2025-01-14 0 瀏覽
The best service I have ever had.The atmosphere is so cool, with the agents styled in a World War II theme. I chose this place for my partner's birthday, and he loves it. The food is extremely reasonable—$798 for an 8-course high-quality meal. Plus, there was no charge for bringing in a birthday cake.The staff is super nice; out of respect, they ask if you prefer to have the explanation in English or Chinese. I've never had this option in Hong Kong, even in high-class restaurants. This is very r
The staff is super nice; out of respect, they ask if you prefer to have the explanation in English or Chinese. I've never had this option in Hong Kong, even in high-class restaurants. This is very respectful. Also, the staff member “Yin” assisted us in changing the food due to my partner's allergies.
2025-01-12
生日
War Rooms by Top BladeWar Rooms以二戰時期丘吉爾的辦公室為靈感,菜單亦呼應佢既飲食習慣。訂位當日會收到個top Secret短訊邀請你。War Rooms is inspired by Winston Churchill's office during World War II, with a menu reflecting his culinary preferences. On the day of your reservation, you'll receive a top-secret text invitation.✨ **手工麵包配自家製牛油** **Homemade Butter with Artisanal Bread** 牛油牛味好重,食到停唔到口。 The butter boasts a rich beef flavor that makes it hard to stop eating.---🍖 **雪茄生牛肉他他** **Best Tartare Cigars - Flas Iron USDA Prime** 雪茄外形非常
War Rooms by Top Blade

✨ **手工麵包配自家製牛油**
牛油牛味好重,食到停唔到口。

🍖 **雪茄生牛肉他他**
雪茄外形非常特別,適合打卡!入面釀左生牛肉。
These tartare cigars, with their unique cigar shape, are perfect for social media! They're filled with raw beef, offering a delightful tanginess.

🍽️ **鵝肝牛肉配馬檂拉酱**
**Foie Gras and Beef with Madeira Sauce**
鵝肝的豐富口感與牛肉完美融合。
The rich texture of foie gras perfectly blends with the savory beef for a luxurious experience.

🥩 **迷你和牛漢堡配炸洋蔥絲**
**Miyazaki Wagyu Burger with Fried Onions**

🍷 **封門柳/+$90 升級A5和牛配千層薯仔**
**Tenderloin / +$90 Upgrade to A5 Wagyu with Red Wine Pear Sauce and Truffle Mashed Potatoes**
兩款都試咗。值得被多$90試和牛。
Both are worth trying, but the A5 Wagyu's rich marbling surpasses the tenderloin, making it worth the extra $90.

🍚 **+50加牛肝菌頂級M9+和牛煲仔飯**
**+50 Add Porcini Topping to Premium M9+ Wagyu Claypot Rice**
待應會即場用gas爐喺你面前整煲仔飯,非常好味,食到最後仲食到有飯焦。
Cooked table-side with a gas stove, this dish features raw rice combined with Spanish chorizo and porcini mushrooms, finished with tender M9+ Wagyu cubes, plus a delightful crispy rice bottom.

🍧 **橙芒果雪葩配番紅花醬**
**Orange Mango Sorbet with Saffron Gel**
2024-10-26
2024-11-28 825 瀏覽
War Rooms by Top Blade📍中環士丹利街11號Stanley 11 LG樓訂位當日突然收到個神秘短訊,好有儀式感俾咗封top Secret嘅邀請信你位置係間餐廳嘅basement, 座位非常闊落,完全唔會見到其他客人,每上一道菜都詳細解釋,呢個價錢CP值非常高👍推薦被所有牛魔王😈$780 8道牛肉omakase👌手工麵包配自家製牛油牛油牛味勁重,同埋有少少蔥味👍雪茄生牛肉他他雪茄入面釀左生牛肉,個酸味岩岩好👌鵝肝牛肉配馬德拉醬👌牛肉配花椰菜慕斯👌布拉塔芝士番茄清湯👍迷李和牛漢堡配炸洋蔥絲炸洋蔥絲勁香口,超級好食😋👌封門柳/+$90 升級A5和牛配紅酒啤梨醬汁,千層薯仔配明太子酸忌廉和牛油脂較香比封門柳更加冧,值得被多$90👌+50加牛肝菌頂級M9+和牛煲仔飯待應會即場用gas爐將煲仔開火加熱(內面已經有生米加上西班牙肉腸、牛肝菌、洋蔥),生米煮成熟飯之後,加入生M9+和牛粒同甜豉油冚蓋,幾分鐘後就Ready食得視覺同香味搭救左個飯,因為睇完好令人期待煲仔飯味道,但食落幾普通,加$50食唔到牛肝菌香味,而且飯底偏乾硬👌番紅花+ 芒果香橙雪葩
War Rooms by Top Blade
📍中環士丹利街11號Stanley 11 LG樓
$780 8道牛肉omakase

👌手工麵包配自家製牛油
牛油牛味勁重,同埋有少少蔥味

👍雪茄生牛肉他他
雪茄入面釀左生牛肉,個酸味岩岩好

👌鵝肝牛肉配馬德拉醬

👌牛肉配花椰菜慕斯

👌布拉塔芝士番茄清湯

👍迷李和牛漢堡配炸洋蔥絲
炸洋蔥絲勁香口,超級好食😋

和牛油脂較香比封門柳更加冧,值得被多$90

👌+50加牛肝菌頂級M9+和牛煲仔飯

👌番紅花+ 芒果香橙雪葩

2024-09-23 2760 瀏覽
環境舒適 我地2個人被安排cabinet room 座位好闊落 基本上唔會點睇到隔離檯Tasting menu 每位$780/8道菜 但其實有9道菜 因為有一個主食二重奏 一定夠飽😋另外可以加$400 有wine pairing 有4杯酒 waiter好好 提議我地2個人淨係加一位試下都得 無夾硬hard sell👍🏻有一杯香檳 一杯紅酒 一杯白酒 仲有一杯甜品酒🍷食物整體水平都好好 每道菜都會細心介紹✅手工麵包配自家製牛油 加左d蔥好香其他菜式大部分都係以牛做主角✅雪茄生牛肉他他-雪茄造型好特別 如果他他凍少少會更好✅鵝肝牛肉配馬德拉牆-鵝肝都唔係特別細 配埋牛肉粒、蘋果同火箭菜 減低油膩感✅牛肉配花椰菜慕斯-好食但相對無特別印象深刻😛✅布拉塔芝士蕃茄清湯-清新飲得舒服✅主食二重奏首先有封門柳 牛味重 都好腍身另外一份加左$90升級A5和牛 油脂感濃d 比較之下我覺得封門柳性價比高dd另外有一個迷你和牛漢堡配炸洋蔥絲 都好好食✅頂級M9+和牛煲仔飯會即場係你面前煮 熱辣辣咁上菜 我地加左$50要埋牛肝菌 令成個飯更加香 有少少飯焦啱啱好✅蕃紅花雪糕 最後甜品帶酸甜 完美句號 我地去個

食物整體水平都好好 每道菜都會細心介紹
另外一份加左$90升級A5和牛 油脂感濃d
比較之下我覺得封門柳性價比高dd
另外有一個迷你和牛漢堡配炸洋蔥絲 都好好食
✅頂級M9+和牛煲仔飯
✅蕃紅花雪糕 最後甜品帶酸甜 完美句號 我地去個日係慶祝週年 餐廳仲寫左字係甜品同準備左特別既蠟燭🥳

推介大家去慶祝生日或者週年 可以慢慢食唔駛趕住走😗
2024-09-12
紀念日
  • 和牛煲仔飯
2024-07-19 4520 瀏覽
由開業一直bookmark但未找到合適時間嘗試$780 能夠提供8道菜(實質是9道)試完忍唔住大大力推介俾身邊嘅朋友係近幾個月來,食過最有驚喜嘅餐廳鍾意食牛肉嘅絕對不能錯過 餐廳叫war rooms 係取自英國首相邱吉爾嘅戰時辦公室所以部份菜式同wine pairing都聯繫左呢一個主題的啟發組成一個幾完整嘅故事同menu 手工麵包配烤牛骨髓:- 第一道菜先來一客香噴噴牛骨髓,每兩人分享一條,裡面有好多燒香骨髓+超香牛油+一些香草,配上西班牙薄麵包,吸盡油香又帶香脆感,骨髓在口腔溶化好滿足,因為都幾膩,要加粒番茄仔中和一下 雪茄生牛肉他他- 其中一個招牌,賣相打卡度極高,店家用脆春卷皮捲成雪茄形狀,再唧滿生牛肉他他,牛肉他他調味的洋蔥跟香草味都頗突出,但次序上有點怪,通常是開胃菜先吃酸度較高的,這道菜偏酸。想深一層,應該是想調和上一道菜的油膩感 朱古力牛面頰- 這道菜算是全晚較少亮點的一道菜,用上(澳洲?)和牛面頰慢煮,配上含朱古力調製嘅醬汁,加上baby carrot 平衡返個濃味,正常 乾色熟成和牛舌芯- 28日乾式熟成過,濃縮左牛味,重點係燒得恰到好處,有牛舌完美嘅口感同韌度,而
由開業一直bookmark
但未找到合適時間嘗試
$780 能夠提供8道菜(實質是9道)
試完忍唔住大大力推介俾身邊嘅朋友
係近幾個月來,食過最有驚喜嘅餐廳
鍾意食牛肉嘅絕對不能錯過

餐廳叫war rooms 係取自英國首相邱吉爾嘅戰時辦公室
組成一個幾完整嘅故事同menu

手工麵包配烤牛骨髓:

乾色熟成和牛舌芯
- 28日乾式熟成過,濃縮左牛味,重點係燒得恰到好處,有牛舌完美嘅口感同韌度,而又保持到彈性,油香同肉汁,旁邊的芥末蒜粒仲再提升味道,好好味
白蘆筍配法式荷蘭醬
- 餐單安排食左一半,係時候清一清味蕾,蘆筍食落好清新,可能以高湯烹調過,唯一可惜是白蘆筍變左蘆筍,襯荷蘭醬就爭左少少

牛扒二重奏
- 已經好滿足時,食到呢一部份發現,二重奏其實係兩道菜,$780 食9道菜真係好豐富好豐富。首先上檯嘅係封門柳配炸紫蘇葉日本薑青椒,封門柳外面煎香煎得恰到好處,既品嚐到焦香感又食到封門柳嘅軟熟度,top blade 嘅flat iron 功架真係十足,輕輕沾上鹽就夠,諗返都覺得好好味

- 第二款係京都和牛,侍餐的這一個厚度剛好可以令和牛嘅油香完美呈現,大食如我都真心覺得係大滿足,仲食埋隔離位其中一件,抵我變肥婆。伴碟嘅千層薯仔先至最驚艷,問返侍應,原來用上好多心機製作,先將薯仔切薄片,再重新拼好形狀,入雪櫃定形,然後才會油炸,難怪每一層都香脆鬆化,好好好好味。另一伴碟嘅大葱都好好味,外層食大葱質感加烹調醬汁,內層食較鮮嫰較甜嘅部份。

和牛煲仔飯
- 當大家好飽嘅時候,最重量級嘅一道菜就即將上檯,侍應將gas 爐放旁邊另一小檯,煲仔內已經有生米加上西班牙肉腸,再慢慢開火烹調,當煲仔飯再上檯,生米已經煮成熟飯喇~呢個時候,生和牛粒出場!倒入煲仔飯內加入甜醬油,再冚蓋,等多幾分鐘就可以食。個飯係整晚最大亮點,和牛嘅油香溶哂落白飯,每一啖都融合左牛肉同西班牙肉腸嘅惹味,用甜醬油均衡調味過,味道層次又多左,加埋少少飯焦嘅口感,雖然飽到爆,但我地都添左飯。

番紅花香橙芒果雪葩
- 雪葩清新,用上芒果同香橙配搭好好,有效減低油膩感,番紅花都有微量,少少木香令甜度更有層次感。

總結
- 呢個moment,呢一餐真係無野可以再挑剔,強烈推介俾好鍾意食牛嘅朋友,短期內我自己都好想encode, 希望保持水準。

呢一晚嘅侍應服務真係超級好,對食物嘅認識同煮法都認知十足,專業而不失親切,仲要負責埋整煲仔飯咁全能,整個menu 設計排序都好有心思,多謝俾左咁愉快嘅用餐體驗俾我地。
2024-07-14
  • 手工麵包配烤骨髓
2024-06-20 3548 瀏覽
今晚想在中環找一個地方,地點方便,又可以靜靜地傾下野既。見客人鐘意食牛扒,就試下book呢間首先想讚一讚服務員Jacob, 態度非常好,介紹食物好專業。原來呢間餐廳設計係模仿Winston Churchill既War Room Cabinet Room連最後上既甜品都係用番當年Churchill開會時食既甜品去做今餐有我最愛既牛舌,亦都試左好多款和牛:慢煮、A5、M9等等,全部都唔錯,幾好味呢間我下次一定會推薦比朋友!

呢間我下次一定會推薦比朋友!

2024-06-20
2024-05-20 2452 瀏覽
環境7/10地面普通餐廳,fine dine要落低一層防空洞,隱秘感十足,而且符合餐廳名,地底都有刻意打扮,其實幾好feel,但地面有少少快餐西餐廳feel,經過佢個陣會有少少疑惑間野好似少少cheap,有點失去fine dining的面子,餐具器皿普通。服務7-7.5/10紋身哥哥幾落力介紹每道菜式以及餐廳含意,其實幾好,但好似得佢一個serve人,但不影響服務質素。預約後會寄封戰信比你,幾有心思!食物7/10餐廳主打牛肉,可惜全晚食完都冇乜邊道菜好有回憶點,原本最期待既牛排都只係正常發揮,唔會有驚訝感。牛骨髓有點菇寒。價錢8/10Fine dining黎講佢價錢係幾平,如果唔考慮佢連鎖店+地面快餐西餐廳感覺,其實幾適合同低預算慶祝。整體7/10為左食牛可以唔黎,但為左有d儀式感就可以黎!
環境7/10
服務7-7.5/10
食物7/10
價錢8/10

整體7/10
為左食牛可以唔黎,但為左有d儀式感就可以黎!
2024-04-03 2040 瀏覽
「當一晚邱吉爾」位於中環鄰近地鐵站,輕鬆扒房姊妹店。有兩個入口,選擇咗史丹利街嘅入口,長長嘅樓梯引進入到去,餐廳設計以邱吉爾辦公室為藍圖。食嘅係每日嘅廚師發辦,每一道菜都係肉,牛魔王可以一試。每一道菜份量雖然唔大,但係非常飽肚,餐牌設計都好有心思。感覺餐廳裏面嘅肉味比較偏濃,連我喜歡食牛肉都需要多少少力量去接受。食到最後嘅主菜,我已經食唔落,因為有啲油膩,每日嘅主菜肉類部份都唔同,我講啱就係和牛。最喜歡係佢嘅雪茄牛肉他他同埋佢嘅煲仔飯,仲有喺主菜旁邊嘅關東煮蘿蔔😂。真係非常非常非常之喜歡食肉嘅可以去一試,但係對於唔係超級好肉嘅話,可能真係有啲太過meaty。如果餐牌裏便可以多番多啲蔬菜,感覺應該會好啲😮‍💨😋: 7/10🏠: @warrooms_hk 💵: ~HKD 980 per head@foodie.sb
「當一晚邱吉爾」
位於中環鄰近地鐵站,輕鬆扒房姊妹店。

每一道菜份量雖然唔大,但係非常飽肚,餐牌設計都好有心思。

如果餐牌裏便可以多番多啲蔬菜,感覺應該會好啲😮‍💨

😋: 7/10
🏠: @warrooms_hk
💵: ~HKD 980 per head

@foodie.sb
士丹利街嘅平民扒房Top blade應該好多返工人都識但你又知唔知入面有條樓梯落地庫就食到牛扒fine dining!以英國二戰時期辦公室Churchill War Rooms做主題上網book完位張notice會整到好似密函咁 勁得意😂每晚只會接待5組客人 所以建議想食要book位𝟴 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝘀 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁($𝟳𝟴𝟬𝗽𝗽)🤍手工麵包配烤骨髓 | Rating: 8/10勁香嘅牛油同香草味 配上香脆嘅麵包 其實冇得輸但唔夠我喺上環食過嗰間咁入口即溶 會有啲難𢳂起加上份量唔係好夠分到四塊麵包 大條少少就好🤍雪茄生牛肉他他 | Rating: 7/10原諒我對生牛肉他他都仲未做到喜愛嘅程度入口冇令我覺得食緊一堆好腥嘅生肉就ok😂呢個用雪茄造型上 外殼薄脆有增添咗口感調味微微帶酸 食落開胃 我唔好生牛肉都覺得冇咩問題🤍朱古力牛面頰 | Rating: 7.5/10牛面頰用慢煮嘅方式 肉質已經煮到一絲絲好軟腍用朱古力醬汁係幾特別 食落意外地唔係甜味而係帶朱古力香氣嘅咸醬汁 再帶些微朱古力嘅苦澀我自己就覺得幾特別但未到好夾 朋友好似比較欣賞佢😂🤍乾式熟成和牛舌芯 | Rating:
士丹利街嘅平民扒房Top blade應該好多返工人都識
上網book完位張notice會整到好似密函咁 勁得意😂
每晚只會接待5組客人 所以建議想食要book位

𝟴 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝘀 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁($𝟳𝟴𝟬𝗽𝗽)
🤍手工麵包配烤骨髓 | Rating: 8/10

我對牛舌都算幾挑剔 平時厚切嘅要整得好好先會食
因為一有少少雪味/太硬我就會覺得同隻牛打緊茄輪🙂
但呢個應該係暫時我食過數一數二嘅牛舌
先唔講牛舌芯個口感會再嫩啲 熟成令個牛香更濃郁
入口輕易咬爛 唔洗過多調味 少少檸檬汁同wasabi鹽已經夠!

🤍牛肉清湯配雲吞 | Rating: 6/10
同朋友一致唔識欣賞嘅牛肉湯😂我已經唔識形容陣味
唔係中式煲出嚟牛肉湯嘅味 又唔係西湯嘅感覺
文字形容唔到我嘅感想🫠反而伴碟嘅蝦肉他他雲吞好食!

🤍廚師發辦牛扒三重奏 | Rating: 8.5/10
應該算係餐飯嘅主菜了 分別有Prime封門柳
28日乾式熟成Prime牛板腱 同M9+朱古力和牛
比較喜愛封門柳同和牛 和牛脂香感最重 肉質最軟嫩
個牛板腱我就麻麻 有陣煙燻味+超重嘅肉味 唔係太習慣
但要提翻伴碟嘅千層薯仔同炭烤菇菜係高質的!!
M+和牛煲仔飯

🤍頂級M9+和牛煲仔飯 | Rating: 9/10
只係得白飯同和牛粒同鼓油 三樣睇落簡單嘅材料
但都要飯粒好食 牛肉靚 焗得出個香氣先成功 呢個得!
淋上兩圈鼓油再倒入和牛粒 同飯焗幾分鐘
每粒飯都沾到和牛嘅油香 粒粒分明 仲要有脆口嘅飯焦
食到呢度其實已經太飽 最後食唔曬煲飯🥹

🤍蕃紅花雪糕 | Rating: 8/10
雪糕入口細滑 味道比較清新 幾適合做呢餐飯嘅收尾
蕃紅花嘅份量恰到好處 啱啱好食到 又唔會太多有”腥”味
配上果仁碎同脆片增添口感 整體亦唔會太甜

總結係有一兩道菜唔太識欣賞 但overall體驗都算好好
呢個價錢 喺中環 食材上等 食得超飽 環境私隱度高 坐得舒服
服務態度好 完全冇催冇趕 可以慢慢食慢慢傾
會話係CP值超高嘅餐廳 嚟慶祝生日紀念日完全得‼️
另外要讚嘅係Wine pairing只需要加$299就有4杯
係邱吉爾最愛嘅Champagne Whisky soda同Porto配搭😂
仲要唔一定按人頭加 我同fd可以一齊分嚟飲
對於我呢啲淨係想飲少少餸住啲嘢食嘅人真係好friendly🥹
乾式熟成牛舌芯
M+和牛煲仔飯
2024-01-14 1225 瀏覽
餐廳設計靈感竟然係嚟自英國前首相邱吉爾 餐廳為預約制 每晚只招待5組客人 8道菜HK$780 個人比較喜歡以下幾道菜式🥰  🌟牛骨髓配西班牙玻璃麵包🌟 第一道前菜用香脆嘅西班牙手工製玻璃麵包  配上牛骨髓脂香豐腴 非常邪惡😈  🌟乾式熟成和牛舌芯🌟 牛舌芯熟成咗28日 味濃 口感清爽彈牙 配wasabi鹽一流😙  🌟頂級M9+和牛煲仔飯🌟和牛煲仔飯喺依度嘅招牌菜  簡簡單單 淨係用咗白米 和牛同秘製豉油🫶🏻 超香口 米飯粒粒分明 個底仲有焦脆嘅飯焦😋  🔖 手工麵包配烤骨舖 雲茄生牛肉他他 朱古力 牛面頰 乾式熟成和牛舌芯 牛肉清湯配雲香 廚師發辦牛扒二重奏 頂級M9+和牛煲仔飯 蕃紅花雪糕

個人比較喜歡以下幾道菜式🥰

朱古力 牛面頰
牛肉清湯配雲香
廚師發辦牛扒二重奏
2023-12-27 973 瀏覽
冬至食中餐一定多人,媽媽對食咩又無所謂,所以冬至飯就食牛扒🥳War Room呢間餐廳,以二次世界大戰邱吉爾戰時辦公室為主題,一共有8道菜牛骨髓配手工麵包,都幾香口,如果再大份一點就更好牛肉他他,包裝成雪茄模樣,上面的招紙也印了餐廳的名字,頗為細心牛面頰,都幾淋身,加左少許朱古力,幾特別,擺盤都好仔細熟成牛舌,因為dry age關係,比平常會濃味少少,不錯牛肉清湯配甜蝦,幾清新既配搭三款牛扒,封門柳,牛板鍵,和牛,原來我都係鐘意食封門柳,牛味最濃👍今晚的壓軸菜,和牛煲仔飯,火喉控制得好好,有飯焦,豉油味道剛剛好😋甜品係,蕃紅花雪糕,幾特別嘅味道另外加配了4杯酒,有whiskey soda,香檳,紅酒和砵酒,令成餐飯非常圓滿為咗個煲仔飯,我會再嚟👍

牛骨髓配手工麵包,都幾香口,如果再大份一點就更好

牛面頰,都幾淋身,加左少許朱古力,幾特別,擺盤都好仔細

熟成牛舌,因為dry age關係,比平常會濃味少少,不錯

牛肉清湯配甜蝦,幾清新既配搭

甜品係,蕃紅花雪糕,幾特別嘅味道

為咗個煲仔飯,我會再嚟👍

2023-12-22
  • 頂級M9+和牛煲仔飯
『穿過時光隧道體驗丘吉爾的一天』⁡日日經過Top Blade 都冇留意原來佢地地庫開左佢地嘅高級Line - War Rooms,以二戰時期丘吉爾的辦公室為靈感設計,菜單亦處處呼應當年呢位偉人的飲食習慣,有心思得嚟味道亦相當出色🤍飲酒的朋友必點Wine Pairing, $299有四杯酒,可以令成個體驗更加完整~⁡Uncover the extraordinary $780 8-course all-beef feast at Top Blade's War Rooms in Central. Journey through a time tunnel, immersing yourself in a day in Churchill's life. Inspired by his WWII office, the menu's design echoes the great leader's dining habits, with exceptional flavors that captivate. For a complete experience, wine enthusias
『穿過時光隧道體驗丘吉爾的一天』

Uncover the extraordinary $780 8-course all-beef feast at Top Blade's War Rooms in Central. Journey through a time tunnel, immersing yourself in a day in Churchill's life. Inspired by his WWII office, the menu's design echoes the great leader's dining habits, with exceptional flavors that captivate. For a complete experience, wine enthusiasts should opt for the Churchill's Daily Routine at $299, featuring four glasses of wine. Memorable dishes include the rich and indulgent Chocolate Beef Cheek and the delightfully tender Dry Aged Beef Tongue. The Trio of Steaks allows you to savor various cuts of beef all at once, ensuring a truly satisfying experience.

————————————————————
■ War Rooms Dinner Menu (HKD 780)
1️⃣手工麵包配烤骨髓
西班牙玻璃包質感輕盈,配上油脂極豐富的牛骨髓,邪惡度滿分

2️⃣雪茄生牛肉他他
賣相好得意的雪茄,外殼硬脆,可惜他他份量唔大,未能盡嚐已經完結

3️⃣朱古力2牛面頰✨
慢煮朱古力和牛肉質非常軟腍,淋面的朱古力醬將牛肉的果仁香氣一倂帶出,好有驚喜

4️⃣乾式熟成和牛舌芯✨
呢道更令人眼前一亮🤩熟成過後的牛舌芯彈牙爽口,而油潤感被芥末鹽平衡得恰到好處

5️⃣牛肉清湯配雲吞
清湯牛味頗濃,炸雲吞鮮甜脆口

6️⃣廚師發辦牛扒三重奏✨
🐮澳洲Mayura M9+ 朱古力和牛
🐮28天乾式熟成 Prime 牛板腱
🐮Prime 封門柳

三款牛肉各有千秋,其中位於牛胸腹的Prime 封門柳肉味最濃比較有嚼頭👅肩部位置的牛板腱經過乾式熟成之後肉味沉澱,質地彈牙,隱約帶點烟燻香氣🔥而朱古力和牛則當之無愧的肥美柔軟

7️⃣項級M9+和牛煲仔飯
全程望住煲仔飯煮起,加入和牛粒再焗幾分鐘就食得
超級香口誘人

8️⃣蕃紅花雪糕
食西班牙燴飯先會見到的蕃紅花,做成甜品自帶獨特香氣,非常特別

■ Churchill's Daily Routine (HKD 299)
🥂Whisky, top with Soda
🥂NV Pol Roger Brut Reserve. Champagne (yes another round)
🥂Portal 10 yo Porto. Portugal

以一杯Whisky作爲一日的開始,到兩倍丘吉爾摯愛的香檳,最後用甜蜜的Tawny Port Wine 作結。點綴餐點一流。

————————————————————

• 蕃紅花雪糕
  • 手工麵包配烤骨髓
  • 廚師發辦牛扒三重奏
  • 頂級M9+和牛煲仔飯
同太座慶祝周年紀念永遠係大難題,要特別得黎好味,好味得黎要環境舒適,舒適得黎又要唔可以太貴,資料搜集一輪後終於揀左呢間,真心有驚喜!呢間餐廳主打8道菜Omakase全牛宴,法國菜同fusion都試過,有D真係又貴又唔飽,你要食好少少又要加錢,呢間就好均真,每位只係$780, 飲酒先另收費,任君喜好。以經理講,我同太座食果個係餐廳啱啱11月先出新菜單,我當時都有少少擔心,怕同之前網上搜集啲資料唔同出事,結果當然係無事,仲好滿意。第一道菜就有驚喜,之前喺西環一間出名食牛骨髓嘅西餐廳食過骨髓,感覺好油同蘇,但呢次將骨髓當牛油咁塗上麵包食,麵包鬆脆好趙口,配上「牛油」香真係極正,我當時真係想要求加麵包 (不過高級餐廳,顧及形象,我冇咁做,亦唔知得唔得)第二道菜係嫩滑嘅生牛肉用左D醋撈醃過 (我估,應該係?),好醒胃,雪茄外殼脆,兩者配搭又係恰到好處,餐廳又特意用雪茄盒上菜,雪茄又配上雪茄指環,心思十足,造型滿分,又係抵讚!第三道菜係朱古力牛面頰,牛面珠我之前中菜食過2次,又腍又嫩,梗係好味。佢呢度用朱古力煮嘅西式煮法,肉質當然都係又腍又嫩無得輸,佢特別在我食落口之前係以為佢係甜,食入口原來係咸

第三道菜係朱古力牛面頰,牛面珠我之前中菜食過2次,又腍又嫩,梗係好味。佢呢度用朱古力煮嘅西式煮法,肉質當然都係又腍又嫩無得輸,佢特別在我食落口之前係以為佢係甜,食入口原來係咸,咬多幾啖又會出朱古力味,不停顛覆我對呢道菜嘅預判。

第四道菜係Dry-aged 和牛舌芯,牛舌食過過百次,要煮得好食其實好難,煮得唔好或者果件牛舌唔靚好易又乾又蘇。呢件牛舌芯當然係成條牛舌最好味個位,個廚又煮得啱啱好,我哋加幾滴檸檬汁點少少鹽,用刀慢慢切細先放入口,咁樣食好好咬口 (唔知關唔關Dry-aged過事),我同太座都認為係我哋食過最好味嘅牛舌三甲 (包括日本食肆在內)

第五道牛肉清湯配雲吞,自問我同太座飲慣屋企中式湯,餐廳嘅湯要贏得我哋歡心係好難,西湯/ 凍湯 (通常都係攪碎晒D食材)就更唔係我地至愛。呢個法式清湯唔係話驚天地 泣鬼神咁正,但就畀左我對西湯嘅一個新體驗,意外係伴碟件雲吞一啲都唔求其,仲好好味,我欣賞廚師呢份細緻。

第六道菜就係打大佬 - 牛扒三重奏 ,當晚廚師發辦安排左封門柳、M9朱古力和牛同埋28日乾式熟成Prime級肉眼,份量十足。封門柳有幾珍貴有幾好味唔多講;經理話朱古力和牛每日食2 KG朱古力,肥瘦適中,肉汁多而濃,都係好野黎;反而小弟想講下件熟成左嘅肉眼,我第一次食熟成嘅牛扒,少少咸 (千祈唔好點鹽),有啲似高級Parma Ham,但因為肉眼本身靚,咬入口係好爽好彈,送酒真係一流。另外,更想講下D配菜,果件千層薯蓉同個菇,真係唔好唔食,成功在細節⋯⋯打完呢個大佬,我同太座已經飽到喉嚨頂⋯⋯

點知,第七道菜仲有M9和牛煲仔飯,OMG!煮梗飯已聞到飯香,經理將和牛加入沙煲焗,香到呢⋯⋯再落鼓油焗飯焦,我同太座講冇辦法唔食,最多第日跑多幾K ,食落口,正到呢⋯⋯最後我哋清晒成煲煲仔飯,失禮晒!(真係好耐無喺香港食過一個咁正嘅煲仔飯,仲要咁矜貴)

最後奉上蕃紅花雪糕,完美句號,捧住個肚走,十分滿意,十分滿足!
Dry-aged和牛舌芯
牛肉清湯配雲吞
牛扒三重奏
M9和牛煲仔飯
蕃紅花雪糕
題外話/補充資料: 老老實實,出去食一塊靚啲嘅扒都600-800,食個tasting menu或者omakase冇1300+都落唔到樓,呢度食物質素同份量都好好,咁嘅價錢,真係好有良心,性價比極高! 溫馨提示:飯後同經理吹左幾句,先知呢度唔原來每晚只做5枱客,貴精不貴多,真係好易爆,訂枱趁早!
2023-11-03
Dry-aged和牛舌芯
牛肉清湯配雲吞
牛扒三重奏
M9和牛煲仔飯
  • 雪茄生牛肉他他
War Rooms係Top Blade Steak Lab旗下嘅高級扒房,開咗半年左右,由餐牌及官網設計到裝修擺設,都係圍繞住邱吉爾嘅二戰辦公室呢個主題~ 上個月朋友生日話想食西餐,見到呢到嘅晚餐係有8道菜嘅全牛宴🐮,睇人哋啲相覺得幾吸引就決定試吓🤤~特別一讚,成個用餐體驗非常之好,每一枱都有專人上菜同講解每道菜式,•🥢 Dinner 8-course Menu $780 per person另外可以加$299配埋4杯酒,而且唔一定要按人頭加,即係兩個人可以只有其中一人加wine-pairing, 不過因為我哋都少飲酒,所以就無加到~•📸 手工麵包配烤骨髓牛骨髓𢳂起好似牛油咁,用嚟搽上烘到脆卜卜嘅薄麵包,食落好香牛味同香草味~ 第一次食牛骨髓嘅我,覺得幾有趣同有驚喜🤩•📸 秘製意式生牛肉生牛肉用上flat iron,由於經過24小時醃製,所以表面會偏向啡色~ 配咗蒜味蛋黃醬、黑椒、橄欖油同芝士碎,食落有少少ham嘅鹹香味,但又有食生肉嘅口感,而且係越咬越有牛味🤤•📸 850度牛串呢個牛串係用咗牛胸腹,旁邊配咗日式牛肉汁荷蘭醬。食第一啖已經食到極濃郁嘅牛味,而且牛肉極juicy💦 無想像

📸 手工麵包配烤骨髓

📸 秘製意式生牛肉
秘製意式生牛肉

📸 850度牛串
呢個牛串係用咗牛胸腹,旁邊配咗日式牛肉汁荷蘭醬。食第一啖已經食到極濃郁嘅牛味,而且牛肉極juicy💦 無想像過串燒可以咁juicy! 牛串表面帶少少焦香,而且牛味係越𡁻越出,係非常驚喜嘅一道菜🫨 食完原味之後,第二啖可以點少少荷蘭醬,醬上面灑咗啲芝麻,估唔到同牛串都幾夾,令成個味道多一重層次👍🏻
850度牛串

📸 乾式熟成和牛舌芯
乾式熟成過嘅牛舌芯令牛味更集中同濃厚,而且和牛舌芯嘅油脂好豐富~ 牛舌芯煎到表面焦香,又帶點脆口,既有牛舌嘅爽口,入面又保持軟嫩~但個人認為略嫌有少少內臟味,需要配檸檬汁/芥末蒜鹽一齊食~ 但個人更鍾意配檸檬汁,食落無咁膩;而芥末蒜鹽會比較衝擊,點得太多就會蓋過咗牛味~

📸 凍湯
呢款西班牙凍湯飲得出應該用咗番茄、青瓜、紫洋蔥、紅椒、蒜頭,再加少少調味~ 開頭聞落有啲草青味,但飲落就有啲熟悉嘅味道,係洋蔥同蒜頭嘅甜同辣味,仲有啲青瓜嘅清新,整體幾有趣😆
侍應話凍湯可以清新味蕾,清一清油膩感,再食之後嘅廚師發辦~ 睇得出成個餐牌設計嘅用心👍🏻
凍湯

📸 廚師發辦牛扒三重奏
三重奏係有3款唔同嘅牛,以下順序係圖X由下而上,由較少油脂嘅食起,而且雖然配咗兩款鹽同一款芥末籽醬,但都係建議先各食一件原味,第2件先再加調味~
🐮 Prime 封門柳
牛味最濃郁嘅一款,油脂較少但咬落都算嫩~
🐮 28天乾式熟成 Prime 牛板腱
呢款經過熟成嘅牛板腱,牛味再集中啲,而且口感似牛柳咁軟嫩,個人嚟講最鍾意呢款🤤
🐮 澳洲Mayura M9+ 朱古力和牛
據說係每日食朱古力飼料嘅牛~ 肉質有淡淡哋嘅堅果香,油脂都比較多,但可能咁啱我哋食呢嚿有啲啲筋,所以就唔算好軟嫩~
🍽️ 伴碟仲有每層都好薄脆嘅千層薯🥔、好似煎帶子但又好juicy嘅雞髀菇🍄同埋爽口嘅西蘭花苗🥦~ 千層薯真係好出色!✨
廚師發辦牛扒三重奏

📸 頂級M9+和牛煲仔飯
用和牛整煲仔飯真係好奢侈😆 咁啱我哋坐嘅位係對住整煲仔飯嘅位置,可以見到侍應好細心咁控制火候同監察住煲飯👍🏻 煲好飯後,侍應就會成煲拎到我哋枱,再落醃咗嘅和牛同豉油,之後冚蓋焗幾分鐘,焗熟啲和牛粒同埋焗到有啲飯焦就食得🤤
和牛聞落的確幾香,但就唔係好似臘味咁入晒啲香味落啲飯到,係會比想像中遜色啲啲,不過因為火候真係控制得好好,飯焦超香脆,配上淡淡嘅和牛油香同埋鹹甜適中嘅豉油,都幾出色嘅😋

📸 蕃紅花雪糕
壽星嗰份有灑上Happy Birthday嘅擺碟,再加埋一支插在果仁杯嘅仙女棒,好浮誇😝 雪糕有加埋開心果碎同餅碎,夾得嚟又有多啲口感~因為係手打雪糕,所以會比較溶得比較快,食落都比平時嘅細滑一啲,味道亦幾清新~
🌟推薦度:8/10

P.S. 訂枱要落訂每位$200,沒有切餅費🎂
秘製意式生牛肉
850度牛串
廚師發辦牛扒三重奏
頂級M9+和牛煲仔飯
慶祝生日黎呢度真心無㨂錯~一開始要等朋友先試佢推介邱吉爾喜歡既組合$299/4杯酒Whisky Soda+pol roger champagne *2+10 years Porto 呢個小組合可兩人共享Server幫忙細心分杯上🥂由頭盤到最後甜品一直都有驚喜全程靚仔🤵‍♂️會不停講解食物取材同靈感會推介邊款紅酒配邊個dish最好👍👍👍意式生牛肉個sauce味道好醒胃850度牛坑腩串超推💕和牛舌芯口感超爽唔韌主菜廚師發板三重奏好有心意M9+朱古力和牛同封門柳無得輸但28日熟成牛板腱就咸左啲要配薯仔一齊食會比較好😆煲仔飯係即場用15分鐘新鮮煲再喺你面前加和牛焗5分鐘飯焦好脆唔燶但已經太飽所以食少少店員都主動問要唔要打包走好細心的說🫶🏻蕃紅花雪糕🍦都非常特別全程7:00-1030都好開心
慶祝生日黎呢度真心無㨂錯~
一開始要等朋友
先試佢推介邱吉爾喜歡既組合$299/4杯酒