話說小妹早排去左間由日本人主理,系涉谷已經開左成60年既串燒店度試左佢哋新推出嘅🌟沖繩県期間限定MENU🌟😍入面除咗成個氛圍好日系,有吧枱有梳化,仲連部份待應都係日本🇯🇵人,系入面食飯真係好有氣氛🎊我食左:⬇️⬇️🌟沖繩県期間限定MENU🌟✨✨沖繩豚耳✨$48豬耳Q 彈爽口又唔油既質感真係好討喜,撈埋酸酸地既醋漬-齊食真係勁開胃🤤✨沖繩腐乳✨$43質感同港式腐乳差唔多,但係味道方面就溫和好多,好似甜味既味噌咁😉✨鹽燒沖繩車海老✨$98隻蝦🦐有我手掌咁長,好大隻😍食落咸香帶甜肉又彈,正✌🏻✨沖繩苦瓜釀免治雞肉✨$58甘香唔苦既苦瓜略帶清甜,爽實既口感配搭帶有炭香、外層脆皮、內裏鬆軟既免治雞肉,無論系味道定口感都好有層次‼️✨沖繩豚肉煮✨半肥半瘦啱啱好,肉質鬆軟又入味,甜甜地咁好鬼正‼️✨沖繩四季柑果汁✨ $43入口滿滿都系酸甜清爽既四季柑香,解膩-流👍🏻另外仲叫左:👉🏻✨日本產白燒鰻魚✨$108乾身夠脆既外皮再加上肉嫩多汁又厚身既魚肉=會好食到令人叮-聲個種😋✨獅子唐青椒✨$48味道醇厚,唔苦唔辣之餘,仲有陣淡淡既甜味👍🏻✨燒雞翼✨$53-串有3隻,充滿鹽香既燒雞翼皮脆肉滑又多汁,香口到不得了👍

我食左:⬇️⬇️

🌟沖繩県期間限定MENU🌟

✨✨沖繩豚耳✨$48

✨沖繩腐乳✨$43

✨鹽燒沖繩車海老✨$98

隻蝦🦐有我手掌咁長,好大隻😍食落咸香帶甜肉又彈,正✌🏻

✨沖繩苦瓜釀免治雞肉✨$58

✨沖繩豚肉煮✨

半肥半瘦啱啱好,肉質鬆軟又入味,甜甜地咁好鬼正‼️

✨沖繩四季柑果汁✨ $43

入口滿滿都系酸甜清爽既四季柑香,解膩-流👍🏻

另外仲叫左:👉🏻

✨日本產白燒鰻魚✨$108

✨獅子唐青椒✨$48

味道醇厚,唔苦唔辣之餘,仲有陣淡淡既甜味👍🏻

✨燒雞翼✨$53

-串有3隻,充滿鹽香既燒雞翼皮脆肉滑又多汁,
香口到不得了👍🏻

✨燒牛小排✨$138

肉嫩juicy重牛香,入口即溶超高質👍🏻

🇯🇵YAKITORI KOBAKO

📍灣仔汕頭街30號意適樓地舖

港鐵灣仔站 B2出口,步行約3分鐘

#yakitorikobako #灣仔 #灣仔美食 #日本串燒 #日本餐廳 #hkdining #hkfood #hkfoodie #沖繩料理 #沖繩
呢間係涉谷已經有60年嘅串燒店,由日本人主理,大部份侍應都係日本人,有吧枱位亦都有梳化位,好有氣氛。🍈 沖繩苦瓜釀免治豬肉苦瓜苦中帶有一絲甜味,配合住豬肉嘅鮮嫩,恰到好處。🍜 沖繩炒麵經典嘅沖繩味道,有韭菜、椰菜、芽菜同埋豬肉,配料好足。🍊 沖繩四季柑果汁沖繩四季柑嘅味道清新,酸甜平衡。🥜 花生豆腐呢個係一個比較特別嘅開胃小食,之前冇聽過都冇食過,豆腐口感又滑又糯,小小似麻糬嘅感覺。夾雜着花生醬,味道非常特別。🍤 炸花生豆腐同花生豆腐相比,呢款炸過嘅花生豆腐外脆內軟,炸得非常恰當。外面包住薄薄嘅脆皮。🍗 日式炸雞炸雞嘅外皮好脆,啱啱炸完就係金黃色,食落去外脆內嫩,雞肉好juicy,完全唔乾。🥪 吉列芝士火腿三文治呢個三文治絕對係我嘅最愛之一!芝士溶溶地,火腿中和芝士嘅油膩,配合住金黃色嘅吉列外層,口感超級豐富。外脆內軟,可以一試!🥟 鐵板燒餃子呢款鐵板燒餃子一端出嚟就係熱辣辣嘅,香氣撲鼻!餃子外皮脆脆,內裡餡料多汁。熱辣辣嘅鐵板效果令到餃子更加香脆,仲可以聽到餃子嘅“滋滋”聲。

🍈 沖繩苦瓜釀免治豬肉
苦瓜苦中帶有一絲甜味,配合住豬肉嘅鮮嫩,恰到好處。

🍜 沖繩炒麵
經典嘅沖繩味道,有韭菜、椰菜、芽菜同埋豬肉,配料好足。

🍊 沖繩四季柑果汁
沖繩四季柑嘅味道清新,酸甜平衡。

🥜 花生豆腐

🍤 炸花生豆腐

🍗 日式炸雞

🥪 吉列芝士火腿三文治

🥟 鐵板燒餃子
來自日本沖繩嘅居酒屋🏮, 由日本人主理, 店面裝潢充滿和風感, 日籍師傅來自渋谷60年歷史嘅串燒店, 最近仲推出咗一系列沖繩限定特色菜式, 品嚐沖繩正宗風味⸝⸝ 𓆸𓌈˒˒ 花生豆腐質感煙靭Q軟, 入口好滑嫩, 細嚼下有濃濃花生風味🥜, 搭配醬油與碎薑泥, 口感幾過癮, 而且幾特別的, 絕對值得一試!𓌈˒˒ 沖繩苦瓜炒豚肉推介👍🏻 沖繩苦瓜爽脆甘甜, 個人覺得一啲都唔苦, 加入炒蛋、豚肉、豆腐, 風味絕佳~𓌈˒˒ 沖繩炒麵炒麵配上椰菜、豚肉等等, 炒得夠鑊氣, 醬汁酸酸甜甜, 充滿正宗沖繩風味~𓌈˒˒ 鹽燒沖繩車海老🦐都幾大隻!肉質彈牙, 簡單鹽燒調味已經足夠~𓌈˒˒ 推介👍🏻 燒牛舌おいしい😋~! 用炭火去烤, 牛舌表面燒至焦香, 口感彈牙軟嫩, 中間仲有少少粉嫩, 有甜甜地嘅味道, 食完已經返尋味!𓌈˒˒ 雞肉棒每次去居酒屋都必叫!雞肉軟嫩, 啖啖肉, 裏面加入蔥花以增添香氣。將雞肉棒蘸上日本生蛋黃🥚, 蛋汁令雞肉口感更滑溜~🍹沖繩四季柑果汁柑橘味道酸酸甜甜🍊, 清爽解渴!

𓌈˒˒ 花生豆腐

𓌈˒˒ 沖繩苦瓜炒豚肉

𓌈˒˒ 沖繩炒麵

𓌈˒˒ 鹽燒沖繩車海老
🦐都幾大隻!肉質彈牙, 簡單鹽燒調味已經足夠~

𓌈˒˒ 推介👍🏻 燒牛舌

𓌈˒˒ 雞肉棒

🍹沖繩四季柑果汁
柑橘味道酸酸甜甜🍊, 清爽解渴!
2024-12-14
  • 雞肉棒
熱愛日本的朋友生日補慶祝食飯,帶他來吃日式居酒屋就啱晒啦,呢間仲係來自涉谷60年歷史的串燒店,而家仲舉辦緊沖繩県祭限定菜式,實行試晒佢!叫咗幾款特色前菜和炒麵。醋拌水雲👉🏻原來水雲即係海髮菜,海藻類植物,非常有益的一款健康食品,口感柔軟黏滑,常配醋來吃的一款日式前菜。沖繩豚耳👉🏻檸檬醋汁大大提升清新感,爽脆的耳朵口感也很特別。沖繩苦瓜鹽免治雞肉👉🏻享受足夠日曬的苦瓜吃起來果然特別多汁飽滿,不愧為特產!配上免治雞肉鹹香質感,略為中和苦瓜的苦澀味,也不錯吃!沖繩苦瓜炒豚肉👉🏻作為主角的苦瓜存在感的確很強烈,下了洋蔥雞蛋豚肉一齊炒,整體味道不錯。沖繩炒麵👉🏻滿滿的醬油香,煙煙韌韌的麵條,再配上爽口青蔥的蔬菜。沖繩豬肋骨湯麵👉🏻高湯味道偏向清淡,正好突顯豬肋骨的香濃細膩,滿滿醬油香的豬肋骨炆得也很入味。除咗沖繩食品之外,這邊的牛舌也是10分值得推介,吃起來厚切有質感之餘,竟然還可以keep到幼嫩的口感,重點是一點也不生,完全是100分!

叫咗幾款特色前菜和炒麵。

YAKITORI KOBAKO🇯🇵位於灣仔,日本人主理既涉谷60年串燒店😳裝修新派和風,好有氣氛,日本味濃,座位舒服,餐牌主打串燒,但其實各類和食、居酒屋食物都有🤞🏻沖繩県期間限定MENU,無理由唔試下,豆腐糕,即係沖繩腐乳,超濃豆香,但必須配食,雞肉等都夾,最正就係配清酒,熱既純米酒🍶正,唐揚迷你蝦,加啲檸檬汁成隻連殼食,勁惹味😙沖繩苦瓜炒豚肉,苦瓜爽身,豚肉加蛋碎好味😋沖繩苦瓜釀免治雞肉,香脆得黎好多汁,超好味道😆必食,🐻勞蘇食🐻推介 —— 沖繩炒麵🩵非常有沖繩風味既墨魚汁炒麵,乾濕適中,和風感覺,一定要試,飲啖清新既沖繩生榨香檸燒酌🍹串燒時間🍢明太子雞柳,雞柳size都幾大,加左明太子味道好豐富👍🏻芥末雞柳,口感特別,其實雞柳加啲豆腐糕都好味,鹽燒雞頸肉,我最愛既雞部位,彈牙嫩滑多汁🫶🏻豚肉蘆筍卷,豚肉好有焦香,最佳配搭,好味,燒花魚一夜干,香脆外皮加醃燒既魚,送酒必食😎高質又正宗既日本居酒屋x串燒店🏮黎開利東街依邊就要試下啦!🤞🏻

唐揚迷你蝦

豚肉露筍卷
鹽燒雞頸肉
燒花魚一夜干
熱清酒
最近我去咗一間位於灣仔嘅串燒店,呢度嘅氣氛真係好吸引,特別係佢哋推出嘅期間限定沖繩菜單,當我點滿咗成枱餸之後感覺好似去緊日本旅行咁😆。首先,*沖繩豚耳*嘅口感特別,外脆內嫩,豬耳嘅獨特味道配埋醬汁,令人一試成主顧。跟住,*沖繩腐乳*更係驚喜,酒味濃郁,甜甜嘅味道好特別,真係好值得一試。再講到*沖繩苦瓜釀免治雞肉串*,苦瓜嘅苦味同雞肉嘅鮮味完美結合,層次感好豐富,令人停唔到口。*沖繩豬肋骨湯麵*同樣唔好錯過,湯底濃郁,肋骨肉質軟滑。另外,*沖繩產車海佬*同*沖繩產炸小蝦*都令我印象深刻。車海佬鮮美,簡單嘅調味更突顯咗海味;炸小蝦外脆內嫩,係絕佳小食選擇。當然,嚟到呢度點可以唔試下*串燒雞柳*雞肉燒得恰到好處,肉質鮮嫩,令人無法抗拒。而*日本產蒲燒鰻魚*就係令我回味無窮,鰻魚嘅鮮香配埋米飯,滋味無比😋。最後,甜品方面嘅*抹茶&黃豆mochi*絕對係完美嘅結尾,抹茶嘅香氣同黃豆嘅細膩口感,令整個用餐體驗畫上圓滿嘅句號。總括來講,呢間由日本人主理嘅串燒店,無論係菜式定係氣氛,都令我感受到沖繩嘅獨特魅力。期間限定嘅菜單真心值得一試。

2024-12-09 0 瀏覽
私心收藏香港極罕沖繩料理日本菜小店,就是這間位於灣仔的小店Yakitori Kobako,由日本人主理,餐廳的裝修和環境都充滿了濃厚的沖繩風情,讓人彷彿置身於日本,這裏的菜式味道正宗又地道,一定要試!苦瓜炒豚肉 $98沖繩苦瓜出名,而這道菜是經典沖繩菜式,豚肉細嫩有肉的甜香,平衡苦瓜的微苦味道,苦瓜炒得剛好,不覺得苦澀,加上蛋、洋蔥、豆腐等,口感豐富。醋伴水雲 $43這道沖繩小食份量比想像中多,水雲配上酸醋,水雲口感滑溜,非常開胃。炸花生豆腐 $53第一次嘗試炸花生豆腐,感覺非常特別。它也是沖繩小食,它另有非炸版本,即使炸的也不會覺得熱氣,只微微炸過,口感帶有黏稠,像是非常軟身的烤年糕,醬汁味道輕柔。沖繩炒麵 $108沖繩炒麵的調味帶有少許酸醋,味道非常地道。麵條彈牙,搭配豬肉片及菜,讓人一口接一口停不下來。鹽燒沖繩車海老 $98大大隻燒蝦非常有鮮味,不是一般的貨色,蝦肉非常鮮嫩多汁,鹽燒讓蝦的鮮味更加突顯,雖然價格稍貴,但絕對值回票價。沖繩苦瓜釀免治雞肉 $58不一樣的串燒,少見,苦瓜的微甘與免治雞肉的鮮美相當配合,醬汁為它增添了香氣。雞肉棒 $53由雞肉及雞軟骨組成的雞肉棒,烤過後
苦瓜炒豚肉 $98
醋伴水雲 $43
炸花生豆腐 $53
沖繩炒麵 $108
鹽燒沖繩車海老 $98
沖繩苦瓜釀免治雞肉 $58
雞肉棒 $53
由雞肉及雞軟骨組成的雞肉棒,烤過後外層微香脆,沾上日本蛋黃及醬汁更有風味。
玉子燒 $98
本來不特別愛玉子燒,但不得不說這裡的玉子燒很出色,口感非常軟滑多汁有蛋香,可以加明太子及蘿蔔蓉一起食,味道更加豐富。
日本產白燒鰻魚 $108
白燒就是沒加醬的燒鰻魚,僅將鰻魚放置炭火上燒烤而成,能享受到鰻魚原來的鮮味。鰻魚肉非常鮮嫩彈牙,分好了一件件方便食用。
2024-12-09 110 瀏覽
日式居酒屋很多時主打串燒,近來就試了一家,可以一記。一份牛舌丼定食有齊沙律、漬青瓜、茶碗蒸、味噌湯及主角牛舌丼飯,配有一小碗蔥油。前菜沙律及青瓜非常清新,可中和肉食的油膩感。茶碗蒸相當水滑,有一片冬菇、一粒雞肉和一塊魚片。至於牛舌約莫有六片以上,爽滑得宜,加點蔥油更加滋味!單點的雞肉棒跟有一隻生蛋黃以作蘸點之用,免治雞肉是啖啖肉的口感,加上滑滑的蛋液怎可能不好吃?串燒配定食烏冬也有前菜、茶碗蒸的配襯,只不過沒有味噌湯。串燒分別為雞翼、豬肉大蔥、雞肉棒以及飯糰。一串三隻雞中翼本身經已調味,表皮微焦,雞肉嫩滑。而豬肉的油脂跟香甜大蔥更是絕配的組合;至於雞肉棒雖然沒有蛋黃,也毫不失色!最驚喜的是飯糰,微脆的表面和著醬汁,堅好食!烏冬細細碗,有塊腐皮,可以連湯一飲而盡!而作為小食的炸雞,即叫即炸,絕對能一過口癮!果然居酒屋的串燒才是王道!
日式居酒屋很多時主打串燒,近來就試了一家,可以一記。

牛舌丼定食

散叫的雞肉棒

沙律、漬青瓜

茶碗蒸

湯烏冬

串燒

定食的雞肉棒

炸雞

果然居酒屋的串燒才是王道!
午餐
串燒
定食的雞肉棒
炸雞
2024-12-05 292 瀏覽
日式氛圍,由日本人主理,夠哂地道,而家仲做緊沖繩県期間限定!👉🏻煙燻蘿蔔忌廉芝士 $53共四片,忌廉芝士濃厚奶香,融合煙燻蘿蔔,帶有清新脆感,好開胃!👉🏻鹽辛牡蠣冷豆腐 $43共四件,嫩滑豆腐,鹽辛牡蠣鋪面,吊岀鹹鮮味,好夾!👉🏻燒牛舌 $138共六大件,厚身,濃郁肉香,入口彈牙又juicy!大愛!👉🏻沖繩苦瓜炒豚肉 $98苦瓜微苦,有脆口感,豚肉炒蛋再配有豆腐,非常入味!👉🏻唐揚迷你蝦 $88迷你蝦好酥脆,成隻就咁就食得,炸蝦香氣,加少少檸檬汁可解膩!👉🏻沖繩苦瓜釀免治雞肉 $58賣相好靚,苦瓜清香包住免治雞肉,吸收左肉汁,豐富嘅層次感!👉🏻金菇豬肉卷 $46共四件,金菇加上豬肉油脂,一咬落去就爆發肉汁!👉🏻沖繩豬肋骨湯麵 $88湯底清香,豬軟骨軟淋,特別要讚係一支辣油,沖繩特產,帶有酒香,加落去更為惹味!👉🏻沖繩四季柑果汁 $43清新果香,天然甜,入口清爽!👉🏻沖繩生榨香檸燒酎 $78清香又帶有醇厚風味,微微酒精刺激,令人愉悅!

👉🏻煙燻蘿蔔忌廉芝士 $53

👉🏻鹽辛牡蠣冷豆腐 $43
共四件,嫩滑豆腐,鹽辛牡蠣鋪面,吊岀鹹鮮味,好夾!

👉🏻燒牛舌 $138
共六大件,厚身,濃郁肉香,入口彈牙又juicy!大愛!

👉🏻沖繩苦瓜炒豚肉 $98
苦瓜微苦,有脆口感,豚肉炒蛋再配有豆腐,非常入味!

👉🏻唐揚迷你蝦 $88

👉🏻沖繩苦瓜釀免治雞肉 $58
賣相好靚,苦瓜清香包住免治雞肉,吸收左肉汁,豐富嘅層次感!

👉🏻金菇豬肉卷 $46
共四件,金菇加上豬肉油脂,一咬落去就爆發肉汁!

👉🏻沖繩豬肋骨湯麵 $88

👉🏻沖繩四季柑果汁 $43
清新果香,天然甜,入口清爽!

👉🏻沖繩生榨香檸燒酎 $78
清香又帶有醇厚風味,微微酒精刺激,令人愉悅!
1K
2024-12-05 228 瀏覽
少有地吃沖繩料理,在這間日本人為主的餐廳進膳,發現沖繩料理比日本菜清淡些,卻甚有特色沖繩料理篇🎏沖繩苦瓜雞肉🍗Okinawa Bitter Melon w/ChickenHK$58以本來圓形的苦瓜,去籽後加入碎雞肉,雞肉的肉汁滲入到苦瓜當中,搭配很有風味沖繩苦瓜豚肉🐷Okinawa Bitter Melon w/PorkHK$98沖繩苦瓜比傳統苦瓜更爽彈,入口帶甘但十分天然,加入炒蛋跟豬肉,營養價值滿滿沖繩風炒麵🍝Fried Okinawa Noodles with PorkHK$108跟大阪炒麵比起來,沖繩風味比較清淡,但是卻更適合喜歡輕盈口味的香港人豚角煮🐖Stewed Pork BellyHK$98入口即化的五層腩浸沒在日式醬汁當中,口味相當甜美,果然我還是最愛豚角煮五花腩日式腐乳Fermented Bean CurdHK$43腐乳?原來日本也有腐乳!用來當豬耳的醬料剛剛好沖繩豬耳Okinawa Pork EarHK$48比較偏酸的基調,入口爽脆開胃🤤其他料理Grilled chicken thigh ponzu vinegar醋酢雞腿肉🍗HK$88以偏酸的蘿蔔蓉來調味,雞鎚肉相

沖繩料理篇🎏

腐乳?原來日本也有腐乳!用來當豬耳的醬料剛剛好

沖繩豬耳
Okinawa Pork Ear
HK$48

比較偏酸的基調,入口爽脆開胃🤤

其他料理

醋酢雞腿肉🍗
HK$88

以偏酸的蘿蔔蓉來調味,雞鎚肉相當爽脆是相當簡單又開胃的一道小食

Grilled Egg Roll
玉子燒
HK$98

少有地沒有加入糖的玉子燒,入口帶雞湯的鹹香,溫婉細膩的鹹味玉子燒,你有試過嗎?

YAKITORI KOBAKO (灣仔)
灣仔汕頭街30號意適樓地舖

2024-11-20 497 瀏覽
餐廳位於汕頭街 門口偏細唔易搵到🫣加上成條街成日都有好多車泊咗喺度所以經過其實都唔係好覺有間日本嘢喺度餐廳入面嘅位唔多 所以我都係建議大家預約lunch time都最好要預約先食到!✨香蔥碎吞拿魚腩三文魚子丼定食$148✨雖然賣相都幾吸引但個人覺得味道冇乜特別😅就係普普通通嘅吞拿魚蓉飯…但套餐包埋嘅茶碗蒸就好滑好好食大家黎呢間就唔建議大家食呢個餐了~✨串燒丼定食$178✨呢個定食套餐我個人超級推薦😍四串串燒都超級好食!!串燒包括雞翼、雞肉棒、豚肉蔥串同燒飯團D日式串燒燒得好香🤤個人覺得好食過喺日本食🤣但個烏冬就冇乜特別 雖然都配咗唔少配菜 不過青瓜同雞蛋卷都係一般般可能呢間日本餐廳係比較以居酒屋形式經營所以都係食番串燒嘅食物比較好餐廳內部都幾有feel👍🏻好似日本啲居酒屋咁坐吧枱當然佢都有四人枱 不過就比較細Lunch黎講呢個價錢算幾貴下總要收10%服務費😶
餐廳位於汕頭街 門口偏細唔易搵到🫣
加上成條街成日都有好多車泊咗喺度
所以經過其實都唔係好覺有間日本嘢喺度
餐廳入面嘅位唔多 所以我都係建議大家預約
lunch time都最好要預約先食到!

✨香蔥碎吞拿魚腩三文魚子丼定食$148✨
雖然賣相都幾吸引
但個人覺得味道冇乜特別😅
就係普普通通嘅吞拿魚蓉飯…
但套餐包埋嘅茶碗蒸就好滑好好食
大家黎呢間就唔建議大家食呢個餐了~
✨串燒丼定食$178✨
呢個定食套餐我個人超級推薦😍
四串串燒都超級好食!!
串燒包括雞翼、雞肉棒、豚肉蔥串同燒飯團
D日式串燒燒得好香🤤

總要收10%服務費😶
2024-11-18
  • 串燒配烏冬定食
2024-10-08 1400 瀏覽
一推門入去,好似去咗日本咁!🇯🇵裝修同日本本地居酒屋好似🥰店員安排我哋坐bar台,原來lunch時段都幾full🍱串燒烏冬定食 $178定食好豐富!有沙律、醃青瓜、麵豉湯、茶碗蒸茶碗蒸有驚喜!好嫩滑~好清嘅雞湯味!喺bar台坐可以見到師傅喺廚房燒串燒~定食入面嘅串燒有雞翼、免治雞肉、雞肉粒、烤飯糰,簡單用鹽醃製,好香炭燒味!🤤🍱吉列鹿兒島黑豚定食 $158吉列豚肉份量頗大而且幾厚!冇豬肉嘅臊味!底下有一層香甜嘅滑蛋,中和返豚肉外皮嘅香脆半熟蛋汁同飯一齊食,帶少少味醂嘅甜味😋整體而言,價錢中上,但午餐味道好地道,份量十足,對女仔嚟講都真係食唔曬。🤰🏻Happy Friday或者嚟食豪啲都係唔錯嘅選擇~🥰
一推門入去,好似去咗日本咁!🇯🇵
裝修同日本本地居酒屋好似🥰
店員安排我哋坐bar台,原來lunch時段都幾full

🍱串燒烏冬定食 $178
定食好豐富!有沙律、醃青瓜、麵豉湯、茶碗蒸
茶碗蒸有驚喜!好嫩滑~好清嘅雞湯味!
喺bar台坐可以見到師傅喺廚房燒串燒~

🍱吉列鹿兒島黑豚定食 $158
吉列豚肉份量頗大而且幾厚!冇豬肉嘅臊味!
底下有一層香甜嘅滑蛋,中和返豚肉外皮嘅香脆
半熟蛋汁同飯一齊食,帶少少味醂嘅甜味😋

Happy Friday或者嚟食豪啲都係唔錯嘅選擇~🥰
串燒烏冬定食
吉列鹿兒島黑豚定食
串燒烏冬定食
吉列鹿兒島黑豚定食
2024-09-11 1931 瀏覽
我估係日本人經營。雖然價錢較高,但串燒好味、正宗。飲酒氣氛一流,下次一定會再嚟!尤其喜愛牛舌串燒,夠厚夠軟,肉汁鮮味。另外炸天婦羅非常高質素,皮薄、炸得夠乾身,無多餘嘅油
2024-07-19 4110 瀏覽
上次光顧串燒烏冬時,注意到很多人在吃牛舌定食,當時我點左串燒食物,所以未有機會吃牛舌定食☺️今天到達後看到隔壁桌也點了牛舌丼定食,外觀相當吸引人,我就決定要這個了。兩次惠顧小店速度不算太快,希望日後可改善這一點。定食包括有湯、前菜和茶碗蒸,而主菜牛舌的吸引力十足。茶碗蒸的蛋非常滑嫩,味道極佳。牛舌飯上滿擠著牛舌,飯用日本米煮,所以味道很棒。這家由日本人經營的小店絕對值得支持!✌️

定食包括有湯、前菜和茶碗蒸,而主菜牛舌的吸引力十足。

茶碗蒸的蛋非常滑嫩,味道極佳。

牛舌飯上滿擠著牛舌,飯用日本米煮,所以味道很棒。

這家由日本人經營的小店絕對值得支持!✌️
2024-07-18
  • 串燒配烏冬定食
2024-06-07 4674 瀏覽
同事臨別灣仔食Yakitori Kobako,第一☝️次食,book咗位,坐樓上,原本細枱,後來坐大枱,QR code落單,叫咗串燒拼烏冬定食($178),有蒸蛋、蛋卷明太子🤴、青瓜🥒、燒飯團🍙、燒雞肉🍗棒、雞翼、豬肉葱串、蕃茄同烏冬,都好飽,試咗同事牛舌,軟硬度適中,大滿足😌老闆娘似日本🇯🇵人
2024-06-07
  • 串燒