠享受 la !前菜大家都選咗:牛油果配大蝦沙律 ~ 大蝦頗多,牛油果清新,令人感覺好開胃!MAIN COURSE我選了:八爪魚意大利飯 意大利飯整得非常出色,唔會太軟或太硬,本身不太愛吃八爪魚嘅我,都覺得八爪魚鮮味香濃好入味!但個汁就太鹹,鹹到覺得有少少苦!熱檸水 本來檸水就無咩好講,不過一間高級餐廳,拎出嚟D檸檬係變哂色嘅!真係幾可怕,唔知係咪日本溫室種植架呢?咁都唔寫 得丟掉,就咁拎出嚟俾D客,會唔會太離譜呢?好貴架咩!唔計加一我個餐都要 $178 SET,唔係咁呱!CK 選了:炭燒肉眼扖拚薯仔火箭菜肉眼扖肉質幼嫩,肉味濃厚,且無渣無跟!百幾塊錢一個SET LUNCH有咁嘅扖食好OK la 真係!火箭菜好新鮮非常多!熱咖啡呢間咖啡出名好飲,滑而極香濃!NEW YORK CHEESE CAKE芝士味濃且香滑!今日服務我們的侍
JUL 31, 2009 (FRI) LUNCH
坐低一陣,先送上兩杯熱水,連水壺上!

前菜大家都選咗:

MAIN COURSE我選了:
八爪魚意大利飯
熱檸水

CK 選了:
炭燒肉眼扖拚薯仔火箭菜

熱咖啡
呢間咖啡出名好飲,滑而極香濃!

NEW YORK CHEESE CAKE
芝士味濃且香滑!

今日服務我們的侍應應該係新嚟的,因為在此從未見過佢,不過一間高級餐廳見到佢實在覺得有點兒略遜!行路行到拖吓拖吓唔在講,仲寒起個背,真係好礙眼,收嘢又唔問人仲要唔要,最基本嘅禮貌都無,ORDER 飲品前後再返嚟問過3次,兩杯嘢係咪真係咁難記,就真係要問問佢先知 la !
如果呢個四眼弟弟仲有心做嘅話,真係要拎個心出嚟返工先得la !最起碼最基本都要有呱!禮貌 & 記性呀!

2009-07-31
2009-07-31 67 瀏覽
我28號生日..所以老公仔就帶左我黎呢間我地成日經過都話要試的餐廳坐低d waiters都好好招呼...我地叫左個夏日2人套餐...叫左2杯house wine...所有野都好好食...分量都岩岩好...每人有頭盤...湯...意粉...主茶...甜品...tea/coffee我地叫哂所有野share..先講個頭盤:鵝肝 - 超級正!!蟹肉沙律 - 麻麻地...我唔太鍾意個味~跟住到個湯:蕃茄湯 - 好似食跟肉醬意粉...不過唔係好咸...但我都唔係好鍾意...雜菜湯 - 幾好..好清淡..但如果鍾意濃味的你可能會覺得無味意粉:蜆肉天使麵 - 味道好好..但略嫌意粉唔係 al dante..但老公話覺得ok蕃茄醬長通粉 - 我好鍾意個味..但都係覺得個通粉硬左d主菜:lamb - 5成熟..質感勁好...100分!!大蝦 - 味道都好好..不過個肉質好似散左d...扣少少分甜品:個chef好有心機咁擠左好靚的happy birthday不過影完相d甜品已經melt哂...

所有野都好好食...分量都岩岩好...

我地叫哂所有野share..
先講個頭盤:
鵝肝 - 超級正!!

蟹肉沙律 - 麻麻地...我唔太鍾意個味~
跟住到個湯:
意粉:
蕃茄醬長通粉 - 我好鍾意個味..但都係覺得個通粉硬左d
主菜:
lamb - 5成熟..質感勁好...100分!!

大蝦 - 味道都好好..不過個肉質好似散左d...扣少少分
甜品:
chef好有心機咁擠左好靚的happy birthday
不過影完相d甜品已經melt哂...
好有心思decorate
超級好食!!
係咪畫得好靚呢?:)
勁好食!!質感超好!
2009-07-27
好有心思decorate
超級好食!!
係咪畫得好靚呢?:)
勁好食!!質感超好!
(非會員)
2009-07-30 32 瀏覽
昨晚吃了二人餐.讚:食物水準好, 侍應有禮貌離譜1:麫包, 頭盤 和湯都上得很快, 以為餐廳順應香港人既節奏, 都ok啦. 跟著旁邊檯子剛來的二人都要了這個餐, 正當我們等待antipasto時, 看著旁邊的他們吃麫包, 食頭盤和飲湯, 結果我們差不多等了30分鐘, 兩檯的antipasto一起來了, 這時我們終於明白為何要等這麼耐, 原來要等埋一起上, 難道大廚以為我們是同檯的? 結果整頓晚餐由8:15吃到10:15……..離譜2:跟著的main course都是跟隔離檯一起來的, 我們比隔離檯快了點吃完, 就order了gelato, 又等了一 會, gelato終於到了, 但原本是3個球的gelato, 我的就變了2個球, 剩下的一個已經溶了, 老公的更是3個球溶為一體, 不過gelato是比較易溶的, 於是都照吃了. 但我們吃完的時候, 生日歌唱起來了, 原來隔離檯的Raymond生日, 他們唱完生日歌, 拍完照, 玩完一輪, 看見他們的gelato 仍是完完整整的3球……原價1088, 埋單時只是8佰多, 原來二人餐有7折, 如果有openrice coupon更有6折,
昨晚吃了二人餐.

讚:
食物水準好, 侍應有禮貌

離譜1:

離譜2:

原價1088, 埋單時只是8佰多, 原來二人餐有7折, 如果有openrice coupon更有6折, 價錢算ok啦.
2009-07-29
2009-06-26 27 瀏覽
5月14日(星期四)晚,已經很久沒有和女友慶祝拍拖紀念日了。為慶祝我和女友拍拖已經十個月,特意選了在女友公司樓下的這間高級餐廳吃晚飯,順便希望給女友打打氣。IFC商場的大部份餐廳都很高級且消費不菲,午餐也動接要接近二百元,晚餐更昂貴,難得見到OR有優惠卷來這裡吃晚市二人套餐有六折,經計算連加一後仍比正價平了三百多元,當然要來試試。雖然“正日”我要返工而女友要練琴,惟有順延至這天罷!事前當然親身來訂了位和確認了可以使用優惠卷,但始料不及女友竟然早收工,比我預計的時間早了一個小時,惟有向waiter表明因由,而那位笑容可躬的waiter很有禮貌地帶我們入坐,原來當時餐廳內祇有兩至三檯客。由於已事先表明吃Summer Delight 套餐和使用優惠卷,負責我們那檯的waiter祇給了我們該餐單和drink list,而初時我們以為每道菜祇可二選一,落單時他說可以各人選一款,就這樣決定罷。值得一讚的是,當他問我們喝甚麼,我問有沒有tap water,他沒有黑面之餘更主動問:「暖水好嗎?」,細心週到!落單後很快就奉上麵包, 各款麵包擺放得很精美,不過女友不愛吃麵包而我也怕吃得太飽,所以每款祇是輕
落單後很快就奉上麵包, 各款麵包擺放得很精美,不過女友不愛吃麵包而我也怕吃得太飽,所以每款祇是輕嚐,雖然不算得上有驚喜,但也質素不錯。題外話,通常我吃麵包祇愛醮黑醋,但年輕的侍應卻有點堅持的“建議”我要下些橄欖油,惟有依他罷!吃著麵包,頭盤不久後就來到了!

Antipasto
Roasted Ball Pepper with Crab Meat Salad(燒波椒蟹肉沙律):波椒爽口清甜,蟹肉很新鮮更吃到有淡淡的蟹肉味,沙律亦很新鮮;
Baked Duck Liver with Caramelized Almond(焗焦糖杏仁鴨肝):雖然鴨肝比不上鵝肝般甘腴美味,但也口感軟綿,而且廚師把鴨肝焗得剛好,軟硬適中;杏仁烤得香脆可口,不過略嫌焦糖味不夠,反而我最喜愛的是那塊吸收了鴨肝油脂的多士,很美味;
Zuppa
Itialian Vegetable Soup(意大利雜菜湯):湯底充滿著濃郁的牛肉味,卻很清甜,而且下了大量的新鮮蔬菜粒如西芹、甘荀、蕃茄、青瓜和腰豆等,味道和口感都很豐富;
Rich Tamato Soup with Herbs Bread Crumb(蕃茄濃湯配香草飽糠):用了大量攪碎了的新鮮蕃茄來煮的濃湯,喝到蕃茄的清甜,但也真的很酸,喝到一半不得不和女友交換;
Primi Piatti
Tagliolini with Clams in White Wine(白酒汁大蜆意大利幼麵):一看就知不是用坊間一般普通的花甲或大蜆,蜆肉肥美嫩滑,而且非常很新鮮,因為吃時蜆肉還帶有海水味,再用淡淡清香的白酒汁,非常美味;意大利幼麵不算al dente,但也爽口幼滑;
Penne with Pancett and Asparagus in Vodka Tomato Sauce(酒香蕃茄汁意大利煙肉露筍長通粉):雖然吃不到有“酒香”,但這個蕃茄汁的濃度比剛才的蕃茄濃湯“輕”得多,清甜醒胃,煙肉的咸香配以新鮮的露筍,伴著長通粉來吃,味道不錯,可惜長通粉煮得有點硬,不然味道和口感都會更好;
Piatto Principate
Baked Lamb Chop with Pitachio Crust(焗開心果羊扒):未上檯時已聞到很香,而且焗得剛好,是我們慣常吃的Medium well,肉質嫩滑不韌,羊味濃郁,可惜不夠羶;開心果成了襯托品,因為我和女友最欣賞的是蕃茄上的麵包糠;

Baked King Prawn with Spicy Tomato(焗辣蕃茄汁大蝦):辣蕃茄汁祇得「香辣」而味道卻不辣,而且有蝦羔的味道;大蝦本身已是爽滑彈牙,肉質鮮甜,廚師烤得火喉剛好;
Dolci
Italain Gelato
我選擇的Tiramisu Variations,是由意大利軟乳酪味、巧克力味及特濃咖啡味三款gelato組合而成,還有一條手指餅
,三款雪糕味道並不算濃厚,但口感軟綿幼滑;女友選擇了Snow Mountain,記不清楚是哪用了三款雪糕,但全部都是白色的,而且弄成類似螺的形狀,賣相精致。至於味道,見到女友吃得津津有味,應該是很美味。來到接近尾聲的餐飲,女友要了杯Strawberry Love,我沒有喝,而我依舊點了熱咖啡,雖然入口細滑,但我嫌咖啡並未夠香濃,感覺上始終好像欠缺了些甚麼。
整頓晚飯氣氛很好,餐廳佈置優雅舒適,寧靜和諧,服務更是細心週到,每位都殷勤有禮,笑容滿表,男經理更是典範。話說落單後我想拿餐牌拍照,他就索性給我一份放在隔離檯,讓我慢慢細看,當他問我們是否需要些飲品而被我拒絕時,亦沒有黑面。其實我很想給這間餐廳滿分,奈何就算使用了OpenRice優惠券,仍是覺得有點貴,未算最“抵食”!

燒波椒蟹肉沙律
焗辣蕃茄汁大蝦
Tiramisu Variations
Snow Mountain
2009-06-22 21 瀏覽
我同朋友二人未到六時已到,起初經過門口時還以為只有櫥窗後面這三,四張檯,原來裡面別有洞天。這時餐廳裡還有在喝下午茶的小姐女士們。我們各人要了一杯紅酒。意大利餐廳提供的house wine 多是容易入口的,這杯也不例外。因為我們兩人分一道菜,所以我們要了前菜,pasta, main course 和波菜。意式生牛肉配rocket leaves - 同其它意大利餐廳的一樣好味。一隻比乳鴿還少的鳥 - 內有羊芝士,好騷,吞不下,朋友一向不怕羊騷味,所以吃不出這騷味。海鮮pasta - 少鹹,但好好味,各樣海鮮例如帶子,蝦球都有兩隻,所以兩人分便剛剛好。波菜 - 反而失色了,只是純屬蒜頭炒波菜,而且有點兒overdone,賣相也不吸引。餐廳特色是會飛的豬!點解豬會飛嘅?

餐廳特色是會飛的豬!點解豬會飛嘅?

意式生牛肉
意式生牛肉
海鮮pasta
會飛的豬
2009-06-14 10 瀏覽
一星期來了2次, 當然被在場經理認得我啦. 因為第一次來的時間狂睇人地既magazine, 所以經理又問我要不要睇新d既magazine啦 (係fashion個d渣, 唔會有咩1週個d啦). 佢地既magazine都係得幾本, 仲係月列1. 雜菜湯 - 個湯底既味道係比較豐富一點, 我估佢地係用一些肉湯做底的. 2. tomato soup - 上次食過, 覺得好好味, 唔太酸有一陣淡淡既香草味, 好味.3. 蜆肉意粉- 蜆肉好鮮, 意粉做到al dente, 小小orango香草味, 好好食.4. 煎魚 - 個魚好juicy如果個皮可以再香脆d會更好. (<-令我懷念angelini既煎魚)5. tiramisu - 厚身, 幾得出有不同既層次, 不過個cream不夠滑, 但都好滿足.6. cheese cake - 好香cheese味, 仲有d綠色汁向個碟酸酸甜甜好似無甘膩既感覺.7. latte - 好好味, 今次coffee既份量好似多左小小.可能是杯子太細啦,大杯d就更開心了.對我來說,對比cova , Via Quadronno既price, service, 味道

對我來說,對比cova , Via Quadronno既price, service, 味道都好好多. 可能Via Quadronno
既cake無cova甘多及無甘多分店, 不過講到食物既質量一定係Via Quadronno好.

2009-06-13 4 瀏覽
今日o黎到呢間西餐廳試試d口味感覺好好,距嘅店鋪裝潢都唔錯架..有曬情調,,建議夜晚d情侶都可以黎哩度進餐今日我就試佐嘅龍蝦芝士焗意粉, 芝士味特別濃郁,加上龍蝦的鮮甜,在吃埋淡意粉,簡直人生一大享受呀...仲有嘅甜品仲正,,就系芝士藍莓蛋糕..好香滑,,

今日o黎到呢間西餐廳試試d口味
感覺好好,距嘅店鋪裝潢都唔錯架..
有曬情調,,建議夜晚d情侶都可以黎哩度進餐
今日我就試佐嘅龍蝦芝士焗意粉, 芝士味特別濃郁,
加上龍蝦的鮮甜,在吃埋淡意粉,簡直人生一大享受呀...
仲有嘅甜品仲正,,就系芝士藍莓蛋糕..好香滑,,
2009-06-13
  • 龍蝦芝士焗意粉
2009-06-10 23 瀏覽
友人生日, 見到這裡的食評不錯, 再加上有coupon, 決定一試.三人行, order一個二人套餐, 再加上一個湯及一個risotto, 香檳一支, 極飽!由於為星期二的晚上, 我們到達時只有三數枱客人, 到我們上湯時, 已經包了全場~食物真的不錯, 樓下的食譜都講了, 而且分量夠, 我們三人吃加了點東西都非常飽.特別一提, 額外加的risotto真的非常好味! 是為壽星公的至愛!服務不錯, 同侍應講有朋友生日, 他立刻問我朋友的名字, 及說會安排. 當上了餐飲後, 他們唱著生日歌地上Warm Chocolate Pudding~不過, 我們9pm才order, 到11:30pm先走, 累到他們不能收工, 真有點不好意思~

餐包
餐湯
額外加的risotto, 一流!
主菜: 大蝦
主菜: 羊架
Hot Chocolate
Birthday Surprise~
2009-06-09
餐包
餐湯
額外加的risotto, 一流!
主菜: 大蝦
主菜: 羊架
Hot Chocolate
Birthday Surprise~
2009-06-09 4 瀏覽
次次行經IFC,經過呢間餐廳門口都會睇一睇個menu,但次次都係過門而不入,覺得在IFC又冇靚景,只為食物真係值得付出如此消費咩??今日星期六中午去到IFC,parking竟然full咗,乜依家個個都出街消費咩? 等咗十分鐘,至入得場,本來打算去Isola,但係諗起一路都想試嘅呢間意大利餐廳,不如行去睇吓今日menu先,Holiday's Special竟然係$298 for two,平日set lunch都要$200/人,對呢間餐廳嚟講,都算係海嘯價,即刻入去坐低先講。已經差不多下午兩點了,入面只有幾枱客人,比咗一張四人枱我地兩個,非常舒適,雖然冇靚海景睇,但係佈置簡單舒服,場上面有幾幅畫,仲有成幅牆咁高嘅酒架,格調高雅。一坐低,侍應已經端上menu,餐牌入面菜式不多,有啲類別甚至只係得兩款選擇,不過好多款式都有佢地推介嘅標誌,可能係貴精不貴多。今日嘅set係for兩個人,頭盤有兩款選擇、三款意粉或意大利飯、三款Pizza、甜品、咖啡或茶,另外可以加$50有house red/white wine。1. White Wine (Branciforti Grecanico 2006/

1. White Wine (Branciforti Grecanico 2006/2007, Sicilia) - 因為menu入面用嘅white wine冇貨,唯有另外喺drink list入面揀選另一款,夠凍,容易入口,夠果香。

2. Assorted Bread - 意大利菜的指定動作,四舊切成正方體嘅麵包,非常鬆軟,但富有彈性,橄欖油同埋黑醋雖不至於百吃不厭,但係都算甘香。

3. Caesar Salad with Crispy Bacon 凱撒沙律配脆煙肉 - 蔬菜爽脆多水,加埋一塊塊大片Parmasan cheese,dressing份量啱啱好,唔會太多剩餘喺碟度,最抵死係煎得香脆嘅煙肉竟然係一整條上碟,雖然外觀美麗,但叫人地點吃呢? 畢竟有點煩,要自己動手切細嚟吃。

4. Soup of the Day (Leek & Potato Soup) - 薯仔茸非常豐富,令個湯底好甜,稀杰適中,加埋啲韮蔥絲,口感一流。

5. Risotto with Italian Sausage and Red Chicory 意大利腸紅菜燴意大利飯 - menu入面仲有兩款pasta可供選擇,雖然本人不太鍾意食意大利飯,就係因為呢點,至可以試得出師傅手勢。飯身帶爽,飯心未熟透(西方煮法),味道最特別係加入意大利腸,腸身層衣已經剝咗,再將腸肉起出嚟做成細細舊,本身已經帶有香草,再在飯中加入香草,味道香到不得了 ; 而且個汁完全收乾,粘滿飯粒表面,每一啖入口嘅味道都咁濃郁。

6. Black Olive, San Daniele Ham and Rucola Pizza 黑水欖、聖丹尼火腿及火箭菜薄餅 - 唔知呢間嘅廚師係咪貪方便,定係佢地嘅style,今次嘅聖丹尼火腿亦都係唔分開,一堆就放在薄餅中間,連火前菜都係聚哂喺餅中間,搞到我地喺食之前要做一番功夫。不過批底非常傳統,做到又薄又脆,加埋適合香港人而唔落太多嘅蕃茄醬,大量焗至軟身嘅芝士,火腿味道偏鹹,唔係人人接受到,但就發覺今次嘅黑水欖味道就完全同其他配料混和,可能係火腿味道偏濃所致,總之感覺良好,連我呢種唔好橄欖嘅人都接受到。

7. Daily Dessert 精選甜品 (Blueberry Cheesecake 藍莓芝士蛋糕) - 碟面佈置簡潔,一件芝士餅加奇異果槳。中間唔太結實,食落應該係話係太淋身,應該可以整得硬啲、挺身啲,相信口感會好好多,芝士餅本身唔太甜,批底做得唔錯,厚度硬度適中兼夠脆,餅面嘅藍莓同醬舖上糖霜,令甜酸度平衡,這個甜品只可以話係中規中矩。

8. Coffee or Tea - 意大利咖啡,味道香濃,製作出色 ; 檸檬茶係用Twinings茶包,質素有保證。

Comments: 值得一提係佢地嘅服務尤其細心,唔會無端端騷擾你,但你食完又會好迅速地收碟,然後又會短時間後為你送上另一道菜,時間掌握得非常好。食嘢最重要係咩呢?? 當然係用最新鮮嘅材料,最佳嘅烹調技巧,不過樓面亦都好重要,廚房同樓面一定要配合,至可以將最好嘅食物喺最新鮮嘅時段端上比客人享用,客人只可以感受到食物最好味嘅一刻,呢點佢地絶對做到。

臨走時仲比咗一張coupon(上面有埋個set menu),下次月底前嚟食晚飯可以六折嘅價錢享用佢地原價$10XX for two嘅set dinner,真係希望可以用得到。
White Wine
Leek & Potato Soup
意大利腸紅菜燴意大利飯
黑水欖、聖丹尼火腿及火箭菜薄餅
2009-06-04 18 瀏覽
在OpenRice尋寶尋到了這個抵吃的Five Courses的Summer Delight套餐,竟然有六折優惠,真的是抵到傻,而且之前也來吃過一次晚飯,印象很不錯,見有此優惠,也當然和女朋友在這個coupon還可以用的時候,來吃它一吃,也賀她的生辰。預先已訂定吃這個套餐,所以由經理帶到內堂餐室坐下後,也不用多想,就要一份這個給兩位享用的餐來吃吃吧,而Five Courses包括了頭盤的燒波椒蟹肉沙律或焗焦糖杏仁鴨肝,湯的是意大利雜菜湯及蕃茄濃湯,意粉分別有白酒汁大蜆意大利幼麵及酒香蕃茄汁意大利煙肉露荀長通粉,主菜有焗開心果羊扒及焗辣蕃茄汁大蝦,而最後的甜品是兩客原價價值八十八元的意大利雪糕,以上每個Course其實可選兩份,例如若兩位來的都不喜歡包括了頭盤的燒波椒蟹肉沙律或焗無糖杏仁鴨肝的話,那麼頭盤可以選兩份蟹肉沙律,但我這等貪什麼也吃的人,當然也不用選了,就每樣一份分吃吧。在吃正餐前,也吃一吃意式的麵包籃,分別有Focaccia及Grissini,侍應也來為我們奉上橄欖油及黑醋,似乎這位年輕的伙計下黑醋下得重手了一點,看圖可知,再說其麵包,Focaccia是熱騰騰而鬆軟的,也散發

在吃正餐前,也吃一吃意式的麵包籃,分別有Focaccia及Grissini,侍應也來為我們奉上橄欖油及黑醋,似乎這位年輕的伙計下黑醋下得重手了一點,看圖可知,再說其麵包,Focaccia是熱騰騰而鬆軟的,也散發陣陣的麥香,非常好吃; Grissini則比較像餅乾而硬身了一點,是普通貨色而已。

吃過一點麵包後,先來的是頭盤的燒波椒蟹肉沙律或焗焦糖杏仁鴨肝,燒波椒蟹肉沙律是由以新鮮的蟹肉起肉後,伴以沙律醬,再放在燒過的南瓜片及紅黃波椒上,最後放上一點意式的沙律菜即成,蟹肉真的是很新鮮,而伴着的沙律醬也當然不是卡夫的搶味,是以醋、橄欖油及檸檬汁等自家調配而較溫和的沙律醬,輕怡的配着新鮮蟹肉,配着也非常新鮮的沙律菜來吃,已是很棒,再者,其燒紅黃波椒及南瓜也真的是燒得很有功架,充分的散發其椒香及南瓜的氣味而未有帶走太多的水份,所以每口咬下仍是鮮爽,是一道較清新的頭盤;另外的一款則相對上比較沉重的頭盤,相信是以焗過的鴨肝,放在烘過的麵包上,再撤上一點以沾上了焦糖的杏仁片,下層再加一片以甜甜的汁煮過的梨即成,鴨肝可能是先天上比鵝肝不足的了,沒有那麼甘腴豐滿的油香,但是其烹煮的功夫也不可少覤,焗得剛熟而且整片肝也還是軟軟的,沒有過熟而致肝硬化的跡象,配上 一點甜甜的杏仁片及梨來吃,平衡了油膩感,而且那焦糖香更有刺激食感,加上脆脆的多士及沾上一點在碟邊的濃甜黑醋,也着實不錯。

吃過頭盤後,也是時候喝湯了,湯是意大利雜菜湯及蕃茄濃湯,意大利雜菜湯喝下一口,口味也是清清的,但有陣陣的菜香,尤其是西芹的味道比較突出,湯之中也真的用上大量的蔬菜,分別有西芹粒、甘荀粒、蕃茄粒、青瓜粒及腰豆等,每樣也是煲得腍腍的,而且加入了一點低融點的芝士塊,半融的在湯中,伴着一起吃,為這清清的湯帶來一點複雜的美味;另外的蕃茄濃湯對我來說是更喜歡的一道,比外邊喝到的蕃茄湯濃是一回事,但也比一般的酸很多呢,應該是以大量的蕃茄打爛之後,再加入一點香草及檸檬汁,才可有這般的味道,可能個人喜歡吃酸,所以也倍感美味,也認為非常切合夏天這個主題。

女友可能未仔細看清餐牌,所以在喝過湯後,她一心以為是吃主菜,但怎知道是白酒汁大蜆意大利幼麵及酒香蕃茄汁意大利煙肉露荀長通粉,她也非常驚訝,也更覺得這套餐是非常抵吃。先談那白酒汁大蜆意大利幼麵,嗅一嗅已聞到強烈的白酒香,配上大蜆滲出來的一點湯,味道很夾,蜆肉肥美無沙,肉質也是軟腍非常,吃過蜆肉後,在殼中剩下的湯汁更是非常鮮美,真的也顧不了什麼吃西餐的儀態了,一手拿起蜆殼,喝光了其湯汁,也是那份鮮美中滲出白酒的香,一流!而意大利幼麵也煮得非常彈牙,簡直是有點像我們廣東人吃的伊麵一樣,怪怪的,但好吃也成了;而所謂的酒香蕃茄汁意大利煙肉露荀長通粉,其實是以蕃茄汁伴以伏特加酒製成醬汁,再跟煮熟的長通粉、煙肉粒、露荀段、蕃茄仔及青瓜段來煮成,也是非常清新及美味,露荀每口也是幼嫩,蕃茄仔咬下時還爆出蕃茄汁,煙肉粒散發出一點脂香,再以酸酸的醬汁配着煮得剛熟的長通粉來吃,非常好吃,但坦白說,也真的不大吃得出伏特加的味道,可能是蕃茄汁的酸味蓋過了吧。

終於吃到主菜的部份了,我先吃焗開心果羊扒,要了Medium Rare的羊扒,切開看一看,果然是Medium Rare的,咬下一口,其肉質也是全不嚡口,軟腍非常,靠近骨頭的脂肪更是油香豐腴,而且其表面塗上了一點芥末,再以芥末黏着開心果碎,所以那一點點的羊羶味也被辟得七七八八了,所以也適合不愛吃羊的人,加上下層那塊被撒上了一點芝士麵包糠的蕃茄,也是好吃,但伴着的薯蓉稍嫌磨得不夠幼滑,是有需要改善的地方;另外的主菜是焗辣蕃茄汁大蝦,個人認為此道更是功夫菜,不知自己的吃感是否準確,燒過的蝦鮮爽已是一流的了,再配以一個秘製的沙律汁,為何說是秘製呢?因為小弟好像吃到在沙律醬汁除了有蕃茄的味道,當中更有一點蝦羔的味道,而且在解剖蝦頭一看後,也發現當中的蝦羔是少之有少的,所以本人有合理的懷疑此汁真是有蝦羔的,這樣吃下不單開胃,也有蝦羔的香味,而且使汁更黏身,更能扣上蝦肉,很棒!而在碟的其他菜也是非常新鮮,配上炸過的米紙吃,不錯。

甜品是兩客意大利雪糕,分別選了意大利精選及Tiramisu變奏曲,意大利精選分別有火箭菜味、黑醋味及帕瑪森乳酪味,在面頭撤上的黑色醬不是巧克力醬,而是又甜又酸的濃縮黑醋,再伴上一條Grissini,是非常新鮮刺激的一個配搭,火箭菜味的Gelato吃起來真的有一點火箭菜的天然苦澀味,但吃下口感也幼滑新鮮,黑醋味真的是酸酸的,而且也真的有黑醋的香味,最後的帕瑪森乳酪味則是最沒有個性的一款味道,只是有輕微的芝士味,其實大意一點的吃,真的以為是普通奶油味的Gelato,總括而言,此配搭及口味稀奇古怪,也非常創新及能突出原材料的特質,真的是很有個性的口味,絕對值得一試;另外的Tiramisu變奏曲也不惶多樣,分別有意大利軟乳酪味、巧克力味及特濃咖啡味,在面頭撤上巧克力醬,再伴上一條手指餅,真是很Tiramisu呢!意大利軟乳酪味也如上那款乳酪味的一樣,雖然也很是幼滑及滿有奶油香,但同樣的沒有太大的芝士味,巧克力味也不是太濃,只滲出淡淡的巧克力味,而特濃咖啡味也不是什麼真的特濃,也只有普通不過的咖啡香,但坦然,以上的Gelato也真的是很細滑的,而且創意十足,絕對是吃得過的。

然後也來到嘆一杯餐後咖啡的時間,本人例牌的點了Double Espresso,而女友則點了Cappuccino,在此也非常感謝女友為我拍下經理調製咖啡的過程。我的Double Espresso端上來時,也是慣性的嗅一嗅,但很可惜,今天有點鼻塞,聞不到什麼,而濃縮咖啡質感也是濃稠,但這個雙份的濃縮咖啡於我而言,真的有點不夠濃不夠香,在口內回盪得不夠強烈,而咖啡脂也不夠多,薄薄的紅棕色泡沫未能滿足我了;女友的Cappuccino也只可說是中規中矩的,喝過那杯濃縮咖啡後,也預期其咖啡也不會太香濃,但奶泡層及奶的厚度是完全符合標準的,可惜的是奶泡不算很綿滑,但怎說也好,比某些大咖啡品牌及麥記的也是好上很多倍的了。

最後其實一早已在此預訂了生日蛋糕,是要了Tiramisu的,經理在沒有我的提點下,帶領數位同事一起端出預定了的蛋糕,一起唱出一首生日歌,真的是很驚喜,女友也很是高興的,在許過願拍過照後,到分吃的時候了,由於已經是吃得很飽的關係,所以經理建議我們分吃一半,另一半就拿走吧,也確實是好的提議。再談談這蛋糕,從相片中也可看到,此Tiramisu層次分明,在厚厚的可可粉下,再有各兩層相隔的手指餅層及芝士層,芝士層香甜幼滑,豐腴好吃,而手指餅層也滲了淡淡咖啡酒的味道,浸得淋淋的,很不錯,稍嫌的是咖啡酒味不夠強,強一點會更好。

今晚是很滿意的一頓飯,最重要是女友也吃得開心的生日飯,食物好吃也不在話,最重要的是環境是很好的,而服務更是一流,雖然年輕一點的侍應好像是有一點點怯場的,但也還可以的及有禮,而經理更加是無敵,全晚記得我姓什名誰,也為我倆製造驚喜,態度親切主動,而且每每也能猜透客人要什麼才是強,所以今次是我第一次服務給滿分5分,希望此店繼續努力吧,多謝你這一隻曉飛的野豬,送給我們開心的一夜。
雖然沒有美景,但用餐環境是很不錯的
果然是Medium Rare的羊扒
秘製的沙律汁很棒
新奇刺激的意大利雪糕及層次分明的Tiramisu
  • 以上全部除了咖啡
Via Quadronno已在意大利米蘭, 美國的紐約及香港擁有三間分店。翻查餐廳的發跡前史,竟然是由售賣意式三文治起家,大概每間歷史悠久的餐廳大都如此。因此,便以當時在意大利店售賣意式三文治的一條隱蔽小街Via Quadronno而命名。自上次透過Openrice寫食評競賽而獲得Via Quadronno一餐免費的意大利餐後。四月份留意到Via Quadronno為慶祝四週年至四月三十號止推出的買一送一優惠,惠顧餐廳價值一千元的二人套餐,便可額外獲得多一份二人套餐,故此便急不及待地致電餐廳預約。外父外母雖是個愛吃之人,但對意大利菜卻是敬而遠之,為了令他們對意菜重拾信心及改觀,由此因利成便,帶同外父外母前來晚膳,當然還少不了我的太太呢! 餐廳經理原先擬安排一張較入位置的四人餐桌給我們,但環顧四周燭光晚餐式的浪漫氣氛並不適合替食物拍照,於是便主動向餐廳經理要求坐出靠窗旁的位置,以保證傻瓜機拍出來的效果清晰可見。查當日的餐廳經理是從尖沙咀trattoria NOBILDUCA調配過來幫忙,對這位經理印像較為深刻,或許是太太於這位誠懇醒目的經理安排下在ND渡過了一個難忘的生日的原故吧。 在O

在Openrice網頁內的得知Via Quadronno在四月份推廣他們的四週年二人套餐的優惠如下:

聖丹尼火腿配新鮮無花果及火箭菜: 侍應細心地把橄欖油及意大利黑醋與前菜分開上桌,吃火箭菜時慣性地將橄欖油淋上,因此份外欣賞餐廳對食客的細心體貼。話說這道前菜,柔嫩透光的義大利聖丹尼火腿鹹香味四溢,當細味咀嚼時,甘香的油脂從火腿內溢出。它並沒有西班牙風乾火腿那種"鹹到入心"的感覺, 可能對於有些食客會略嫌過鹹,但我們均認為恰到好處。食友們可能忘記了其醃製過程需要用上鹽來醃製火腿肉,故此必然嚐到火腿的鹹味。新鮮的無花果味道有點清甜,如嘗試將果肉捲著火腿,鹹甜交融更有效中和火腿的鹹度,使之更能產生一種帶清甜果味的鹹香。

鮮蟹肉龍蝦湯: 泡沫豐富的龍蝦湯味道濃郁幼滑,但最為欣賞極為鮮味的蟹肉,蟹肉並且帶點海水的味道。無論是尖沙咀還是國金的旗艦店,其各類海鮮都是一字既之曰「鮮」。

自製肉醬牛肝菌千層麵: 用了自家製的碎肉並淋上白汁和茄醬於千層麵,再加入從意大利空運抵港的牛肝菌來烤焗,製出菌味濃郁幽香的肉醬牛肝菌千層麵。據悉肉醬牛肝菌近乎是菇菌類的矜貴食材,而牛肝菌除了含豐富的維他命A、D及E外,亦有助於對抗流感病毒,但不知豬流感會否同樣有效呢? 雖然有吃著肉醬意粉的感覺,但不同的是牛肝菌所滲出的濃郁幽香並非肉醬意粉所能比美。由於自家製及空運來港的誠意度十足,心理上也加了不少分數。唯一要扣的,就是肉醬千層麵略為濃味偏鹹。

焗雜菜珍寶帆立貝配蕃紅花忌廉汁: 表面稍為輕輕烤過且帶點乾瑤柱味的珍寶帆立貝並不算很嫩滑,但卻鮮味十足且啖淡肉,主菜配有甘筍青瓜等雜菜,但可惜蕃紅花的味道近乎沒有。

紅草莓千層酥配吉士忌廉砵酒汁: 灑上糖霜的紅草莓千層酥,賣相有點兒像拿破侖酥餅,咬一口千層酥,口感香脆鬆化。充滿香滑蛋味的吉士忌廉甜膩細緻 ,聽聞弄吉士忌廉的程序頗為複雜。千層酥夾著的紅莓新鮮多汁,吉士的蛋香完全沒有被砵酒味蓋過,而在旁的紅莓汁味道甜而不膩,賣相與味道的確是同樣一流 。

記憶中,上次在Via Quadronno的姊妹店trattoria NOBILDUCA嚐過那裡的炭燒日本帆立貝配椰菜花蓉、白酒煮車里蜆配及鮮蠔意大利飯;而是次嚐過VQ的焗雜菜珍寶帆立貝配蕃紅花忌廉汁及鮮蟹肉龍蝦湯,得出了一個結論,其集團所選取的海鮮均是鮮味十足,各類貝殼類海鮮除帆立貝外均帶有一種海水的味道,這是經光顧過後所發現的共通點。

是次額外點了兩枝礦泉水、一杯凍檸檬茶及一小杯espresso埋單合共一千四百多塊錢。明顯地,外父及外母均甚為欣賞當晚的意菜呢!

P.S.: 由於上次的食評忘了放上一些甜品相片,故此是次將會補放回數張甜品照。

柔嫩透光的義大利聖丹尼火腿鹹香味四溢,甘香的油脂從火腿內溢出
龍蝦湯味道濃郁,最為欣賞極為鮮味並帶點海水的蟹肉
牛肝菌滲出濃郁的幽香,就是肉醬千層麵略為濃味偏鹹
珍寶帆立貝並不算很嫩滑,但卻鮮味十足且啖淡肉
千層酥口感香脆鬆化,充滿香滑蛋味的吉士忌廉甜膩細緻
  • 牛肝菌
  • 紅草莓千層酥配吉士忌廉砵酒汁
  • 焗apple strudle
2009-05-27 11 瀏覽
上兩個星期,難得有時間和媽媽吃午餐,就吃好一點,試一試這間餐廳。12時多到餐廳沒有甚麼人已不妙,但侍應招呼殷勤,一點也沒有白鴿眼,不像樓上那些愛理不理。我要了青瓜雞肉沙律,真正很普通的沙律,份量非常少。主菜是鴨胸,是想不到這樣子的餐廳鴨胸如此差,和街市十元一個的一樣硬,接近200元的午餐沒有甜品,另外叫了最著名的tiramisu, 只有4條lady's finger 和一杯咖啡芝士,真的不外如是。媽媽叫的主菜是魚伴以薯蓉,薯蓉很滑,魚也不錯。總言之,非常失望,兩個人吃了500元,但水準和中環一般100元一位的午餐更差。
(非會員)
2009-05-10 3 瀏覽
一流服務, 一流廚師, 高質素意大利菜!當日我生日, 男朋友係Via Quadronno book左9:15pm食飯, 由於IFC好多shop都close左, 所以當晚餐廳好少人, 得幾台客~ 唔知係咪因為呢個原因, 覺得氣氛特別好, service特別周到! ^^首先, 我好buy既service:-全程個Manager都跟得好足, 我地完全無一秒有"無人理"既感覺;一坐低, 睇左陣menu, manager就好nice咁為我地講解d菜式, 又比足夠時間我地慢慢諗, 每次我地一有問題(問左幾次野, 攪到佢行黎行去!), 飲剩小小水, 想影合照, 呢樣果樣, 唔洗我地開口, 佢都會第一時間notice到, 總之係我地開口之前佢已經get it done! 好細心!之後, 原來男朋友為左我既生日, 早一日已經到餐廳同佢地傾過detail既野, 餐廳既人, 無論manager, waiter定廚師都好配合, 令我得到好多surprises! 唔知係咪因為咁, 連隔離台客都配合埋一齊, 唔會嫌我地嘈, 係manager佢地拎dessert出黎唱生日歌比我聽時, 仲一齊唱埋一份tim^^到菜式
一流服務, 一流廚師, 高質素意大利菜!

首先, 我好buy既service:-

之後, 原來男朋友為左我既生日, 早一日已經到餐廳同佢地傾過detail既野, 餐廳既人, 無論manager, waiter廚師都好配合, 令我得到好多surprises! 唔知係咪因為咁, 連隔離台客都配合埋一齊, 唔會嫌我地嘈, 係manager佢地拎dessert出黎唱生日歌比我聽時, 仲一齊唱埋一份tim^^

到菜式la:-

果晚我地唔係叫左好多野食, 因為全日食得太多野既關係, 又唔想試咁少野wor, 所以好多野都同愛人share食!

1) Lobster soup, 佢地見我地only order左一份, 就自動幫我地分左, 然彼上一人一份. 果然, lobster soup味好香濃, 我地每人半份就岩岩好, 如果一開始就飲左一份, 我諗好多女仔之後都會唔係好食得落野~

2) Tomato Pizza, dinna佢地menu度係無pizza ga, 不過我地想食, manager就拎左tea time既menu比我地, 可以散叫. Manager recommend 我地食較popula既pizza, 我地就覺得heavy左少少, 最後自己order左呢個幾fresh既favor. 薄脆Pizza底, 焗cheese+tomato, 好好味
一定好岩OL / keep fit 既ladies~

3) Crab Risotto, 一貫濃味既意大利飯, 同個湯好似味, 有crab又有lobster soup味. 所以一樣, 同愛人share食, 兩份上(張相就係得一半既portion)~ 佢地好細心, 先上risotto的話, 咁light味既pizza就會食落無咩味道!

4) 心太軟, Via Quadronno 有好多好多甜品好靚好想試, 最後決定order心太軟. 無事先order定, 廚師係我order之後就係個dish度自己design, 畫左個Eiffel Tower, 好靚好用心! 愛人就順利成章話會帶我去果度, so romantic and sweet dessert!!! 各男朋友可以效發, 女朋友一定lum^^

5) 我無order drink, 愛人就order左red wine, 上次聽佢講好ok, 詳情就... 不過知道佢地宜家有d酒做緊promotion, 我估幾抵飲~ 不過自己無飲, 所以drink就評唔到la~

埋單好似話唔洗$700, 大家一定要試下!!!
Lobster soup
唔記得個名, 係Tomato pizza
Crab Risotto
心太軟, 師傅用心之處!!!
2009-05-07
Lobster soup
唔記得個名, 係Tomato pizza
Crab Risotto
心太軟, 師傅用心之處!!!
  • Pizza
  • All Dessert!
2009-04-20 12 瀏覽
看了眾多好的評語,決定在結婚週年來慶祝.但沒想過其食物跟服務竟如此差劣!(1) 我們十二時到達,已不算多人客,但等了數分鐘才有人帶位!(2) 坐下來,服務生來倒水...怎料倒潟在我老公隻手上! 好彩不是熱水啫!(3) 被倒濕後打算入厠所,但餐廳內沒有Signage for washroom,所以我老公見到有扇門咪問店員 (大概是清潔阿姐),她竟然沒禮貌的答, "自己打開晜咪知囉", 真是氣壞人!(4) 吃完前菜, 主菜, 枱上仍有很多麵包碎,但他們沒有清理一下,便把甜點抬出.(5) 本來,我在訂立時已叫他們在甜點碟上寫上"Happy Anniversary" 字句, 但他們竟然沒有按指示做... 本想給老公一個驚喜,但最後只給我們一肚氣!(6) 服務已經令人髮指,食物也出奇令人失望! 我們要了個Potato Chowder... 味道跟中式湯差不多,稀丁丁的... 叫了Pork Chop肉質"鞋"得要命...由於Via Quadronno是一間international chain store,所以本人打算跟其HQ (http://www.viaquadronno.com) 反應一下.

由於Via Quadronno是一間international chain store,所以本人打算跟其HQ (http://www.viaquadronno.com) 反應一下...
可惜的是, 我寫了封Complain letter for 2 months, 一些回覆也沒有...

Here's my complain wrote to "info@viaquadronno.com"
"To whom it may concern, I'm writing to express my disappointments experienced in your restaurant in IFC, Hong Kong, dated 12th February, 2009. It was my 3rd wedding anniversary, therefore I've picked the renowned Via Quadronno on this special day. I have made the reservation for lunch on 12th February, and requested for putting some celebration words on the plate for desserts. After reading some reviews and your website, which emphasis on hospitality and quality, we were anticipating an enjoyable moment dining in your restaurant. However, out of our expectation, what we experienced was an unpleasant one! First of all, I guess the staff may be too stressful to serve the whole restaurant, as there was only about 3 waiters in lunch time serving for about 30 capacity diners, that made them not so cheerful and helpful. When one of the waiter poured water for us, he even carelessly dropped the water on my husband's hand, which the waiter even could not realize. We were lucky, as this is only cold water! After that, when my husband went to the washroom, but there's no signage for direction, so he stopped by a side door and asked one of the cleaning lady from your restaurant, if this was the men's washroom, to his surprise, the lady answered in a rude tone, "You go and find it out yourself!" This was shocking to us to receive such response!! After we have finished the main course, the waiter immediately gave us the desserts and drinks without cleaning up the table not until we requested for, as there was some leftover for bread. Also, for my request during my reservation, I have already asked them to prepare some celebration words with Chocolates on the plate, however, they did not fulfil this as promised, so we need to wait again for their "artwork". I cannot believe this kind of poor services provided in a renowned restaurant, which is located in the prestigious CBD shopping mall. And the staff of the restaurant show no passionate towards their work.For a diner, not only the food is important to us, but also the way it's served.For a high class restaurant, not only with the nice decorations and costly menu, but the good quality of food, as well as the services."

經此一役,就算請我也不會再光顧!
2009-02-12
紀念日