2023-10-29 17 瀏覽
這食店是可掃走壞心情的,店內最突出是烏蠅哥的頭像,當年張學友真是演得太好了,到店除了到處影影打卡,也要點餐吃飯,大家不要錯過餐牌。紅菜頭湯,湯底用了打碎的紅菜頭淆煮已成,每啖也有清甜的味道,而且落了松子仁增加香口味道。水牛芝士石榴三文魚沙律,店家主要用了水牛芝士(味道有微酸的)及莫札瑞拉芝士(味道清淡,但甜甜的),石榴很清甜,沙律菜很新鮮;三文魚是輕輕煎過的,魚油充分發揮出來味道不錯。燒汁豬軟骨蛋包飯,豬軟骨很有咬口,蛋煎得很香,而且很厚,珍珠米跟燒汁很配合,用蕃茄及肉醬煮成的醬汁帶點點的酸味使人很開胃。古法烤克毛豬(西班牙豪華豚),西班牙豬鞍架肉味香,肉質不止肥美,而且肉汁豐富,但不會有油膩感;薯蓉雪糕筒是另一亮點,廚師做到筒身脆香,薯蓉質地軟滑,加了煙肉,鹹鹹香香十分可口;大大塊蝦片,十分香脆;超多沙律菜,這個新鮮,吃了大塊的肉後,沙律菜可清減油膩感或罪惡感。蜂蜜紅茶,蜂蜜中和了紅茶的苦澀味,這個配搭很合適。杏仁焦糖薰綠茶,茶有濃濃的草本味道,而且有少許甜味,入口順滑,感覺就是很健康的。味道: 值得一試環境: 舒適盞鬼衛生: 整潔服務: 尚可價錢: 超值
蜂蜜紅茶,蜂蜜中和了紅茶的苦澀味,這個配搭很合適。
味道: 值得一試
環境: 舒適盞鬼
衛生: 整潔
服務: 尚可
價錢: 超值
《Wish You A Mamaday - 銅鑼灣》我係一個設計師,對於有設計感嘅餐廳有住另類嘅愛。 今次黎到位於銅鑼灣旺區嘅wish You A Mamaday感覺幾重玩味,一邊食飯一邊傾計都幾開心。Mamaday系列有好幾間餐廳,呢間玩味重,偏香港流行文化,好多野你唔係香港人其實你未必明佢設計個用意係咩。所以遊客黎食下,打下卡證明自己係香港通係幾OK!打卡位都多,我最鍾意食屎啦你頭像,一定要去打打卡!唯一唔好就係D菜名,對我呢D有形象嘅人黎講叫野食果下讀D名出黎都幾老尷~不過玩味呀嘛!明嘅!吉列你隻牛 $258有我嘅出現必然有牛,叫左個日式吉列牛定食,佢SET野跟個玉子飯,真心叫牛唔可以冇飯。,個飯用日式燒汁撈過,濃郁嘅!加埋個蛋都經典日式牛食法。佢個吉列牛嘅造法好似吉列豬,唔係切片,係切條。牛扒唔厚不過有咬口,個吉列都脆。燒好加埋個蛋再扒啖飯,滿足!點解個個都叫軟殼蟹比薩架(仲要有菠蘿)$148朋友揀左pizza,薄皮上係我杯茶,重芝士,但頂你有菠蘿!原隻炸軟殼蟹上係有霸氣,我好鍾意食軟殼蟹,我都唔明點解我鍾意食埋D送酒名物,但唔飲酒嘅。成件事係好香好脆好乸飽!夏日熱辣辣,好熱好
《Wish You A Mamaday - 銅鑼灣》

吉列你隻牛 $258

點解個個都叫軟殼蟹比薩架(仲要有菠蘿)$148

夏日熱辣辣,好熱好熱降溫椰子沙冰 $56
我個人認為,餐廳嘅玩味,喺飲品反映得最好。呢杯椰子沙冰係朋友叫,佢勁滿意!椰子口味濃,口味偏甜,所以一加左個海鹽雪糕就好平衡。個雪糕半溶之後令杯野CREAM CREAM地,鹹鹹地。好玩得黎你又唔會覺得佢好怪。

你今日飲左益力多柚子沙冰未啊 ?$56
我就唔玩咁大,呢個睇個名都想像想到個味係點。益力多沙冰我不嬲都好飲,沙冰再加柚子蜜,酸酸甜甜,又有種清爽感覺,好岩用黎配吉列牛。
2023-10-11
2023-10-26 26 瀏覽
今日中午約咗朋友去銅鑼灣Sogo 行街 行街之前要食個lunch先 見到附近 京都商業中心 有間西餐廳 個餐廳名幾特別所以俾佢吸引咗去食 叫做Wish You A Mamaday 咁同朋友仔入去試吓入到去我哋坐近窗口邊 見到有lunch set餵飽你好抵 🌸我哋嗌左個肉桂粉扇貝意粉 仲有跟埋一個沙律 連埋一杯嘢飲都係$89 淡淡的玉桂粉 配埋個意粉呢個好有特色其他餐廳未食過我都係第一次食覺得都幾新鮮 另外估唔到個扇貝好大隻有兩隻大大隻🌸另外我嗌左個波士頓龍蝦意大利飯 我跟個湯加多$20可以特色飲品 咁我就嗌左個豆腐咖啡(凍)半隻波士頓龍蝦芝士味龍龍蝦新鮮彈牙夾埋個意大利飯好絕配🌸我哋仲加多$28有章魚小丸子 有好多粒六至八粒好抵食🌸加$18有個薯條 如果是薯條係即炸嘅熱辣辣好好味今次食完呢間同朋友都覺得下次我約一班朋友一齊嚟食過😋😋
入到去我哋坐近窗口邊 見到有lunch set餵飽你好抵
午餐
  • 豆腐豆腐豆腐咖啡
  • 玉桂粉扇貝意粉
2023-10-26 22 瀏覽
在晴朗的一天出發,生日聚會相約在老銅,逛了整日街,肚子有點餓了,和姐姐弟弟結伴吃飯去。今日咩心情關你咩事先名字好過癮,其實是Mamaday的主題薄餅,餅底很薄脆,餡料豐富。有巴馬火腿的咸香,有芝士粉的加持,還有香草洋蔥跟炸芝士,還有芝士滿滿兼薯蓉底,邪惡沒法擋。調味不太濃,一客6件,輕易駕馭。蒲燒三文魚腩日式沙律來一個沙律吧,沙律菜挺多的,上桌更是香噴噴。大大的一碟,日式酸醬汁作調味,三文魚腩燒過後份外富油脂☺️份量還蠻充足。當中以蕃茄和海帶特別美味,菜有甜味,還有海葡萄,三文魚腩充滿了奥米加3🤩真是太健康有營。又係黑松露野菌比薩🍕蕃茄香草洋蔥🧅野菌薄餅加了黑松露醬,沾上獨有的芳香,既是看上去高檔,底部同樣有軟綿綿的薯蓉,吃起來更引人入勝。薄餅做得也不油,份量剛剛好,美味無窮。美利堅合眾國草飼牛扒擺盤要好,雪糕杯薯蓉很可愛。七成熟扒,入面少少紅,牛脂不多,全部能吃,且外牛味挺足。許久沒吃過薯蓉,軟綿味濃卻希望有更多,炸蝦片和胡麻醬石榴火龍果沙律則是另一心儀之物喔。食後感:環境和菜式都不錯,值得一去。

今日咩心情關你咩事先

蒲燒三文魚腩日式沙律

又係黑松露野菌比薩🍕

美利堅合眾國草飼牛扒

食後感:環境和菜式都不錯,值得一去。
2023-10-25 22 瀏覽
📍Wish You A Mamaday (銅鑼灣)📍銅鑼灣駱克道491-499號京都商業中心10樓🟡好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥 $145🟡好日子梗係芝士龍蝦意大利扁面$298🟡夏日熱辣辣,好熱好熱椰子沙冰 $56🟡豆腐豆腐咖啡 $56Mamaday成間餐廳都非常引人注目,餐廳的菜單玩味十足,令人留下了深刻的印象!鹹蛋牛油果蟹肉pizza真係好邪惡,味道超濃郁,第一啖放入口全部都係蟹肉,口感超級豐富!鹹蛋的咸香同牛油果係完美嘅配搭,真係一個超級邪惡又好味嘅pizza!另外,一定唔可以錯過Mamaday的芝士龍蝦意大利扁面!龍蝦鮮嫩多汁,配上勁香勁濃的芝士和香料。啖啖有濃郁的奶油、芝士、海鮮的味道,正!Mamaday的飲品點都不容錯過,我叫咗夏日熱辣辣,好熱好熱椰子沙冰,天氣轉涼但我最愛都係椰子,上面仲有一個海鹽雪糕,好正!朋友叫咗豆腐豆腐咖啡,豆腐雪糕mix咖啡,味道好獨特又莫名地好夾。Mamaday菜式真係創意十足,又獨特又美味。而且用餐環境舒適,服務員亦好積極提供協助。整體用餐體驗都好開心,好岩一班朋友黎食!
📍Wish You A Mamaday (銅鑼灣)
📍銅鑼灣駱克道491-499號京都商業中心10樓

• 豆腐豆腐豆腐咖啡
  • 好日子梗係芝士龍蝦意大利扁麵
  • 好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥
2023-10-24 12 瀏覽
Wish you a mamaday同mamaday應該係姊妹餐廳~裝修風格差唔多,我幾鍾意呢種都市幽默…好可惜正門電梯裝修緊,我當時同朋友入到餐廳見到lift門有道黃色鐵閘,初初仲以為係裝修😂原來嗰度先係餐廳正門入口,真係好盏鬼
Wish You A Mamaday是一間以玩味概念為主的多國菜餐廳,位於銅鑼灣京都商業中心的10樓,環境寬敞舒適,裝飾充滿創意和趣味。餐廳的菜式名稱也很有趣,例如「記住,期望愈大,失望愈大」、「有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵」等等,令人好奇想一試。- 瑞士名物芝士火鍋 :這是一個適合分享的小火鍋,火鍋裡有濃郁的芝士醬汁,可以配上牛扒、蝦、西蘭花和麵包粒。牛扒烤得香嫩多汁,蝦也很新鮮彈牙,西蘭花則帶來清新的口感。麵包粒則是芝士火鍋不可缺少的配角,鬆軟的麵包沾上芝士後啖啖滋味。這道菜式好適合開始轉涼的天氣吃,暖身又滿足。- 好邪惡嘅咸蛋牛油果醬蟹肉比薩咩叫減肥 :這個比薩上面放了大量的蟹肉和牛油果粒,再淋上咸蛋黃醬。比薩底很薄很香脆,上面的配料則是豐富而美味。咸蛋黃醬帶來濃郁的香氣和口感,牛油果則增加了清爽度和營養。蟹肉則是主角,肉質細嫩甘甜,與比薩相得益彰。這道菜式雖然高熱量,但吃起來卻不覺得油膩或者負擔。- 焦糖脆脆窩夫 :這是一個很美味的甜品,窩夫外層酥脆,內裡柔軟,配搭埋焦糖脆脆同埋雪糕。焦糖脆脆味道香甜,口感香脆。雪糕則是清涼解甜,與窩夫形成了溫差和口感的對比。

- 瑞士名物芝士火鍋 :這是一個適合分享的小火鍋火鍋裡有濃郁的芝士醬汁,可以配上牛扒、蝦、西蘭花和麵包粒。牛扒烤得香嫩多汁,蝦也很新鮮彈牙,西蘭花則帶來清新的口感。麵包粒則是芝士火鍋不可缺少的配角,鬆軟的麵包沾上芝士後啖啖滋味。這道菜式好適合開始轉涼的天氣吃,暖身又滿足。

早前和好友到尖沙咀Mamaday 慶生,老友都非常滿意,今日就帶另一半去銅鑼灣Wishes you a Mamaday 食個lunch,聽名都知佢係系同一集團,gimmick 就係玩野,由店內裝潢、擺設甚至餐牌都好攪鬼,有時間可以慢慢欣賞下店主的心機。先點一杯餐廳signatures 飲品豆腐咖啡 $56超讚是糖漿另上,朋友要減糖,所以一滴糖都無加。其實味道好簡單就是豆腐和espresso, 面層一球忌廉,滑捋捋的豆腐令口感更豐富,淡淡的豆腐和濃郁的espresso 形成強烈的衝激,美妙。提拉米蘇咖啡$56常溫咖啡,面層厚厚的奶泡上灑上朱古力粉,芝士味奶泡相當飽滿、幼滑;咖啡略帶苦味,再將兩者攪勻,味道啱啱好,亦都唔會好甜。好日子梗系芝士龍蝦意大利扁面$298打卡冇得輸,隻龍蝦原隻上,焗龍蝦紅卜卜好吸引,龍蝦肉可以用叉成梳咁抽出黎,蝦鮮肉質爽口,又彈牙,超正! 意大利扁面保持彈牙口感,拌忌廉汁,同樣份量係超多🥹蒲燒三文魚腩日式沙律$126超大份量,沙律菜多到兩個人合力才能吃光,用上柚子汁調味,清新!蒲燒三文魚口感油潤、魚皮薄又香,仲有四大件,抵食✔️
早前和好友到尖沙咀

先點一杯餐廳signatures 飲品

豆腐咖啡 $56

提拉米蘇咖啡$56

好日子梗系芝士龍蝦意大利扁面

意大利扁面保持彈牙口感,拌忌廉汁,同樣份量係超多🥹

蒲燒三文魚腩日式沙律$126

蒲燒三文魚口感油潤、魚皮薄又香,仲有四大件,抵食✔️
2023-10-16
  • 波士頓龍蝦意大利飯
2023-10-22 129 瀏覽
好記得第一次去銅鑼灣舊鋪,所有食物都好驚喜,跟著去尖沙咀分店都仲keep到,而家事隔2年再去銅鑼灣先發覺佢搬左,由之前超難訂位到而家openrice 就搞掂;星期六lunch 上去,人坐唔滿仲有空枱,環境都係得意舒服,至於食物⋯點解個個都叫軟殼蟹pizza $145軟殼蟹本身都大隻夠脆,但係pizza 本身做得唔好,太多芝士而且個芝士味係唔好食,個餅底都唔夠脆,唔計中間個軟殼蟹,個pizza 係唔夠料燒汁豬軟骨蛋包飯 $138蛋包飯做到滑蛋,出面有蕃茄肉醬,入面嘅飯用左燒汁調味,但係同蕃茄肉醬唔係好夾;豬軟骨啲骨未夠淋,肉就小部分hi焦糖比利時waffle $46 (跟set)個樣就好靚,雪糕係雲尼拿味,焦糖有陣苦味,waffle 本身唔夠脆,冇cream 得醬好似差左啲野總結:賣相環境打卡仲ok ge , 但食物質素就比印象差左唔少,價錢都唔平,呢間我唔會再去了⋯地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都商業中心10樓評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️

點解個個都叫軟殼蟹pizza $145

燒汁豬軟骨蛋包飯 $138

焦糖比利時waffle $46 (跟set)

地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都商業中心10樓

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️

🍕點解個個都叫軟殼蟹比薩架(仲要有菠蘿)$145薄身脆pizza,香口👍🏻,餡料有軟殼蟹🦀、蟹柳、菠蘿🍍、拉絲cheese🧀,原隻脆身軟殼蟹鋪系pizza面,配千島醬,加埋菠蘿會冇咁漏,酸酸甜甜,最驚喜系pizza底系薯蓉🥔,好好食😋🦀有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵$145足料!好多條拆左殼既原條蟹鉗,啖啖蟹肉mix脆口明太子同滿滿蟹膏,意粉掛汁,每條都沾滿蟹膏醬😝,蟹味濃郁🦀,好滿意岩哂鍾意食蟹既人🎏唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯$128+$25升級原條鰻魚大條厚身鰻魚😍,啖啖肉🐟,鰻魚有燒過,配上甜豉油、麻油同埋紫菜、柴魚絲,口感豐富,蛋包飯有汁唔乾飯粒粒分明,麻油味重好夠味,蛋滑🥚,仲要夠大碟,起碼系3人份抵食😂🧇紫薯窩夫 $904大塊窩夫,厚身鬆軟微脆,帶蛋香,估唔到窩夫入面仲有餡👍🏻,配紫薯蓉🍠、雪糕🍦 、奶蓋醬🥛,雪糕同熱窩夫冰火交融,mix埋所有配料大滿足🥰🥛都係香芋鮮奶好味D $56淡淡香芋味,鍾意唔會好甜,配上靚靚心形拉花🤍🍶我黑芝麻你個奶 $48黑芝麻味濃郁,味道天然,奶順滑✨之前去過舊鋪,搬左之後第一次去,環境裝修靚色彩繽紛,加左好多擺設,空間大坐得舒服,適合聚
點解個個都叫軟殼蟹比薩架(仲要有菠蘿)
🍕點解個個都叫軟殼蟹比薩架(仲要有菠蘿)$145

紫薯窩夫

🧇紫薯窩夫 $90
都係香芋鮮奶好味D

🥛都係香芋鮮奶好味D $56
淡淡香芋味,鍾意唔會好甜,配上靚靚心形拉花🤍

🍶我黑芝麻你個奶 $48
黑芝麻味濃郁,味道天然,奶順滑

✨之前去過舊鋪,搬左之後第一次去,環境裝修靚色彩繽紛,加左好多擺設,空間大坐得舒服,適合聚會,菜名貫切一向作風夠玩味,食物樣樣都好好食,用料有誠意高水準😋

點解個個都叫軟殼蟹比薩架(仲要有菠蘿)
有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
紫薯窩夫
都係香芋鮮奶好味D
除了尖沙咀嘅分店,mamaday終於開新分店了當然要再試試。今次試試招牌菜之外菜式先!👅海上芝士鍋(期間限定)店員推介芝士火鍋,賣相相當吸引,有龍蝦🦞、軟殼蟹、炸魷魚圈、麵包粒和西蘭花。芝士不會過鹹,不會遮蓋海鮮鮮味,吃得出有幾種芝士,味道濃。龍蝦尚算新鮮,爽口彈牙,本身有輕微香草嘅調味。軟殼蟹係啖啖肉,蟹肉都很多,炸得香脆。👅古法極黑毛豬(西班牙豪華豚)擺盤精緻,見到兩個迷你雪糕🍦筒,原來是放了薯蓉。白色的是有酸香味的脆筒,配上有檸檬味的綿滑薯蓉。雖然聽落很古怪,但味道也出奇的好吃。主角黑毛豬好厚身,外層有濃厚嘅朝蕉香味,裏面就非常軟林,極重脂肪味,差不多可用入口即溶來形容,本身已經有甜甜地的醬汁,還可以點芥辣醬。👅菠菜菠菜全部都是菠菜忌廉燉飯顏色已反映波菜份量足料,有芝士味唔會太「濟」。亦有不少菇類,整體份量亦足夠。👅What-so-ever WafflesWaffle 有淡淡朱古力,外脆內軟。配上甜甜的朱古醬和oreo 雪糕,整體甜味剛剛好 。👅Golden Apple FrappeOmg 清新蘋果凍沙冰,飲得是無添加的,純天然蘋果製成,沒有太大的添加糖漿。

👅海上芝士鍋(期間限定)
店員推介芝士火鍋,賣相相當吸引,
有龍蝦🦞、軟殼蟹、炸魷魚圈、麵包粒和西蘭花。

👅古法極黑毛豬(西班牙豪華豚)

👅菠菜菠菜全部都是菠菜忌廉燉飯

👅What-so-ever Waffles

👅Golden Apple Frappe
Omg

• 瑞士名物芝士火鍋
  • 古法黑毛豬
2023-10-21 48 瀏覽
Mamaday 每間分店裝潢各有特式,很想去每一間慢慢打卡,今次去了位於銅鑼灣的 Wish You A Mamaday,有我喜歡的紫色作主題,夠色彩及玩味。咖啡一向是我推介,豆腐咖啡超級推介。食物每間分店有些不同德國水蜜桃花茶 $56天氣有點涼,就點了熱茶先暖胃。花茶香味濃郁撲鼻,味道清甜,滋潤了喉嚨。求其是但乜都炸啲啦(4款隨機)$103看到炸物拼盤價錢經濟就點了,今次有炸魚柳、炸蝦、炸雞翼及炸薯條。炸物炸得乾身不油膩,魚柳大件啖啖肉,炸蝦香口,薯條香脆。雞翼外皮脆口,內裡肉質嫩滑。好日子梗係芝士龍蝦意大利扁麵 $298上檯傳來陣陣香味,賣相又吸引原隻龍蝦肉已起好殼方便享用,龍蝦肉簡單以黑胡椒、香草等調味,彈牙爽口又啖啖肉,簡直是色香味俱全。扁意粉配上蝦肉、拉絲芝士、菇類等,濃郁惹味,令人吃個不停。提拉米蘇聽過未 $56最後點了一杯可以喝的甜品,Tiramisu,上層的豐盈芝士奶蓋,配上濃郁的咖啡酒咖啡,是我喜歡的味道,相當滿足。

咖啡一向是我推介,豆腐咖啡超級推介。

食物每間分店有些不同

德國水蜜桃花茶 $56

求其是但乜都炸啲啦(4款隨機)$103
炸物炸得乾身不油膩,魚柳大件啖啖肉,炸蝦香口,薯條香脆。
求其是但乜都炸啲啦

雞翼外皮脆口,內裡肉質嫩滑。

好日子梗係芝士龍蝦意大利扁麵 $298
上檯傳來陣陣香味,賣相又吸引
好日子梗係芝士龍蝦意大利扁麵

扁意粉配上蝦肉、拉絲芝士、菇類等,濃郁惹味,令人吃個不停。

提拉米蘇聽過未 $56
提拉米蘇聽過未
提拉米蘇聽過未
  • 好日子梗係芝士龍蝦意大利扁面
  • 德國水蜜桃花茶
2023-10-21 27 瀏覽
又到初一十五素食日!找了一家供應素食的咖啡店午膳尖沙咀的GoodDay BadDay MamaDay於銅鑼灣的新店同樣玩味十足到處都是打卡位,即使走廊位也都經過精心佈置裝修設計新潮,用色大膽創新,迎合年輕人的口味素食者沙律份量慷慨,口感豐富清新、清爽開胃真心冇乜驚喜大啡菇黑松露意大利扁麵順滑彈牙薄餅又係黑松露野菌比薩。。。好悶呀餅皮中間有薯蓉,批底薄脆肉食者友人點了小食微辣原味記住,期望愈大,失望愈大。。。雞翼外皮香脆,肉質嫩滑,味道鹹香常溫的咦污糟呀你冷熱交熾,嚐到奶的鮮甜,味道層次豐富自家製山楂果肉玫瑰花茶生津解渴、消滯解膩Americano簡單又經典,入口甘醇順滑,芳香濃郁
又到初一十五素食日!找了一家供應素食的咖啡店午膳
到處都是打卡位,即使走廊位也都經過精心佈置
裝修設計新潮,用色大膽創新,迎合年輕人的口味
素食者沙律份量慷慨,口感豐富清新、清爽開胃
素食者沙律
真心冇乜驚喜大啡菇黑松露意大利扁麵順滑彈牙
真心冇乜驚喜大啡菇黑松露意大利扁麵
薄餅又係黑松露野菌比薩。。。好悶呀餅皮中間有薯蓉,批底薄脆
又係黑松露野菌比薩…好悶呀
期望愈大,失望愈大。。。雞翼
常溫的咦污糟呀你冷熱交熾,嚐到奶的鮮甜,味道層次豐富
咦污糟呀你
自家製山楂果肉玫瑰花茶生津解渴、消滯解膩
自家製山楂果肉玫瑰花茶
Americano簡單又經典,入口甘醇順滑,芳香濃郁
Americano
咦污糟呀你
自家製山楂果肉玫瑰花茶
Americano
2023-10-20 18541 瀏覽
早前跟同事試過尖沙咀的Mamaday, 今次就到銅鑼灣分店,店內裝修繼續沿用搞鬼本土風格, 而且色彩艷麗奪目,適合打卡之餘又有格調,而餐牌上面的菜式名亦都盞鬼有趣,在點菜時絕對挑戰人類尷尬極限(笑),絕對適合情侶拍拖,或朋友聚會拍照聊天。至於食物方面,整體水準很不錯,擺盤美觀有心思,而且份量亦大,即使多人聚餐亦都足夠分享。❤️Mamaday韓式雞煲侍應介紹此韓式雞煲為新菜式,剛剛上餐牌一個星期,我們亦是第三位點選的客人。以為要親身試伏,但誰不知頗有驚喜,首先泡菜湯底裏面除了雞件外配料亦不少,味道香辣之餘又不會過於刺激。另外雞肉嫩滑,再配上爽口的包心菜以及彈牙冬菇,幾款不同的口感令到層次豐富,另外配有辣椒豉油沾雞肉及配菜,但雞肉本身已經夠味,即使不用醬汁也可以。❤️海洋生物沙律份量大而用料亦絕不吝嗇,大蝦、帶子、蟹棒以及蟹子都鋪得滿滿的,再加上沙律菜、洋蔥、火龍果粒等新鮮蔬果類食材,鮮甜味十足,口感既爽口又清新,亦有開胃作用,當為前菜亦適合。❤️記住,期望越大,失望越大...雞翼(蜜糖芥末)非常長的菜式名,但其實就是單骨脆炸雞翼,而味道亦沒有令人失望。雞翼外皮炸得香脆,至於裏面仍然保留肉汁,上

❤️Mamaday韓式雞煲

❤️海洋生物沙律

❤️記住,期望越大,失望越大...雞翼(蜜糖芥末)
非常長的菜式名,但其實就是單骨脆炸雞翼,而味道亦沒有令人失望。雞翼外皮炸得香脆,至於裏面仍然保留肉汁,上枱是仍然熱騰騰,即叫即炸,味道質素有保證,再加上醬汁就更滋味。

❤️士多啤梨奶昔
奶昔的奶味及士多啤梨味平衡得不錯,奶味稍偏重,而口感香滑,作為飲品又或者甜品其實都很不錯。

❤️你今日飲咗益力多柚子沙冰未呀
柚子沙冰味道清新,沙冰冰碎打得夠細緻,有口感之餘又有種軟滑感覺,配合泡菜辣雞就非常適合,有助減緩熱燙感覺,亦適合夏天飲用。
2023-10-16
  • 海洋生物沙律
  • 韓式雞煲
我好鐘意食唔同類型嘅菜式,不過除咗菜式之外,我都好重視餐廳嘅環境,如果餐廳嘅環境舒服有特色,用餐嘅時候一定會食得開心啲😃好似呢一間樓上西餐廳甘,色彩繽紛, 置身其中都已覺得好開心🩷而且餐廳嘅 Menu用詞好鬼馬😛 有D菜式只係睇個食物名都真係知佢講乜嘢😆好似呢個⭐點解個個都叫軟殼蟹比薩架(仲要有菠蘿) Is Soft-shell Crab Pizza A Must Try? $145- 芝士味夠濃,而且軟殼蟹炸得脆口又夠大隻甘放左係Pizza中間,每件Pizza都有舊菠蘿,酸酸甜甜夠開胃😋⭐吉列你隻牛 $258Beef Cutlet+Prawns Salad+ Poached Egg with Rice- 哩嗰套餐好得意,D牛肉同豬肉可以自己放係個爐仔度自己燒,有得食又有得玩,而且份量超大,一定可以滿足食量大嘅人👍🏻好彩D嘢飲D名都算清晰啲,起碼睇個名都知道自己叫左乜嘢飲😂☕德國水蜜桃花茶$56🍹士多啤梨奶昔$56餐廳整體佈置五顏六色,好有遊樂場嘅歡樂氣氛,特別得嚟又幾盞鬼😝Weekend 時間嚟用餐,感覺隔外休閒✨️

好似呢個

⭐吉列你隻牛 $258
Beef Cutlet+

好彩D嘢飲D名都算清晰啲,起碼睇個名都知道自己叫左乜嘢飲😂
☕德國水蜜桃花茶$56
🍹士多啤梨奶昔$56

Weekend 時間嚟用餐,感覺隔外休閒✨️
2023-10-15
  • 吉列你隻牛