2017-08-14 57 瀏覽
明太子忌廉汁意粉本身好鐘意香濃既忌廉汁意粉 再加上一粒粒既明太子增加口感同咸香 但依間既明太子忌廉汁意粉同好多餐廳公式化左既明太子意粉醬有d唔同 係沾滿杰身既忌廉汁意粉上再擺上大量青蔥、明太子、白飯魚 為視覺同口感添加成四個層次 為平時成日食既明太子意粉既我帶來驚喜🤤
明太子忌廉汁意粉

10 分鐘 (堂食)
  • 明太子忌廉汁意粉
2017-08-11 114 瀏覽
平時食開cwb 果間,多野食,多飲品,今次約朋友係tst傾計,就試下tst 分店。經openrice book 位有78折,都唔錯,但當我去到打開餐牌,發現餐牌竟然同cwb 差好遠,少左好多野食,飲品亦少好多,有d失望,簡黎簡去唔知食咩,因為無我想食嘅野。職員態度亦要改善,無笑容,無尾音,什至無回答。個半鐘還枱,但1分鐘都無得講,未食完都要你走。食物味道還可以,沙律飯唔錯,個麵包pizza OK, 小丸子就好麻麻,酒精飲品好細杯,同相好大分別,所以下次都係食返cwb!

職員態度亦要改善,無笑容,無尾音,什至無回答。
個半鐘還枱,但1分鐘都無得講,未食完都要你走。

若數一數,已經第三次來這家餐廳啦那次去日本時,也有光顧看看餐牌,已經改頭換面迎接夏日氣氛一系列夏日菜式、特飲、甜品沙發上擺了好多可愛甜品樣子的攬枕 (超療癒的~)姐推介沖繩塔可飯,是沙律飯一種太陽蛋可是充滿朝氣,未吃都已讓心情大好爽脆的沙律菜伴飯一齊吃,口感特別同時有一種古早風味還有軟穀蟹辣炒意粉,軟穀蟹炸得金黃香脆意粉少少辣,有小蕃茄在旁,惹味又得到恰恰好的醒胃飲品方面,只要$30就可以試試健康生果特飲是自行任添的,解渴又清新有青蘋果檸檬以及蜜桃草莓,帶果味的水女生最愛就甜品,這裡的鐵Pan厚吐司可是我每次到每次吃姐選了雜莓口味,端上來時顏色繽紛的很好看外脆內軟,香郁的果醬彌漫着幸福滋味年尾又準備去日本旅遊啦,又要去拜訪下啦
若數一數,已經第三次來這家餐廳啦
那次去日本時,也有光顧
看看餐牌,已經改頭換面迎接夏日氣氛
一系列夏日菜式、特飲、甜品
沙發上擺了好多可愛甜品樣子的攬枕 (超療癒的~)

姐推介沖繩塔可飯,是沙律飯一種
太陽蛋可是充滿朝氣,未吃都已讓心情大好
爽脆的沙律菜伴飯一齊吃,口感特別同時有一種古早風味
沖繩塔可飯

還有軟穀蟹辣炒意粉,軟穀蟹炸得金黃香脆
意粉少少辣,有小蕃茄在旁,惹味又得到恰恰好的醒胃
軟穀蟹辣炒意粉

飲品方面,只要$30就可以試試健康生果特飲
是自行任添的,解渴又清新
有青蘋果檸檬以及蜜桃草莓,帶果味的水
生果特飲

女生最愛就甜品,這裡的鐵Pan厚吐司可是我每次到每次吃
姐選了雜莓口味,端上來時顏色繽紛的很好看
外脆內軟,香郁的果醬彌漫着幸福滋味
鐵Pan雜莓厚吐司

年尾又準備去日本旅遊啦,又要去拜訪下啦
2017-08-06
3 分鐘 (堂食)
沖繩塔可飯
軟穀蟹辣炒意粉
鐵Pan雜莓厚吐司
2017-08-09 6024 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。Wired cafe.樓下CAFE。✰•*˚ ✿✿舌尖上的尖沙咀✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 位於尖沙咀的美麗華是勁多美食的天地 與友共聚,第一次深入樓下 熱愛CAFE的妹子發現新大陸 特色設計的座位輕取妹子的心 於是我們走進了輕文青路線的Wired cafe Rose sangria:好香甜的雞尾酒,酒味不濃反而是果香十足,清新 Peach Grapefruit Squash:好爽的刺激,桃味不錯,但後來甜味不足,可能冰放太多了 炸魚柳沙律他他醬 味道十分好,香脆,有魚味,他他醬特別適合炸魚柳 但MENU上顯示的是4條份量,上台只有3條,難以平分,令人有點失望的 炸軟殼蟹辣味肉醬意粉 味道出色,軟殼蟹炸得香脆,份量剛剛好 辣味肉醬意粉卻更吸引,熟度剛好,味道香辣,令人一掃光 牛肉三文治 此碟的薯角炸得甚香口,調味也不錯,三文治勁厚足料 牛肉片再多一點,就更一流了 小評: 味道:★★★☆☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★☆☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆ ❤ Wired cafe 尖沙咀彌敦道118 -13

雜感女生 好味日記
˚*•。Wired cafe.樓下CAFE•*˚
✿✿舌尖上的尖沙咀✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

位於尖沙咀的美麗華是勁多美食的天地
與友共聚,第一次深入樓下
熱愛CAFE的妹子發現新大陸
特色設計的座位輕取妹子的心

於是我們走進了輕文青路線的Wired cafe

Rose sangria好香甜的雞尾酒,酒味不濃反而是果香十足,清新

Peach Grapefruit Squash好爽的刺激,桃味不錯,但後來甜味不足,可能冰放太多了

炸魚柳沙律他他醬
味道十分好,香脆,有魚味,他他醬特別適合炸魚柳

炸軟殼蟹辣味肉醬意粉
味道出色,軟殼蟹炸得香脆,份量剛剛好

辣味肉醬意粉卻更吸引,熟度剛好,味道香辣,令人一掃光

牛肉三文治
此碟的薯角炸得甚香口,調味也不錯,三文治勁厚足料

牛肉片再多一點,就更一流了

小評:

Wired cafe
尖沙咀彌敦道118 -130
美麗華廣場二期低層地下B169 號舖
2017-08-04
失望,失望,失望,好像太負面了。環境裝修實在不錯,朋友聚餐時,用來拍照很不錯。不過,對於食物的味道,我實在不太會欣賞,而且員工的態度不是太理想。同行三人,要一個二人套餐和egg benedict.Egg benedict——其實我非常喜歡喜歡吃,看見賣相不錯,嘗試看看!味道很鹹,而且waffle好像時間整得太久了,燶了點及比較乾。沙拉——正常。沖繩飯——圖片相實在太吸引了!而且用沖繩的名稱,忍不住叫了。名不符實,實際上是沙拉蛋蕃茄飯吧!沙拉飯不討我歡心,請原諒我不會欣賞,但是這是一個新嘗試,人生總是要嘗試新東西!明太子意粉——這個可以叫!味道不錯👍只有這碟可以吸引人完整吃掉了!2人套餐可以加$40任食甜點,個人認為可叫也可不叫,隨閣下喜歡,因為甜品不算出色,味道普普通通,每件都是一口份量,但$40二人任食可以接受。P.s. 同行3人,有兩名人士不是小鳥胃,但也任性地剩下食物。
同行三人,要一個二人套餐和egg benedict.
沙拉——正常。
明太子意粉
沖繩飯
Egg  benedict
2017-08-05
明太子意粉
在尖沙咀返工多年,有時放工都要約下朋友去尖沙咀附近食飯行街,所以尖沙咀大大小小的餐廳都食左唔少間,而假日剛巧跟男友來到尖沙咀行街街,去到華麗華地庫找了這間日式西餐廳用餐!這間餐廳已經不是第一次光顧,早幾年也曾經食過,自的評價不錯,一陣子沒有前來,所以於是再來一次!而餐廳位於美麗華廣場二期低層,就在隱閉的位置,不過行開街都唔會找到這裡~半開放式的餐廳,令整個空間感大增,而且看到入面鮮明的佈置不難不會注足參考下門口的餐牌!餐廳座位比較闊落,而且特別的吊燈設計,好有異國風情!先看看菜單~這類除了有主打是以日式Crossover西式的前菜、主菜、飯及意粉類,還有不同的特色小食選擇~炸魚柳沙律配他他醬(HK$75)先來一客前菜沙律,上面有幾條即叫即炸的魚柳,金黃香脆,下面就是新鮮的沙律菜類,菜的款式比較多~魚柳炸至金黃色的,上面配上沙律醬,微酸的味道可以去除魚的腥味,而魚柳外脆內軟,魚肉質鮮嫩,不是雪了很久的雪藏魚,讚!而下面的沙律很新鮮鮮甜,配上他他醬,酸酸甜甜令人口感十足,十分開胃!炸軟殼蟹辣味肉醬意粉(HK$90)意粉上有原隻炸軟殼蟹,上枱時已經十分吸晴,下面就是辣味肉醬意粉~炸軟殼蟹同樣

餐廳座位比較闊落,而且特別的吊燈設計,好有異國風情!

先看看菜單~

炸魚柳沙律配他他醬(HK$75)

炸軟殼蟹辣味肉醬意粉(HK$90)

炸軟殼蟹同樣是即叫即炸,份量也不少,食落好香的蟹味,不會過於油膩,而且很脆口,好惹味~

而意粉比較幼身少少,是以炒煮而成,伴著香濃的肉醬,再加上有少少辣味,能夠刺激味蕾,而且味道不會過濃,味道十分惹味不太咸!

芝士咖哩肉醬飯(HK$95)

這個是被菜單上的食物圖吸引到的,雖然又是肉醬,不過此肉醬不同彼肉醬呢~

上面中間有一隻生蛋黃,可以伴好食用~

這所以飯粒及醬汁連同生蛋黃伴好食用,出乎意粉,芝士配咖哩味道十分配搭,再加上肉醬的濃郁味道,真係一口接一口跟男友搶吃~
而且它的芝士味完全唔膩,所以食多幾啖都唔怕太重口味,這個飯十分驚喜,好出色!

Taro Latte(HK$42)

香芋Latte唔係度度都有得飲,見到就一於試下,香芋味香濃,不太甜,而且Latte口感好幼滑,好味!
題外話/補充資料: 後記: 在寧靜的餐廳享用一頓美味的晚飯,實在是嘗心樂事,而且食物整體不錯,即叫即整,上菜速度快,讚! 唯有一點就是,菜單上的食物種類不算多,如果可以多一點選擇會更加好!
2017-07-09
工作原故一星期出沒尖沙咀五日,好多食店都會幫襯過,個人私心推薦一間大家都會聽過下,可能未試過嘅CAFE,因為呢度嘅嘢食水平不但可以保持,而且主菜同甜品都好食。講緊嘅就係位於Mira Mall地庫嘅WIRED CAFE,唔單止lunch time,有時OT到8、9點,男友接收工就會嚟呢度食。環境都幾舒服,唔會太過擠逼,而且椅子勝在幾好坐,所以有時候夜晚諗唔到食咩,都會選擇嚟呢度食~Menu上食物總類唔算話好多好誇張,但係個人試過好多款都好好食,所以就算選擇種類一般,但係仍然心得我心!先分享一下男友最愛點嘅三文魚牛油果飯,由於它混合了一些開胃醬汁,所以食起嚟好滋味,仲可以令到牛油果大大減膩呢!男友點嘅係左邊Peach & Grapefruit Squash,帶有少少苦,個人來說就一般喜歡,因為喜歡味道較清甜一點嘅飲料。而右邊我點嘅Blue Lychee Fruit Tea我就好喜歡了,因為甜度剛剛好,加上有大量新鮮水果,係夏天飲用最合適不過~如果你唔怕食完之後,牙齒會沾上一點點墨汁,推薦你要點呢個食,雖然賣相唔係話好別緻,但係味道上調配得恰度好處,而且意粉爽滑彈牙。每一條意粉都有沾上墨魚汁
工作原故一星期出沒尖沙咀五日,好多食店都會幫襯過,
個人私心推薦一間大家都會聽過下,可能未試過嘅CAFE,
因為呢度嘅嘢食水平不但可以保持,而且主菜同甜品都好食。

環境都幾舒服,唔會太過擠逼,而且椅子勝在幾好坐,

所以有時候夜晚諗唔到食咩,都會選擇嚟呢度食~

Menu上食物總類唔算話好多好誇張,
但係個人試過好多款都好好食,所以就算選擇種類一般,
但係仍然心得我心!
Salmon Salon Rice

先分享一下男友最愛點嘅三文魚牛油果飯,
由於它混合了一些開胃醬汁,所以食起嚟好滋味,

仲可以令到牛油果大大減膩呢!

個人來說就一般喜歡,因為喜歡味道較清甜一點嘅飲料。

因為甜度剛剛好,加上有大量新鮮水果,係夏天飲用最合適不過~
Squid Ink Spaghetti

如果你唔怕食完之後,牙齒會沾上一點點墨汁,
推薦你要點呢個食,雖然賣相唔係話好別緻,

但係味道上調配得恰度好處,而且意粉爽滑彈牙。

每一條意粉都有沾上墨魚汁,真係吃不罷口,

如果蜆肉可以更加肥美,相信個人評分更高!!!
Plain Toast

雖然近日pancake人氣高企,不過Toast係我心目中仲佔有一席位。
呢個Toast都幾有誠意,除了份量同賣相唔錯之後,
重點係Toast入面係沾滿蛋醬。

加上鬆軟嘅口感,大口大口咬嚟食,好爽!
但由於份量比較多,所以兩個人食完主菜之後再食,

都經已飽到食唔哂啦。

如果出開尖沙咀又諗唔到食咩,可以試下呢度,

但係夜晚時間都比較多人,有機會要等一陣間呢。
2017-08-01
Salmon Salon Rice
Squid Ink Spaghetti
2017-08-03 126 瀏覽
被相片騙得多,今次感覺滿有驚喜。第一次到WiredCafe, 在尖沙嘴這旺地,令到潛在地下一角的WiredCafe 更覺舒服。今晚點了 和一杯 。先來的是飲品 ,紅酒配上青紅蘋果,冰凍口感,十分清新解渴,希望在家中也能調到這味道吧。 絕對值得一試。比其他cafe那些公式化的明太子忌廉法意粉有更多層次。用料充足,醬汁不會太稀;明太子量多,口感大大加分,而且意粉上小小的白飯魚,無論在視覺上還是味覺上都加分不少,這意粉值得一試。不愛魚的我,對這 會給予正評,炸過後魚肉仍夠滑,不會太腥。炸魚是好,但沙律則要吐吐糟,略嫌生菜太多,Fancy Lettuce太少,有點充撐之嫌。「蛋有蛋味,雞有雞味」這些廢話,今時今日始乎開始有意義;因為今時今日的食材,真的可能雞冇雞味,蛋冇蛋味。這個Waffle Egg Benedict 未至於差,但有點不值,試一次便夠了。流心度還好,但蛋不香,吃下去沒多少味道,下面的Waffle則太軟,不多好吃。寧願多叫一碟意粉也比點這個Egg Benedict 。p.s. 個人不喜歡餐廳有cushion ,感覺髒髒的p.s. 坐椅有一堆上手客人的「秀髮」...... 希望

被相片騙得多,今次感覺滿有驚喜。
第一次到WiredCafe, 在尖沙嘴這旺地,令到潛在地下一角的WiredCafe 更覺舒服。今晚點了[明太子忌廉法意粉] [炸魚柳沙律配他他醬] [Waffle Egg Benedict] 和一杯 [Sangria]。

先來的是飲品 [Sangria],紅酒配上青紅蘋果,冰凍口感,十分清新解渴,希望在家中也能調到這味道吧。

[明太子忌廉法意粉] 絕對值得一試。比其他cafe那些公式化的明太子忌廉法意粉有更多層次。用料充足,醬汁不會太稀;明太子量多,口感大大加分,而且意粉上小小的白飯魚,無論在視覺上還是味覺上都加分不少,這意粉值得一試。

不愛魚的我,對這[炸魚柳沙律配他他醬] 會給予正評,炸過後魚肉仍夠滑,不會太腥。炸魚是好,但沙律則要吐吐糟,略嫌生菜太多,Fancy Lettuce太少,有點充撐之嫌。

p.s. 個人不喜歡餐廳有cushion ,感覺髒髒的

p.s. 坐椅有一堆上手客人的「秀髮」...... 希望大家沒有這麼幸運吧.....

附近有服裝店,可以吃完順道行街看衫因為是新開店,上網預訂有75折,於是和朋友一起試食我們有3個人,職員安排我們坐在圓枱,其實我們超喜歡坐在圓枱多過方枱我們點了4個菜,包括了很像開胃菜,我們不明白為何會點差不多的。。。有牛油果、也有沙律 明明寫著有吞拿魚,但我吃不到這味道,是旦啦,反正我們會乖乖地吃光吧!加了少許蒜頭碎,添加香味楓糖漿太多水,不夠香最後點飲料( green apple with mint) ,忘記影相。味道不錯,有清新味(因為有薄荷嘛)

附近有服裝店,可以吃完順道行街看衫

因為是新開店,上網預訂有75折,於是和朋友一起試食

我們點了4個菜,包括了
煙三文魚忌廉芝士水菜沙律

吞拿魚牛油果沙律飯

墨魚汁蛤蜊意粉

加了少許蒜頭碎,添加香味

窩夫配炸雞

楓糖漿太多水,不夠香

2017-08-02
用餐優惠
優惠券
吞拿魚牛油果沙律飯
2017-08-01 100 瀏覽
午餐一行四人點了:2個炙燒三文魚沙律飯 (OK)1個taco rice (OK)1個beef sandwich (OK)1杯orange oolong tea (好淡)1杯peach tea (寧願佢唔好落罐頭桃, 飲左少少突然好甜, 問可否加茶溝淡, 佢只肯加水, 還好)1杯latte8折後人均消費$90, 不貴食物尚可, 但服務有改善空間星期日下午12:30 去到, 當時只有2枱客。入座前侍應話限時90分鐘, 我地仲有2個朋友未到, 話想等埋佢地先入座, 侍應拒絕, 話根據openrice訂座時間我地book左12:30。我覺得你反正都無客, 何必執得咁嚴? 若果係因為擔心晏D既枱俾人訂滿需要我地還枱可以直言。不過最後, 枱無坐滿, 佢亦無趕我地走。點完餐才發現有個brunch set, 可以$228叫2個飯+沙律+半價特飲問佢我地叫左2個飯, 2杯特飲, 個brunch set 優唔優惠到我地。侍應話唔知, 叫我地自己計。建議餐廳改善電腦系統, 等職員容易話俾食客知邊樣抵D。一來可以提高效率, 2來避免食客覺得侍應敷衍同無禮貌。
午餐一行四人點了:
2個炙燒三文魚沙律飯 (OK)
1個taco rice (OK)
1個beef sandwich (OK)
1杯orange oolong tea (好淡)
1杯latte
8折後人均消費$90, 不貴

食物尚可, 但服務有改善空間

2017-07-31
2017-08-01 3101 瀏覽
位於尖沙咀的Wired Cafe,是一間我喜歡的日式西餐廳。很久以前,我曾和朋友來到吃荷蘭班戟,那是我人生第一次嚐荷蘭班戟,雖然不算太有驚喜,太合我胃囗,不過太久沒吃,總會令人想回味一下的,所以今天便帶媽媽來嚐嚐吧。煙燻牛肉三文治$78面包向來是我的最愛,吐司,三文治,漢堡包,是我的不二之選哦。厚大的三文治,媽媽未吃便說吃不下呢, 主角麵包飛邊,質感鬆軟,彈性極佳。內裡夾著煙燻牛肉,蕃茄,生菜,更有我喜歡的碎蛋治,囗感軟熟,鹹香美味,豐富到不行,大推介哦。配以炸至軟身的薯角和牛油粟米,很滿足哦。黑咖喱汁蛋包飯配吉列豬扒$88其實我是一位咖喱控,特別喜愛日本的咖喱,甜甜鹹鹹,配飯一流。吉列豬扒炸得金黃,黃切六件,外皮香脆,肉質結實。黑蚊蚊的食物向來極吸引我,黑咖喱質素濃稠,甜甜味道,絲毫不辣,小朋友也可以吃哦。蛋包飯的雞蛋夠大,表面濕滑,形成花樣,令人垂涎。滑蛋表面滑,底部熟,是不一樣的囗感呢。珍珠米飯煙靭美味,本以帶有甘甜,撈以咖喱和雞蛋,是人間美味也。炸魚柳沙律配他他醬$75為健康著想,我選擇一份沙律吧。沙律上有三條炸魚柳,好像不是太健康,沒所謂啦。由小至大也愛好炸魚柳,大個後喜歡英

煙燻牛肉三文治$78

厚大的三文治,媽媽未吃便說吃不下呢
,囗感軟熟,鹹香美味,豐富到不行,大推介哦。

配以炸至軟身的薯角和牛油粟米,很滿足哦。

黑咖喱汁蛋包飯配吉列豬扒$88

吉列豬扒炸得金黃,黃切六件,外皮香脆,肉質結實。

黑蚊蚊的食物向來極吸引我

滑蛋表面滑

炸魚柳沙律配他他醬$75

由小至大也愛好炸魚柳,大個後喜歡英國的Fish n Chips。雖然這碟非大魚柳,但這三條小魚柳質素很高呢。魚柳炸得非常香脆,油溫高,把油份逼出, 炸至啡黃乾身
,內裡魚肉白滑,脆嫩勻備。

原味楓糖牛油吐司$68

餐廳的主角之一,是鐵版丹麥厚多士。我是一名包控,丹麥多士控,楓糖控,這甜品滿足我三個要求,飽也需要吃吧。

丹麥吐司厚厚一磚,鐵版快要裝不住啦。丹麥吐司烤至金黃色,每層酥皮烤至深啡,形成漂亮的花紋。切開吐司,內裡沉滿蛋汁,有如麵包布丁,非常濕潤。以牛油和楓糖調味
,簡單而直接的美味阿。若果內裡是酥脆的面包,我會更喜歡哦。
2017-07-31
2017-07-31 117 瀏覽
在尖沙咀逛過難得一遇的木乃伊展覽後,在附近走走停停,就到了美麗華商場醫肚。Wired Cafe 裝修簡約,家具配色走明亮北歐風格,我坐的沙發則是黑白幾何圖案,別具格調。Detox Water $30一位 無限任飲想不到這裏有潮興的Detox Water,以新鮮瓜果與植物混搭在水中,變成純天然維他命水,每位食客加$30就可以無限任飲。個人比較欣賞青瓜配搭薄荷葉,十分清新,令人感到相當refreshing。相反另一個雜果水,味道比較奇怪,有酵素的味道。明太子忌廉汁意粉 $88喜歡名太子的我對很喜歡這個意粉。除了用上明太子忌廉汁拌勻意粉外,面頭還放上了濃厚的明太子醬, 整體味道濃郁香滑,又有白飯魚加腌菜的爽脆口感,很有層次。Wired 漢堡包 $85與圖片十分相似的巨大漢堡包,內裏有洋蔥、芝士、漢堡扒、煎蛋及雜菜,材料不算特別,但卻夠實實在在,沒有花巧,絕對能夠滿足大胃王。伴碟的薯角外脆內軟綿,沾上偏甜的茄汁,令人停不了口。Caramell mocha macchiato $40像蜜糖般甜的咖啡,以砂糖烘烤過的棉花糖,加上有巧克力粉的咖啡,再伴以甜如蜜的焦糖。很適合愛吃甜點的少女們。Taro

Detox Water $30一位 無限任飲
相反另一個雜果水,味道比較奇怪,有酵素的味道。

明太子忌廉汁意粉 $88
Wired 漢堡包 $85
伴碟的薯角外脆內軟綿,沾上偏甜的茄汁,令人停不了口。

Caramell mocha macchiato $40

Taro latte $42
頗有驚喜的一個紫薯咖啡,紙船味道很濃,咖啡不算苦澀,作為晚飯尾聲最適合不過。
2017-07-30
  • 明太子意粉
2017-07-30 205 瀏覽
成日行街經過,今日行街終於不是經過,的起心肝行入去食!*黑咖哩汁蛋包飯配吉列豬扒($88)咖哩汁入面加了竹炭,所以變成了黑咖哩汁;吉列豬扒炸得香脆,炸粉和豬扒不會分雜;蛋包飯的滑蛋很滑很香。*炸軟殼蟹辣味肉醬意粉($90)炸軟殼蟹酥脆,份量都不少;辣味肉醬意粉又酸又辣辣地的,很開胃。*雜莓吐司($75)甜甜的,外邊是脆脆的丹麥吐司;中間的質感與平常的不同;外脆內軟,中間又濕潤;店員說這個french toast是用上了日本雞蛋吉士醬特製的。*Peach & Grapefruit Squash ($118/Jags)其實2杯的價錢都等於一JAG,點一瓶開心SHARE更開心。Peach & Grapefruit不會太甜的,帶點檸檬的香和酸味,頗開胃。
成日行街經過,今日行街終於不是經過,的起心肝行入去食!

*黑咖哩汁蛋包飯配吉列豬扒($88)
咖哩汁入面加了竹炭,所以變成了黑咖哩汁;
吉列豬扒炸得香脆,炸粉和豬扒不會分雜;
蛋包飯的滑蛋很滑很香。
黑咖哩汁蛋包飯配吉列豬扒

*炸軟殼蟹辣味肉醬意粉($90)
炸軟殼蟹酥脆,份量都不少;
辣味肉醬意粉又酸又辣辣地的,很開胃。
炸軟殼蟹辣味肉醬意粉

*雜莓吐司($75)
甜甜的,外邊是脆脆的丹麥吐司;
中間的質感與平常的不同;
雜莓吐司
外脆內軟,中間又濕潤;
雜莓吐司

其實2杯的價錢都等於一JAG,點一瓶開心SHARE更開心。
Peach & Grapefruit Squash
2017-07-12
Peach & Grapefruit Squash
2017-07-28 2319 瀏覽
今天假日天氣不穩定,早上起床已經掛了8號風球,以為今天會悶在家,怎知中午又改3號,3點多更改發1號,見天氣冇乜壞,就和老公去尖沙咀行下,怎知道近黃昏就下大雨,遊客尤其狼狽,大批市民避雨,我們也避到美麗華商場二期,出面大雨唯有入商場行下,行到入去見到一間名叫WIRED CAFE,老公說不如就在此食晚餐,避避雨,於是我們就入座了!開放式餐廳,地方雅潔,座位舒適!wired coffee:首先來杯凍咖啡,加糖漿和奶都由自己決定,方便客人不同口味!炙燒三文魚沙律飯:三文魚輕輕燒過,只是表面熟但中間還是生的,所以還保持三文魚油的香味,中間的溫泉蛋和新鮮沙律菜和飯攪拌一下,蛋汁香滑,沙律菜爽口,飯香,十分美味!窩夫餅配炸雞(楓糖漿):炸雞入味又酥脆,肉嫩美味,窩夫加上楓糖漿,甜甜的很好味,還有醒胃的配菜,不怕滯!墨魚汁蛤蜊意粉:蒜蓉味加埋墨魚汁炒意粉,香氣四溢,意粉彈牙,蛤蜊鮮甜!濃朱古力雪糕配香蕉芭菲:香蕉香甜,加上朱古力雪糕和忌廉,十分美味!甜品是飯後必須的,整杯甜甜的芭菲為完美的晚餐劃上句號!
開放式餐廳,地方雅潔,座位舒適!

2017-07-23
  • 墨魚汁蛤蜊意粉
  • 炙燒三文魚沙律飯
2017-07-26 2159 瀏覽
平時放工等人既時候都會去Mira Mall行下消磨時間,呢次竟然係最底層見到有間裝修得好靚既Cafe,顏色又鮮豔,門口仲見到一大樽裝住好多水果既Detox Water,勁靚囉。所以直情同朋友講叫佢黎呢度食。炸魚柳沙律配他他醬魚柳炸得好香脆,咬開後魚肉又保持著嫩滑,一啲都唔會乾!沾埋他他醬,好夾!食完一舊再食沙律,完全無曬罪惡感咁!黑咖哩汁蛋包飯配吉列豬扒咖哩汁好多,個蛋都幾大個,煎到9成熟,唔乾。黑咖哩真係好少見有,第一次食,味道比普通日式咖哩甜少少,又幾易入口!吉列豬扒亦都幾多件,肉質唔鞋,炸到同魚柳一樣脆,而且份量絕對可以配曬啲咖哩汁同飯!男仔食呢碟飯絕對夠飽的!明太子忌廉汁意粉明太子係我至愛,所以見到必點!意粉上面仲要有一大堆明太子醬,而且呢個忌廉汁整得好好,creamy得黎,又唔會蓋左明太子既味,越食越好味!又想飲野又想食甜品,所以同朋友share一杯蜜桃茶,留返個胃食甜品!貪心既我地,叫左呢個朱古力香蕉吐司。因即叫即整,所以都等左15-20分鐘左右!黎到放上檯就已經聞到好香,塊吐司好厚,我已經迫不急待切開黎食!原來中間係有吉士醬架,所以係外脆內軟,配埋面頭既香蕉,真係好滿足

炸魚柳沙律配他他醬

明太子忌廉汁意粉
明太子係我至愛,所以見到必點!

貪心既我地,叫左呢個朱古力香蕉吐司。
因即叫即整,所以都等左15-20分鐘左右!
黎到放上檯就已經聞到好香,塊吐司好厚,我已經迫不急待切開黎食!原來中間係有吉士醬架,所以係外脆內軟,配埋面頭既香蕉,真係好滿足!
2017-07-12