2023-01-16 124 瀏覽
Weekend晏晝兩個人去食本身好鍾意羅宋湯所以幾期待…1. 豬髀肉羅宋湯:普普通通,好結…好似溝咗芡咁唔係因為足料而結…2. 牛腩羅宋湯:都係好結…啲牛腩好惺,飲兩啖已經果斷放棄咗佢3. 牛脷飯:幾好食,牛脷數量多,係飲完羅宋湯後少少安慰,但未話係值返個餐嘅價錢嘅味道…4. 豉油撈上海麵加雞扒:味道唔錯,份量都多,但都係未對得住佢個價…5. 小食拼盤(雞翼+蝦多士+薯仔沙律):雞翼好食!夠大隻,調味又唔錯,係孜然味。蝦多士嚇死…一啖咬落去全都是油…沙律都係普通餐廳食到嘅蛋沙律6. 麻辣雞絲:超級惺!又係食咗一啖就放棄佢(純粹係因為要滿$300先可以碌卡埋單先加… )7. 蘆薈熱情果桂花紅茶:好飲! refreshing又唔會太甜! (個羅宋湯真係要飲返杯中和返… )總結:成餐最好食係side dish個酸酸地嘅拌菜,自己係cashier落單仲要收+1服務費(黑人問號)🥲300幾兩個人食呢啲真係dum心口😊佢個logo已經說明一切👋羅宋湯都係飲返屋企樓下個餐廳送個碗啦

Weekend晏晝兩個人去食
本身好鍾意羅宋湯所以幾期待…

2023-01-15
2022-11-08 404 瀏覽
前排中咗新冠病毒🙈留喺屋企冇啖好食 於是就拎咗我珍藏已久羅宋湯專門店 @wheatfidlex_borsch_noodles 既急凍包黎煮當晚晚餐💓真係好方便 屋企人都大讚👍🏻 佢哋除咗急凍包之外 亦都可以堂食😍味道真係唔錯㗎!✅產品已獲SGS驗證✅不含反式脂肪/ 添加劑 / 人造色素✅運用抽真空急凍技術 湯包可以存放三個月🥣豬髀肉紅菜頭湯好簡單 倒落個煲度翻熱就可以🙌🏻 豬髀肉有兩大塊雖然拎嚟煲湯但係一啲都唔鞋 再加埋新鮮蔬菜、紅菜頭 味道香甜 好足料 真係在家都可以飲到靚湯💓🐥秘製牛扒牛扒好淋身 配上秘製醃料 煎一陣就可以食得 厚身啖啖肉 個人覺得最驚喜😍完全唔鞋 估唔到急凍包嘅牛扒都可以咁好食!🐷秘製雞扒雞扒已經預先醃製好 非常入味 啖啖肉 一包有兩大塊 每一塊都好厚身👍🏻雞肉好嫩滑 配搭埋充滿油香嘅雞皮 香口邪惡 配埋飯食就啱啱好💓🔸烹調方法🔸將食物解凍 剪開急凍包 可以煎炸、氣炸鍋、烤焗

✅產品已獲SGS驗證
✅不含反式脂肪/ 添加劑 / 人造色素
✅運用抽真空急凍技術 湯包可以存放三個月

🥣豬髀肉紅菜頭湯

🐥秘製牛扒

🐷秘製雞扒

🔸烹調方法🔸
將食物解凍 剪開急凍包 可以煎炸、氣炸鍋、烤焗
2022-11-02
2022-09-27 252 瀏覽
只從化骨龍上小學🎒任務多咗 又要教佢做功課📝 仲要幫佢溫習有時攰到 真係唔想煮飯🫠無意中 發現到呢間Wheatfield X羅宋湯專門店🫕佢哋除咗有堂食 仲有急凍湯包買真係夠哂方便 簡直係懶人恩物🤩豬髀肉紅菜頭湯🍲 $65採用新鮮蔬菜、紅菜頭,加埋大大塊豬髀肉超足料 味道仲好清甜😋秘製豬扒🐷 $58一包有三大塊 蒜味香濃 肉質軟腍仲醃得好入味 送飯一流🍚秘製雞翼🐔 $58好香茴香香草味🌿 仲有成8隻咁多都幾大隻㗎 啖啖肉 非常惹味📌煮法簡單:* 解凍湯包 熱水放入整個湯包煮5mins* 豬扒、雞翼放入已預熱焗爐190度先焗15mins 反面焗多3mins完成* 唔用焗爐,用氣炸鍋或者直接煎嚟食 都同樣惹味🕋店舖地址:📍太古城漢宮閣地下 G409📍東薈城二期shop703📍青衣城一期shop 24-25 📍屯門市廣場一期2樓Shop2037🔅各分店均有湯包直接售賣🔅急凍湯包🥘❇️重量500g適合(1~2人用)❇️🎊湯包己獲SGS驗證🎊🔅不含反式脂肪🔅不含添加劑🔅不含防腐劑❇️運用抽真空急凍技術 湯包可存放3個月
只從化骨龍上小學🎒
任務多咗 又要教佢做功課📝 仲要幫佢溫習
有時攰到 真係唔想煮飯🫠
無意中 發現到呢間Wheatfield X羅宋湯專門店🫕
佢哋除咗有堂食 仲有急凍湯包買
真係夠哂方便 簡直係懶人恩物🤩

豬髀肉紅菜頭湯🍲 $65
採用新鮮蔬菜、紅菜頭,加埋大大塊豬髀肉
超足料 味道仲好清甜😋

好香茴香香草味🌿 仲有成8隻咁多
都幾大隻㗎 啖啖肉 非常惹味

📌煮法簡單:
* 解凍湯包 熱水放入整個湯包煮5mins
* 唔用焗爐,用氣炸鍋或者直接煎嚟食 都同樣惹味

🕋店舖地址:

📍太古城漢宮閣地下 G409
📍東薈城二期shop703
📍青衣城一期shop 24-25
📍屯門市廣場一期2樓Shop2037
🔅各分店均有湯包直接售賣🔅

急凍湯包🥘
❇️重量500g適合(1~2人用)
❇️🎊湯包己獲SGS驗證🎊
🔅不含反式脂肪🔅不含添加劑🔅不含防腐劑
❇️運用抽真空急凍技術 湯包可存放3個月
外賣自取
2022-08-19 255 瀏覽
我之前已幫襯過呢間羅宋湯店,試過佢哋招聘湯(牛腩羅宋湯),今日特登去食其他嘢,睇下有冇好似羅宋湯咁足料!叫咗份紅菜頭湯配撈螺絲粉!第一次飲紅菜頭湯,感覺湯底好清甜,而且入面非常足料,除紅菜頭之外,仲有添加其他蔬菜,好健康又補血降脂!至於撈麵類,我揀螺絲粉,再添加麻辣醬,非常惹味!配菜選擇豬扒,我覺得醃得非常入味,而且肉質鬆化!個人整體用餐感受,覺得整份套餐$7x都算足料,而且平日午餐期間又唔嘈,環境又空曠,不妨一試!

撈螺絲粉配紅菜頭湯

撈螺絲粉配紅菜頭湯
2022-04-19 333 瀏覽
🇭🇰屯門-羅宋湯專門店唔知有冇朋友仔都留意到呢間羅宋湯專門店🤣而我就一早就留意到☺️因為小編嘅妹妹係超鍾意飲羅宋湯既 所以佢一登場嘅時候我就已經好留意佢~~最近發現咗佢仲有冷凍羅宋湯一返屋企整熱就飲得 就梗係買啲返去俾佢試吓😚順便買咗兩隻肉返去整熱嚟做餸(疫情下大家都學識咗煮嘢食 而我就係翻熱啲嘢食🤣🤣🤣)⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗👅 豬髀肉羅宋湯(⭐7/10) $65主要材料 : 水 , 豬髀肉 , 蕃茄 , 茄膏 , 椰菜 , 西芹 , 甘筍 , 青椒 , 洋蔥 , 辣椒 , 麵粉 , 糖 , 鹽 一包可以整出勁多份量嘅羅宋湯 係大大個湯碗😍而羅宋湯入面有好多唔同嘅材料,同埋最正係佢啲菜好淋,索哂羅宋湯嘅味道 好正~~仲有!佢有勁大塊嘅豬髀肉😎令到成碗湯除咗菜味之外又酸酸甜甜又會有啲肉味 豐富左羅宋湯嘅味道👍🏻如果佢個湯可以再濃郁啲就正啦 同埋我會加少少黑胡椒嚟飲 少少辣辣的味道仲昇華咗☺️👅秘製豬扒(⭐8/10) $58一包有成三大塊😚而且豬扒完全唔會好韌,係好鬆軟嘅豬扒,豬扒嘅味道亦都調得啱啱好,同埋我用氣炸鍋整返熱佢都唔
🇭🇰屯門-羅宋湯專門店

👅 豬髀肉羅宋湯(⭐7/10) $65

👅秘製豬扒(⭐8/10) $58
一包有成三大塊😚而且豬扒完全唔會好韌,係好鬆軟嘅豬扒,豬扒嘅味道亦都調得啱啱好,同埋我用氣炸鍋整返熱佢都唔會話乾身👏🏻香口惹味~~買嚟做餸真係唔錯👍🏻

👅 秘製雞扒(⭐8/10) $58
雞扒較為香蒜味,而且佢啲肉類真係俾得好多 有成兩大塊雞扒,肉汁鎖住咗,咬落會感覺到啲汁爆出嚟~同埋啲雞扒都好滑潄😍呢度都係啱啱好 調得好好👍🏻

⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ⍗

🎏地址:Wheatfield X 羅宋湯專門店(屯門)
1.屯門屯順街1號屯門市廣場一期2樓2037-2040號舖
2.太古太古城太古城道26號漢宮閣地下G409號舖
3.青衣青敬路33號青衣城1期地下G26-27號舖
4.東涌達東路20號東薈城二期名店倉7樓703號舖

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #followforfollow #food #yummy#likeforfollow #followme #eat #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #hkfollows #屯門 #屯門美食 #Wheatfield #羅宋湯專門店 @wheatfieldx_borsch_noodles

\
2022-04-12 561 瀏覽
10.04.2022 星期日Wheatfield X 羅宋湯專門店(屯門市廣場)屯門市中心開了不少食肆,有好些還未試,其中這間以羅宋湯為主題的餐廳,看來很吸引,於是今天用外賣平台叫外賣試試。餐單上有全日配搭湯麵套餐,包括羅宋湯、清湯、紅菜頭湯(可選牛腩、豬脾肉),有機會想試紅菜頭湯,真的很清新少見。除了可揀飯、烏冬、麵(上海麵、出前一丁、螺絲粉、米線)之外,還可配牛油/奶油豬仔包;這個套餐送熱飲,凍飲或特飲另加錢。除此,也有其他套餐,例如紅酒/咖喱牛腩,鹽燒牛舌粒糖芯蛋、板燒/咖喱雞扒等,也有多款豬仔包、小食;那麼多選擇,很不錯,惟一沒有小菜或雜菜,可能因為羅宋湯已加雜菜。午餐~鹽燒牛舌粒糖芯蛋飯套餐海派羅宋湯(牛腩/微辣)凍芒果蘆薈紅茶牛舌粒很多,味道不錯,配上糖芯蛋很好吃;還有牛腩羅宋湯,整個餐份量很大 ,很抵食。~經典羅宋湯套餐海派羅宋湯(牛腩/微辣)奶油脆豬仔包、薯仔沙律熱檸檬水餐廳改名羅宋湯專門店,果然名不虛傳,湯底很甜、多雜菜,牛腩有四、五件,炆得很淋,不覺得有辣味。奶油豬仔包外賣來說不錯,仍然香脆,豬仔包塗滿奶油,真的很美味滿足~香煎薄牛扒跟餐只需$17,份量不少,牛味濃
10.04.2022 星期日
Wheatfield X 羅宋湯專門店(屯門市廣場)

午餐
~鹽燒牛舌粒糖芯蛋飯套餐
鹽燒牛舌粒糖芯蛋飯

鹽燒牛舌粒糖芯蛋飯套餐

~經典羅宋湯套餐
海派羅宋湯(牛腩/微辣)
奶油脆豬仔包、薯仔沙律
熱檸檬水
經典羅宋湯套餐、香煎薄牛扒

薯仔沙律

~香煎薄牛扒
跟餐只需$17,份量不少,牛味濃郁,推介!
香煎薄牛扒

這間餐廳不是很多人推介,但今次外賣又比想像中滿意,份量多,味道佳,值得試試。
2022-04-10
外賣送餐
鹽燒牛舌粒糖芯蛋飯
鹽燒牛舌粒糖芯蛋飯套餐
經典羅宋湯套餐、香煎薄牛扒
薯仔沙律
香煎薄牛扒
2022-03-18 357 瀏覽
N年前係上環返工果陣都食過呢間羅宋湯專門店,今日黎到屯門搵食咩果陣咁岩見到有兼且無乜人坐得好鬆動,就決定回憶下😄由於朋友唔太餓,我地叫左一個餐加一款配菜同一個小食share~❤️海派豬髀肉羅宋湯配白飯💰6️⃣2️⃣羅宋湯好足料,味道濃郁,質地唔會太稀👍 甜,酸,辣味平衡得好完美,好飲!😋但豬髀肉得兩片好似日本拉麵咁薄既叉燒,雖然肉質唔錯,但我諗對於一個食量正常既男士或女士黎講都唔會夠😅⭐️香煎薄牛扒💰1️⃣6️⃣呢樣係叫羅宋湯套餐加嘅配菜,黎到已經剪好左,肉質尚算嫩滑,味道唔會太鹹既然個餐本身得咁少肉,我都建議大家真係要加配🙈 (佢仲有雞扒/豬扒/雞翼等等既選擇👍)⭐️奶油脆豬仔包💰1️⃣6️⃣呢個係單點小食,都幾大份,性價比高~奶油足料而且搽得均勻,因為係即叫即整所以黎到即刻食表面都幾香脆既但由於中間麵包比較厚身,所以真係只有表面較脆😅 但就夠飽肚囉😂呢度採取自助落單形式但都要收加一,有啲奇怪😅不過個羅宋湯真係幾出色😆 間唔中可以黎食下,或者考慮下買羅宋湯包返屋企加熱就食得都係一個唔錯既選擇😁

❤️海派豬髀肉羅宋湯配白飯💰6️⃣2️⃣

豬髀肉

⭐️香煎薄牛扒💰1️⃣6️⃣

⭐️奶油脆豬仔包💰1️⃣6️⃣
奶油脆豬仔包

呢個係單點小食,都幾大份,性價比高~
奶油脆豬仔包

呢度採取自助落單形式但都要收加一,有啲奇怪😅
2022-03-15
豬髀肉
  • 海派羅宋湯配豬髀肉
2022-03-08 186 瀏覽
疫情期間,大家有沒有乖乖待在家呢😳~對於喜歡外吃的我,實在很想吃餐廳的食物呀🥺。最近• 🔸•推出4款全新急凍湯包呀! 有牛腩羅宋湯、豬髀肉羅宋湯、紅菜頭素湯 和 豬髀肉紅菜頭湯🥣。每包都不含反式脂肪、不含添加劑 和不含防腐劑😍,可在冰箱存放3個月。每盒重500g,可以供1-2人享用呢~湯包只需解凍後翻熱即可享用,牛腩羅宋湯是我的最愛🥰,牛腩味香濃,蕃茄味很重🍅。而紅菜頭湯亦相當有驚喜,非常清甜,蔬菜極多,極健康呀🧄~大家可以到店購買,或買10包以上,可享港島區沿線免費送貨。▫▫▫▫▫📍 漢宮閣地下 G409📍 東薈城二期shop703📍 青衣城一期shop 24-25 📍 新世紀廣埸L1 Shop103▫▫▫▫▫

大家可以到店購買,或買10包以上,可享港島區沿線免費送貨。
▫▫▫▫▫
▫▫▫▫▫
2022-03-04
外賣自取
2021-12-27 311 瀏覽
🎄X'mas boxing day🎄行街路過hea食lunch味道正常唔難食,不過冇乜驚喜用羅宋湯做招牌...不過羅宋湯又唔覺特別正服務態度ok自己出去點餐... 然後員工送餐來付款時有點愕然 感覺收多左錢,後來睇單據原來有加一其實餐牌有寫,不過可能要出去點餐,冇諗過收加一所以冇留意吧 (之後睇其他人的食評,原來都好多人對這問題有疑問 )總的來說... 湯面+熱飲+加一... 接近$70... 性價比低其實唔難食,只是冇驚喜啫🥀題外話:如果可以餐具走塑,不用紙杯,環保d更理想
🎄X'mas boxing day🎄
行街路過hea食lunch

味道正常唔難食,不過冇乜驚喜

用羅宋湯做招牌...不過羅宋湯又唔覺特別正

服務態度ok

自己出去點餐... 然後員工送餐來

付款時有點愕然
感覺收多左錢,後來睇單據原來有加一
其實餐牌有寫,不過可能要出去點餐,冇諗過收加一所以冇留意吧
(之後睇其他人的食評,原來都好多人對這問題有疑問

其實唔難食,只是冇驚喜啫🥀

題外話:如果可以餐具走塑,不用紙杯,環保d更理想

海派羅宋湯(牛腩)上海面+奶茶
健怡紅菜頭湯(豬脾肉)拉面+檸水
2021-12-26
5 分鐘 (堂食)
2021-12-12 181 瀏覽
先談食物點了屯門分店限定的 鹽燒牛舌粒溏心蛋飯,連湯飲品健怡紅菜頭湯味道清清地但唔會有草腥味都好足料然後牛舌粒初嚐味道唔係太夠但係食到最後就覺得剛剛好質地淋得嚟有嚼口溏心蛋不過不失不過整體份量而言男人可能唔太夠然後談價錢標價78元正偏貴但算可接受不過結賬時竟發現收加一?????說實話店鋪坐落商場某角落並且是開放式沒有特別裝修可言但是點餐要自行到收銀櫃付款於是這加一服務費就是包括服務員帶位,送餐,及餐桌上預先放備的餐紙及外賣餐具而已是否值得收加一真是見仁見智
先談食物
點了屯門分店限定的 鹽燒牛舌粒溏心蛋飯,連湯飲品
健怡紅菜頭湯味道清清地

不過整體份量而言男人可能唔太夠

然後談價錢
標價78元正
偏貴但算可接受
不過結賬時竟發現收加一?????

說實話
店鋪坐落商場某角落
並且是開放式
沒有特別裝修可言
但是點餐要自行到收銀櫃付款

是否值得收加一真是見仁見智

2021-10-20 363 瀏覽
一向都喜歡食西餐飲羅宋湯,見到呢間以羅宋湯做招牌嘅餐廳,即管試吓羅宋湯係唔係可以做得出招牌菜式嘅水準,見人少少試下,叫左一個羅宋湯配撈面餐,羅宋湯味道以,撈麵無餸,想食飽啲可以加雞扒豬肉等等餸菜,但要另加錢,就咁食一個撈麵個餐簡單左啲! 令我感到最出奇係無咩服務但要收加一,買野食要自行買飛,之後會有服務員送餐俾你,飲品方便我叫咗凍檸茶,但係佢以外賣餐杯送上,感覺爭咁啲,最後食一個餐差唔多70幾蚊,我覺得唔算好唔抵食!
2021-10-20
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2021-10-14 268 瀏覽
開左2-3個月一直都未有機會試,今日試完全屯門市中心所有餐廳我都最少食過一次啦🤣呢間餐廳有兩個估佢唔到:1. 諗住下午茶餐餐牌最抵,其實同全日餐牌差唔多價錢,只相差幾蚊2. 雖然係羅宋湯專門店,但個羅宋湯唔正宗之餘,又貴又唔好食😅點了兩個下午茶餐 (無咩服務,但需加一😅)🐱海派牛腩羅宋湯手打烏冬$58好大碗,但牛腩得兩三粒,好少,蔬菜挺多,羅宋湯唔特吃好食,偏甜,手打烏冬好碎,煮得偏淋。唔推薦!🐱香煎薄牛扒豬仔包$48相薄而言這個比教好食,包是熱同脆的,牛扒薄薄的挺軟嫩。🐱凍奶茶 $3@好細杯,仲要澀😓難飲!唔會再回訪😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨
開左2-3個月一直都未有機會試,
今日試完全屯門市中心所有餐廳我都最少食過一次啦🤣

呢間餐廳有兩個估佢唔到:

點了兩個下午茶餐 (無咩服務,但需加一😅)

🐱海派牛腩羅宋湯手打烏冬$58

🐱香煎薄牛扒豬仔包$48
相薄而言這個比教好食,包是熱同脆的,牛扒薄薄的挺軟嫩。

🐱凍奶茶 $3@
好細杯,仲要澀😓難飲!

唔會再回訪😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨
2021-09-10 345 瀏覽
上周開業不久, 經過見座無虛設, 一周後已不用等位。這裡前身不是餐廳, 大部份座位設在商場對出欄杆旁, 冷氣不足。使用即棄餐具及杯要扣分!客人自行找座位, 到收銀處落單, 現在已可以用八達通﹑信用卡付款, 由店員送餐。主要有幾款套餐。 點了廚師推介套餐, 牛腩羅宋湯 + 香煎豬扒脆豬仔包 + 凍檸茶, 連加一共 $100!牛腩羅宋湯 - 味道偏甜, 蔬菜﹑紅蘿蔔量足, 牛腩有3件, 用料佳。香煎豬扒脆豬仔包 - 包香脆有質感, 已切成兩件, 方便進食。凍檸茶 - 份量少,茶味苦澀 。座位狹窄, 用即棄餐具及杯, 每人 $100, 卻有在快餐店用餐感覺, 性價比低, 試過一次就算。
上周開業不久, 經過見座無虛設, 一周後已不用等位。

凍檸茶 - 份量少,茶味苦澀 。

2021-09-05
2021-09-07 337 瀏覽
咁啱行過就去食個午餐,嗌左個上海撈麵加羅宋湯,比我想像中好食,賣相又唔錯,不過想叫特飲既時候佢話整唔切啲冰😅得熱飲或者罐裝,有啲失望,不過overall ok會再食
上海撈麵
上海撈麵
2021-08-23 263 瀏覽
聽過很多朋友介紹這間餐廳👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻有一日經過餐廳,見到好多人排隊就去咗試吓啦👍🏻👍🏻👍🏻🥰🥰🥰🥰👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻本身自己超鍾意飲羅宋湯👍🏻👍🏻👍🏻覺得舖頭嘅羅宋湯係算超好飲🥰🥰🥰🥰👍🏻👍🏻一試難忘,下次經過都會再食👍🏻😻🥰❤️
聽過很多朋友介紹這間餐廳👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
有一日經過餐廳,見到好多人排隊
就去咗試吓啦👍🏻👍🏻👍🏻🥰🥰🥰🥰
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
本身自己超鍾意飲羅宋湯👍🏻👍🏻👍🏻
覺得舖頭嘅羅宋湯係算超好飲🥰🥰🥰🥰
👍🏻👍🏻一試難忘,下次經過都會再食👍🏻😻🥰❤️