2025-01-28
今日同老公踩單車去科學園,然後順便食埋個晚飯。科學園好大,原來都有好多餐廳,幾多嘢食,我哋揀左食西餐。餐廳空間感好大,以camping作主題裝修同擺設,環境幽靜,坐得舒服,越夜越多人,感覺好好。餐牌有多款set dinner選擇,都幾啱口味,價錢亦合理,而單點選擇都多。我哋就叫左兩個套餐,套餐包餐湯、餐包及飲品。餐湯及餐包:餐包廷身有口感,是日餐湯係忌廉粟米湯,飲到打到半碎粟米蓉,湯夠熱,甜甜地,好creamy。秘制香草即烤(半隻)無激素春雞伴蕃茄意粉:春雞烤得好入味,外皮輕脆,肉嫩,連雞胸肉都ok喎。蕃茄意粉同樣夠味,整體唔錯。燒澳洲和牛肉眼扒配燒汁伴薯菜:肉眼扒剛好5成熟,口感軟軟,唔韌,點埋燒汁仲好食D。薯菜有薯條、雜菇同西蘭花等,薯條剛炸起,夠熱夠脆又夠味,我就幾鐘意。焦糖香蕉朱古力窩夫伴雪糕 (+$48):香蕉面層有脆脆焦糖,夠甜,底層窩夫仲係熱熱地,配埋雲呢拿雪糕一齊食,冷熱交溶,呢款甜品都幾好。果盤 (+$18):有西瓜、哈密瓜、密瓜、菠蘿、藍莓同士多啤梨,價錢抵食,唔駛自己切就最方便。飲品:我就叫左杯凍果茶,係荔枝味,果汁味濃,甜度剛好。老公叫左杯iced mocha
燒澳洲和牛肉眼扒配燒汁伴薯菜:肉眼扒剛好5成熟,口感軟軟,唔韌,點埋燒汁仲好食D。薯菜有薯條、雜菇同西蘭花等,薯條剛炸起,夠熱夠脆又夠味,我就幾鐘意。 焦糖香蕉朱古力窩夫伴雪糕 (+$48):香蕉面層有脆脆焦糖,夠甜,底層窩夫仲係熱熱地,配埋雲呢拿雪糕一齊食,冷熱交溶,呢款 甜品都幾好。 果盤 (+$18):有西瓜、哈密瓜、密瓜、菠蘿、藍莓同士多啤梨,價錢抵食,唔駛自己切就最方便。 飲品:我就叫左杯凍果茶,係荔枝味,果汁味濃,甜度剛好。老公叫左杯iced mocha (+20),餐廳用左自家咖啡豆調製,咖啡味好分明,香醇,奶味濃,幾好飲。