2015-06-11 374 瀏覽
因為貧友買左groupon可以買價值$39 o既yogurt而身為豬古力狂迷o既我對於topping就只限於豬古力而groupon價值如果買細yogurt, 可加2個toppingo係諗唔倒第2個topping揀乜好我就唯有揀左要大yogurt+1個toppingyogurt有原味, 綠茶, 同tiramisu我揀左tiramisu, topping就要豬古力碎大yogurt, 份量都真係幾多下tiramisu好好味, 唔會好淡豬古力碎都算多, 同tiramisu yogurt簡直係絕配~
因為貧友買左groupon
可以買價值$39 o既yogurt
而身為豬古力狂迷o既我
對於topping就只限於豬古力
o係諗唔倒第2個topping揀乜好
我就唯有揀左要大yogurt+1個topping

yogurt有原味, 綠茶, 同tiramisu
我揀左tiramisu, topping就要豬古力碎

大yogurt, 份量都真係幾多下
tiramisu好好味, 唔會好淡
2015-03-18
2015-03-27 487 瀏覽
由得知Yo Mama會於復活節期間內推出復活節限定乳酪新地「復活兔的籃子」後,就一直都好想去食,乳酪雪糕是我的最愛,而且也未試過Yo Mama的froyo呢!這次絕對是個很好的機會啊!這天下班吃過晚飯後再逛了一會兒ifc商場,就來到Yo Mama吃我期待已久的甜品了!因為打算2人share的關係所以點了大杯裝($46),如果吃普通杯的話價錢是$39。乳酪雪糕亦有4款味道選擇,而我選擇了我最喜愛的抹茶味。店員接到order後便立刻弄,擺上小兔曲奇、七彩棉花糖軟條及朱古力蛋時亦有戴上膠手套,十分衛生。最後更撒上意大利芝士餅碎,混合乳酪雪糕一起吃超好味!大約等候了2~3分鐘便完成了,賣相很精美呢 (心)話說Yo Mama的匙羹是會變成的啊,會由藍色變成紫色,很美麗!這款復活節限定乳酪新地只做到4月6日,大家不妨去試試呢!
復活兔的籃子(大杯裝)
就一直都好想去食,乳酪雪糕是我的最愛,

乳酪雪糕亦有4款味道選擇,而我選擇了我最喜愛的抹茶味。

最後更撒上意大利芝士餅碎,混合乳酪雪糕一起吃超好味!
大約等候了2~3分鐘便完成了,賣相很精美呢 (心)

這款復活節限定乳酪新地只做到4月6日,大家不妨去試試呢!
2015-03-26
3 分鐘 (外賣自取)
復活兔的籃子(大杯裝)
  • 復活兔的籃子
2014-12-02 891 瀏覽
話說一年之前買了Yomama既團購coupon,以15蚊可以買價值30蚊的froyo現金券,而且還有效一年!愛Yomama的蘿拔妹一口氣買了10張!故事發展至今差不多一年,到期前的兩天蘿拔妹還剩下5張現金券。教訓是我總是不能吸取每次買團購失敗的經驗,雖然這次不算失敗,但兩天要吃5杯?太癲了吧!最後把兩杯送給媽媽和妹妹,一杯給了同事,幸好最後蘿拔妹只需吃兩杯就完成任務!IFC這次的特別口味是crème brulee,之前試過覺得有點像統一雞蛋布丁的味道,說是froyo實在有點兒怪,所以這次都是要原味好了。Yomama的frozen yogurt質地結實,但入口不會太冰,有著自然的乳酪酸甜味,絕對是froyo的表表者!而熊仔糖為配料不但為白色的froyo加上幾分色彩,而且總是覺得點熊仔糖比起cereals化算(蘿拔妹也是挺師奶的xd)。熊仔糖遇上冰凍的froyo會變硬,需要多點牙力才能咬開,但味道還是一樣的好!下次見到這些團購要記住今次教訓 /.\

Original Frozen Yogurt with Gummy Bears

下次見到這些團購要記住今次教訓 /.\
2014-12-01
  • Original Frozen Yogurt
2014-11-03 491 瀏覽
之前買的Groupon用$15 就可以買到$30 的Cash Coupon今天終於派上用場了Lunch 過後還能吃一個甜品再回公司一個Small size 的是$31, 並可以挑一種Toppings我挑的是Green Tea Frozen Yogurt並加上Blue berries Green Tea 的味道不會太甜每吃完一口,都有陣陣綠茶的淡香味好吃而且不會太胖所以女士們吃多幾口都不用怕
之前買的Groupon
用$15 就可以買到$30 的Cash Coupon
今天終於派上用場了

Lunch 過後還能吃一個甜品再回公司

Green Tea Frozen Yogurt
我挑的是Green Tea Frozen Yogurt
並加上Blue berries
Green Tea 的味道不會太甜
每吃完一口,都有陣陣綠茶的淡香味
好吃而且不會太胖
所以女士們吃多幾口都不用怕
2014-11-03
團購
講到甜食,Frozen Yogurt一定係蘿拔妹心目中排頭幾位!特別係大熱天時,凍冰冰酸酸甜甜,想起也流口水xd是日跟蘿拔仔去旺角跟尖沙嘴行街,我一直嚷著要吃Froyo,可能有點嚇怕蘿拔仔XD 但無人明白我對Yo Mama的熱愛了啦 >3<來到IFC的Yo Mama店鋪前,竟然見到Froyo也有中秋節特別版!其實就是西柚加macaron的topping,Froyo味道可以任選!既然甘特別,當然要試試了~ 另外期間也推出了番石榴味道的Froyo,個人對番石榴本身甚無好感,為何會點呢?我也不知道了xd第一眼看到Froyo,真的有好大的一輪明月!鮮黃的Macaron是Full Moon呢!嚐一口番石榴味的Froyo,原來是非常的好吃!酸度比Original的Froyo較高(蘿拔妹總是抱怨很多地方的Froyo不夠酸哈哈),還充滿了鮮果的清新香氣,作為夏天的消暑佳品真的一流耶~ 當然original的froyo也不失色,充滿乳酸的甜香,質地比較綿密,有冰感但又不失滑度。只有Yo Mama才會製作出這質感和香味吧!那一輪明月也算是對版哦,雖然Macaron外皮不是非常的脆,但內裡也

那一輪明月也算是對版哦,雖然Macaron外皮不是非常的脆,但內裡也不失軟糯的口感。杏仁味道是有的,嚼下去還有淡淡的檸檬味!要知道同商場的法國高級Macaron起碼要20至30蚊一粒的!Yo Mama的明月Macaron算是a good deal了吧!

唯獨Topping西柚問題出於太多水了,剛接到Froyo時已經看到杯底有水泡著Yogurt,令Yogurt很快溶掉呢!要好好溺乾水才行啊。

今次沒有再嚐Yo Mama的招牌Mochi,下次你是走不掉的了
2014-08-23
2014-08-24 394 瀏覽
我一向都好中意食YOGURT,聽講YOMAMA既YOGURT好出名,仲要係用高鈣低脂奶做既,YOMAMA提供原味乳酪及天然綠茶乳酪兩款口味,仲有20幾款配料,好多選擇,我今次就簡左綠茶口味既YOGURT,有淡淡既綠茶味,唔係咁甜,好中意,適合D減緊肥既女仔!!仲有加左好多士多啤梨同埋佢好出名既麻糬粒~~
green tea frozen yogurt
2014-08-05
5 分鐘 (外賣自取)
green tea frozen yogurt
2014-07-05 467 瀏覽
今日去玩左一日,依個時間食番杯冰涼既雪糕,當然係最開心既事,,玩左成日,黎慢慢排隊食雪糕喇,第一次黎依到Yo mama,佢有提供3種唔同既口味。今次有我鍾意食既黑朱古力。仲有另外2種就係原味同綠茶味。當然朋友緊係揀其他,可以試埋嘛,依個仲有2種份量可以揀,有大既當然都有細,另外就一款topping。玩完當然食杯大喇,黑朱古力真係好好味,配料就要左依個小麥胚芽。先講味,佢個綠茶味唔算太濃,味道就比較酸酸地,不過食起上黎就比較清新,唔錯。另外個黑朱古力就有好濃既黑朱古力味,甜甜地又有少少苦,質感又夠哂軟又夠哂滑,真係好好味。要推介既真係黑朱古力味,真係非常濃郁,少少苦苦地,黑朱古力濃度真係好高,食既時候真係有少少懷疑自己係咪食緊YOGURT, 價錢同質素都非常好。

5 分鐘 (堂食)
2014-01-22 574 瀏覽
說到蘿拔妹最喜歡的甜品,不得不提Yomama既frozen yogurt!記得早幾年,froyo熱潮襲港,不論是否連鎖店都滿佈旺區! 但蘿拔妹卻只鍾情yomama的froyo,因為她的確是froyo界的一姐蘿拔妹基本上每次都會order regular original / green tea (sometimes mix) with mochi!! 佢既original yogurt有著自己獨特既乳酪酸,略帶冰感且硬身,不會太甜! 每次吃一口都感覺無限滿足!另外綠茶味總是能夠保持水準,清新既乳酪酸滲出淡淡綠茶香,仍然不會過甜,真係好鍾意yomama的綠茶froyo!另外,呢道既mochi係令我一試上癮的! mochi夠大塊,而且軟糯,又有米香,只有yomama的mochi才能夠深得我心! 相反其他froyo店的mochi總是又硬又無味的小粒⋯.\/.好既froyo價錢卻上升了,又以前28蚊一個regular到現在的29蚊,還細杯了!由以前十個印就能免費換一杯而家要儲十五個印呢惟有寄望yomama能夠保持一姐水準和捱得住IFC的舖租吧

成日都心思思想食既yomama :P

惟有寄望yomama能夠保持一姐水準和捱得住IFC的舖租吧
2013-10-19
3 分鐘 (外賣自取)
成日都心思思想食既yomama :P
2013-10-25 279 瀏覽
其實都差唔多成年無食過Yo mama!....好耐之前買左D Groupon, 年尾到期, 要快d食埋佢啦! d groupon面值$30, 用$15買! 半價!天氣涼左, 仲食咁冰涼既真係好攪笑~~~揀左原味yogurt配芒果, 唔記得睇下先揀, d芒果個賣相完全係浸左好耐, "林"晒咁 ~_~"甜係甜, 個感覺係浸糖水嗰種甜~但係個原味yogurt都仲好ok!衰左1次, 第2次即刻望下d實物先!芒果依然係"林pat pat"咁款, 就揀左個樣新鮮d既士多啤梨!~好味好多~~~
其實都差唔多成年無食過Yo mama!....
d groupon面值$30, 用$15買! 半價!

天氣涼左, 仲食咁冰涼既真係好攪笑~~~
揀左原味yogurt配芒果,
甜係甜, 個感覺係浸糖水嗰種甜~
但係個原味yogurt都仲好ok!
衰左1次, 第2次即刻望下d實物先!
好味好多~~~
2013-10-25
5 分鐘 (外賣自取)
2013-07-30 233 瀏覽
從離島遊玩完回到中環,經天橋一進IFC目光便被Yo Mama的招牌吸引了。與陽光玩了一日遊戲,這時來杯冰涼又'相對'健康點的froyo,真是想起也透心涼。一於與朋友走到隊尾乖乖排隊。 來過Yo mama的朋友都知道這店提供3款口味。3款口味中每期都有一口味會輪流轉,剛好這期是我喜歡的黑朱古力。而另外2款固定口味就是原味和綠茶味。Froyo可選2種份量,大的$36,小的$29,都已配了一款topping。我就來杯大的,口味要了綠茶和這期的黑朱古力。選的配料是小麥胚芽。先說綠茶froyo,雖說綠茶味沒有很濃,味道酸酸的,但整體吃來清新,不錯。而黑朱古力froyo很濃黑朱古力味,微甜帶點甘香,質感軟滑又挺,實在好吃。
2013-07-19 174 瀏覽
在中環晚飯後,雖然已很飽,但我仍心思思想吃Froyo。走到Yo Mama counter面前,看到special flavour是Dark chocolate,我的雙眼不期然發光,逐向服務生要求試味。說真的,這是Froyo,沒有期望會有很濃郁的黑朱古力味。但當我把小匙放入口中,作為dark chocolate lover的我心想"就是它了!!",我和男友對望,他也露出"是它了!!"的眼神。 好!那我們便二話不說選了Large with mochi and granola  Dark chocolate froyo黑朱古力味濃郁得很!!甘甘苦苦的,黑朱古力濃度起碼有80%,而且質感香滑濃稠,不是水汪汪的感覺,嘗到的都是真材實料!吃的時候真懷疑自己是否在吃yogurt,因為它的濃郁度比Venchi等的Gelato/雪糕還高呢!
在中環晚飯後,雖然已很飽,但我仍心思思想吃Froyo。

Dark chocolate froyo

$41 (宵夜)
Dark chocolate froyo
2013-06-27 119 瀏覽
Godiva的朱古力軟雪糕好吃到不得了,可惜首訪當日同行的為食寶寶,因為午睡關係未能品嚐到,好可惜呢.. 算吧,其實對於20個月大的人仔來講,雪糕(當然前提是要優質)可以吃一點,但總不及乳酪來得健康,當日既是給寶寶試新物,也是shopping後略作休息,就來了Yo Mama吃下午茶。早兩年乳酪雪糕風潮橫掃香港,Froyo店落地開花,幾乎隔個星期就有新店開張,十分誇張! 然而風潮過後,結業的結業,還能留得下來的不多了;Yo Mama由初開我已經很欣賞,能夠繼續生存也反映其實力,真的,無論是常設的原味、綠茶味,還是輪流轉款供應的黑朱古力、焦糖味,我都非常喜歡呢! 是日既有酷愛綠茶的寶寶同行,就點了小杯裝的綠茶味Froyo吧($29),成品綠茶味與乳酪都很濃厚而且平衡得宜,很清新很好吃;再加上我認為是這裡最出色的brownie及mochi(多一款配料+$5),前者香濃,後者軟綿煙韌,帶來的滿足度太大了!  寶寶除了為食,還非常之識食,當日自然吃得非常滿意啦;而在吃飽後,還見到另一個同樣為食的可愛鬼B,兩者相遇擦出了不少火花,是另一個額外驚喜收穫! 希望小店生意繼續興隆,繼續為喜歡吃雪糕同時也
早兩年乳酪雪糕風潮橫掃香港,Froyo店落地開花,幾乎隔個星期就有新店開張,十分誇張! 然而風潮過後,結業的結業,還能留得下來的不多了;Yo Mama由初開我已經很欣賞,能夠繼續生存也反映其實力,真的,無論是常設的原味、綠茶味,還是輪流轉款供應的黑朱古力、焦糖味,我都非常喜歡呢! 是日既有酷愛綠茶的寶寶同行,就點了小杯裝的綠茶味Froyo吧($29),成品綠茶味與乳酪都很濃厚而且平衡得宜,很清新很好吃;再加上我認為是這裡最出色的browniemochi(多一款配料+$5),前者香濃,後者軟綿煙韌,帶來的滿足度太大了!

寶寶除了為食,還非常之識食,當日自然吃得非常滿意啦;而在吃飽後,還見到另一個同樣為食的可愛鬼B,兩者相遇擦出了不少火花,是另一個額外驚喜收穫! 希望小店生意繼續興隆,繼續為喜歡吃雪糕同時也喜歡Froyo的甜魔們帶來優質消暑妙品啦~
2013-06-15
10 分鐘 (堂食)
  • 綠茶味Froyo
2013-05-18 161 瀏覽
Found out about the Caramel froyo flavour from a foodie.I was meaning to try it but I was too lazy to walk to Admiralty or Star Street.I happened to go past the branch at IFC, so I stopped by and got a cup.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Caramel froyo:The caramel froyo was really good, it was as good as the Hazelnut flavour I previously tried.It was thick and creamy with strong caramel taste.Even though it was cold, you could still taste that distinctive caramel taste when it has been heated up.★☆★☆★☆★☆★

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Caramel froyo:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★

My favourite flavours at Yo Mama are now Hazelnut and Caramel.
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $2X [b]Service:[/b] OK [b]Yummy factor:[/b] Delicious [b]Sweetness levels:[/b] Just right [b]English Menu:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2013-04-07 64 瀏覽
早前在groupon以$15購買了4張價值$30 的coupon,相當於半價..今日在city hall睇完show..就黎食yogurt la..試過葵芳分店,尖沙咀分店,銅鑼灣分店,都系覺得呢間最好味..分量足,而且料特別新鮮..喜歡yomama..原因系唔易融..綠茶味香濃..配上脆卜卜既粟米片,系我既至愛-33-

2013-01-20 36 瀏覽
突然想念起一段時間沒有吃過的froyo,於是走到附近的Yo Mama店。這日供應的乳酪有3款口味,分別為原味,綠茶味和限定的朱古力榛子味。其實3款口味我也喜歡,最後選了朱古力榛子,因為亦可同時滿足我的朱古力癮。 我選了regular杯裝,$29包一款配料,如另多加一款配料加$5。我就選了Oreo bits和玄米脆粒做配料。買好後便到店旁的堂食位置吃。堂食有4張小圓矮枱和8張小凳,及有長枱企位,可供約5-6人立食。無論枱面和凳都保持得乾淨。這個朱古力榛子乳酪吃來很滑,朱古力很濃,加上甜甜又冰涼,感覺就像在吃雪糕般。Oreo和玄米脆粒都香脆新鮮(不會帶油益味或香脆不再)。兩款配料中我較愛玄米脆粒。玄米粒的甘香脆口混著乳酪的香甜滑溜質感一起吃,好吃之餘亦豐富了口感。這家的乳酪質感很對我口味,下次會再吃。
這家的乳酪質感很對我口味,下次會再吃。