2022-03-31 21 瀏覽
繼續介紹近期大熱café有日去咗旺角cafe食lunch,見新開兩個幾月都座無虛席,好多人流~餐廳好多選擇,每日都有精選pasta,啱晒選擇困難嘅朋友~見都幾多人揀👍🏻🥄意大利雜菜湯好多蔬菜,酸酸甜甜好好飲,最正係有煙肉碎,味道特別突出🍽墨西哥辣肉醬pasta💰$88呢日嘅signature,諗咗好耐食咩好,所以叫嘅,焗好咗就新鮮熱辣出爐啦~面頭芝士好吸引,味道係似肉醬意粉,醬汁都好多,掛滿意粉,意粉粗身過平時少少,闊意粉口感都唔錯🍽All Day Breakfast💰$108好鐘意食Benedict嘅我,滿心歡喜等佢嘅來臨😍水波蛋同煙三文魚一定夾,放埋係脆身muffin上,真係好好食👍🏻最正係有牛油果,健康~🚩YOLO Cafe & Bar (旺角) @yolo.cafehk 📍旺角染布房街6-8號華樂大廈地下6號
繼續介紹近期大熱café

🥄意大利雜菜湯
好多蔬菜,酸酸甜甜好好飲,最正係有煙肉碎,味道特別突出

🍽墨西哥辣肉醬pasta💰$88

🍽All Day Breakfast💰$108

📍旺角染布房街6-8號華樂大廈地下6號
2022-03-29 23 瀏覽
疫情持續咁耐都有一段時間冇出過街食飯難得今日出黎放風,咁啱見到呢間新開嘅cafe,外型試試正正,一於入黎試下你咩料啦。座位闊落,坐得都算舒服~舖頭仲因應疫情推出左午市抗疫餐,48蚊有呢個環境同質素都係真係幾抵。太耐冇出過街堂食,我地今次就食豪少少,嗌左呢個all day breakfast 同埋一個意大利飯set meal。一上到黎唔食講咁多,梗係相機食先📷all day breakfast 都幾豐富,炒蛋香滑,腸仔同煙肉配埋牛角包食,香口得黎又唔流,仲有大大塊薯餅,質素遠超平時食開嘅連鎖快餐。到呢個意大利飯,口感creamy可口,配埋呢個三文魚,啱好可以中和到芝士而唔會太流跟餐仲有朱古力奶同埋雜菌忌廉湯,都係高質素出品很值得推介嘅一間小店
疫情持續咁耐都有一段時間冇出過街食飯
跟餐仲有朱古力奶同埋雜菌忌廉湯,都係高質素出品
很值得推介嘅一間小店
旺角同油麻地交界近東鐵站果頭呢排開左間新Cafe,黎開呢頭梗係要試下新野啦!而且食物種類都幾多,小食主食任君選擇,抗疫期間仲有超優惠外賣,50蚊唔洗就有意粉risotto 食💓𝕊𝕙𝕣𝕚𝕞𝕡 ℙ𝕖𝕤𝕥𝕠 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 $➊➊➑呢款青醬大蝦意粉用上幼身扁意粉,口感相當不錯。用上自家製作嘅青醬,香草味十分岀眾,尤其係羅勒葉嘅香氣🌿 唔好睇少配菜,洋葱粒松子仁將成碟意粉嘅味道帶去另一層次。最後有6大隻爽口大蝦岀場,食到lam lam 脷😋𝔸𝕝𝕝 𝔻𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 $➊⓿➑食全日早餐都好睇當天胃口同心情,真係唔夠肚餓都唔會order,因為真係會食唔哂😂呢度嘅ADB 上枱又擺碟擺得幾靚仔啵!每樣野整整齊齊,又唔會啲汁流到碟底周圍都係。沙律菜同煙三文魚係清新嘅擔當,食完當堂開胃哂!牛角包少少烘燶左🤭賣相扣少少分不過味道ok啦;炒蛋無overcook炒得幾滑;大啡菇同雜菇無煮到岀哂水,控制得算幾好味道都fresh;煙肉係crispy 但又無煎到變肉乾,最中意係條腸因為無死鹹得黎又做到外皮煎到脆卜卜。最後就係佢有炸薯餅,唔係度度ADB 有薯餅食,呢個早餐樣樣野都幾滿意,無乜做得差嘅位,比我再黎都

𝕊𝕙𝕣𝕚𝕞𝕡 ℙ𝕖𝕤𝕥𝕠 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 $➊➊➑

𝔸𝕝𝕝 𝔻𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 $➊⓿➑

牛角包少少烘燶左🤭賣相扣少少分不過味道ok啦;炒蛋無overcook炒得幾滑;大啡菇同雜菇無煮到岀哂水,控制得算幾好味道都fresh;煙肉係crispy 但又無煎到變肉乾,最中意係條腸因為無死鹹得黎又做到外皮煎到脆卜卜。最後就係佢有炸薯餅,唔係度度ADB 有薯餅食,呢個早餐樣樣野都幾滿意,無乜做得差嘅位,比我再黎都好願意再order 😉

好少可去Cafe 無叫咖啡😝下次再黎試過再同大家介紹啦!

📍YOLO Cafe & Bar
旺角染布房街6-8號華樂大廈地下6號舖
旺角一直都係cafe集中地係疫情嚴重嘅呢排都有唔少cafe開張梗係要去支持吓啦Lunch set 最平$100有找有個沙律/餐湯做前菜 main方面多數係意粉同飯 選擇唔算多 但以新開嘅餐廳嚟講已經好ok仲可以半價加飲品同$30加甜品但可惜去個陣所有甜品都賣晒🥺📍卡邦尼意粉w/雜菌忌廉湯個意粉好掛汁 仲有好多煙肉碎同芝士碎 令到味道更有層次 口感更豐富📍皇室三文魚牛油果Egg Benedict個包烘過之後仲搽咗牛油 好香脆個荷蘭汁檸檬味比較重 啱啱好可以中和番牛油果同三文魚嘅油膩 幾夾📍檸啡好refreshing 而個expresso偏nutty 加埋檸檬都唔會令到成杯野好酸📍焙茶鮮奶奶味較重 個人prefer茶味再濃啲啱啱新開嘅小店嚟講質素已經好唔錯價錢仲好實惠而且環境坐落都幾舒服 推薦!
旺角一直都係cafe集中地

📍焙茶鮮奶
奶味較重 個人prefer茶味再濃啲

啱啱新開嘅小店嚟講質素已經好唔錯
價錢仲好實惠
而且環境坐落都幾舒服 推薦!
2022-03-23 413 瀏覽
以清新風格做主題的• 𝕐𝕆𝕃𝕆 ℂ𝔸𝔽𝔼✨• 在人來人往的旺角區特別顯眼。咖啡店以果綠色和白色做主調🌿,環境舒適清幽,而且空間感十足,相當舒適!當日午市光顧☀️,套餐價格非常便宜。午餐均包含餐湯或沙律及主菜,更可用半價加配飲品和加$30要時日蛋糕🍰呢~我比較大食,所以我點主菜、沙律、雞翼、飲品和蛋糕🤣,全部質素都很好呀!凱撒沙律🥗比想像中還要大份,份量慷慨。沙律菜很新鮮,調味適中,配有大量麵包粒和煙肉碎,口感豐富。「 香煎雞胸配蕃茄意大利飯🍅 $98 」意大利飯亦比想像中更好吃😍,質素非常好。飯粒飽滿,粒粒充滿蕃茄香,吃多也不膩。雞胸肉又大又厚🤣,可惜肉質略硬,軟一點就更好。「 特色炸雞翼🍗 $78 」雞翼有3款口味,又甜又鹹的蜜糖芥末雞翼,超合我胃口! 雞翼肥大,肉質嫩滑🥰。「 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴄʀᴏғғʟᴇ 🧇 +$30 」這個牛角包窩夫,必點呀! 稠密的忌廉芝士,撒上咖啡粉,再配上香噴噴的ᴄʀᴏғғʟᴇ,一絕😍❣️

「 香煎雞胸配蕃茄意大利飯🍅 $98 」

「 特色炸雞翼🍗 $78 」

「 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴄʀᴏғғʟᴇ 🧇 +$30 」

2022-02-22
週日出嚟偷食 去花墟買花前先醫肚@yolo.cafehk Like 佢哋Ig free 一杯coffee 超抵呀😍👍🏼除咗croffle 外其他食物水準也不錯尤其芝士肉醬大啡菇$78超 juicy 加上肉醬令味道更多豐富,飽肚,真心好好味套餐 Salad 個沙律汁酸酸甜甜,應該有調過味,芝士碎放得幾多吓,感覺有比心機整。焗墨西哥辣肉醬意粉 $88用上扁意粉,比圓意粉更彈牙好吃醬汁微辣,濃郁掛麵,吾算太多油,不錯。Flat white $40 好似piccolo 咁細杯至於cappuccino (FOC)拉花okay , 嫌奶泡吾太夠棉密,影完相一陣間已經散開,泡較鬆散,豆偏向 Nutty , 些微果酸,吾算 outstanding ,不差的average 水準。Croffle $58包體煙靭微脆,最難食系個 Topping,以Tiramisu 為藍本,但感覺好怪Creamy 感好重好黏,又咸又甜,好似加左啲練奶咁,真係唔識形容 。冇西面店員,Very Good Team 平均每人 $120性價比超高!
週日出嚟偷食

去花墟買花前先醫肚
@yolo.cafehk

除咗croffle 外其他食物水準也不錯

尤其芝士肉醬大啡菇$78

超 juicy 加上肉醬令味道更多豐富,飽肚,真心好好味

套餐 Salad

個沙律汁酸酸甜甜,應該有調過味,
芝士碎放得幾多吓,感覺有比心機整。

焗墨西哥辣肉醬意粉 $88

用上扁意粉,比圓意粉更彈牙好吃
醬汁微辣,濃郁掛麵,吾算太多油,不錯。

Flat white $40 好似piccolo 咁細杯

至於cappuccino (FOC)

Croffle $58

包體煙靭微脆,最難食系個 Topping,
以Tiramisu 為藍本,但感覺好怪

冇西面店員,Very Good Team

平均每人 $120性價比超高!
越來越珍貴的周末限定cafe tour☕️ (下次不知道會不會已經是一人限聚🥲) 星期日決定和妹妹去間旺角的新cafe♥️ 抖抖氣放放風~-白色的外牆 裡面就用了灰綠白色mix&match 簡單又帶點柔和~ 超適合來打卡📸 / 悠閑飲杯咖啡☕️ 看到某些座位旁邊都附有差電位 好貼心! 中午的時間都有不少客人支持 但不會有擁擠的感覺~ 仔細看他們的menu 比起一般cafe更多咖啡和特別小食的選擇☕️🍵 名付其實的cafe & bar🔻🔻🔻🔻🔻✨香煎雞胸意大利蕃茄飯配湯 ($108)🌟最想推介給大家的餐點之一~ 原先以為蕃茄飯沒什麼太大驚喜 但!! 蕃茄飯醬汁濃稠而不膩 飯粒之間還有香菇增加口感 而雞胸亦加入香草🌿 外皮微微焦香✨ 份量是超大的一份 小鳥胃女生建議和朋友分享 而男生我肯定也會覺得滿足🤣 另外蕃茄雜菜湯也十分足料! 裡面竟然有煙肉🥓和大量蔬菜~-✨焗芝士椰菜花 ($68)又再一次有驚喜的小食😂 原以為只有芝士佈滿在椰菜花上🧀 但一”畢”就見到很多配料~ 裡面有我喜歡的牛油果🥑和鷹嘴豆 超健康又飽足! 而且味道很有層次~ 可見廚師花了不少心思! 溫馨提示 份量同樣是不吝嗇🤣 要有超飽

🔻🔻🔻🔻🔻
✨香煎雞胸意大利蕃茄飯配湯 ($108)

✨焗芝士椰菜花 ($68)
又再一次有驚喜的小食😂 原以為只有芝士佈滿在椰菜花上🧀 但一”畢”就見到很多配料~ 裡面有我喜歡的牛油果🥑和鷹嘴豆 超健康又飽足! 而且味道很有層次~ 可見廚師花了不少心思! 溫馨提示 份量同樣是不吝嗇🤣 要有超飽肚超滿足嘅準備呀🤣

✨檸啡 (跟餐+$25)
終於有機會試到檸檬咖啡🍋 一入口會喝到檸檬酸酸maymay的味道 但出奇地同咖啡的苦澀味幾夾~ 清爽冰涼 好岩夏天飲🥰

✨朱古力鮮奶 ($40)
小朋友口味的選擇🤣 但竟然都有超美的拉花☺️ 奶泡做得很豐盈♥️ 喝下去亦很綿滑~

✨Tiramisu ($58)
芝士忌廉好豐厚🧀 手指餅都浸得幾濕潤~有陣陣的咖啡苦澀味~不會太甜膩 剛剛好🥰

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 YOLO Cafe & Bar (旺角)
🗺 旺角染布房街6-8號華樂大廈地下6號舖
2022-03-16 16 瀏覽
約了朋友吃飯,經過這裡,看到精致寬敞的環境,就在這裡午膳吧。店面不大,裝修高雅亮潔,樓底很高,座位寬敞,感覺很舒服。沒想到午餐更是驚喜。溫文有禮的店員介紹了今天的午市套餐,特別推介松葉蟹意大利飯,我們又選了卡邦尼意粉,前菜是凱撒沙律。無咖啡☕不歡的我們每人又點了一杯咖啡。首先送到的是咖啡☕,咖啡師功夫超凡,拉出的圖案驚為天人,😍一杯是美妙的天鵝,另一杯是月亮,桂花樹加可愛的兔仔,真是巧奪天工,小小的一杯咖啡竟然畫出如此佳作,簡直歎為觀止👍。主菜更是出色,蟹肉意大利飯一上桌就聞到香味撲鼻,鮮香的蟹肉鋪在軟軟的蘑菇飯上,裝飾了翠綠的蘆筍,份量還不小。😋😋卡邦尼意粉也不錯,有別於一些行貨餐廳,🤪意粉軟硬適中,濃香卻又不膩。小小餐廳卻吃到高級廚藝,今天收獲了一份驚喜。😘

• 松葉蟹意大利飯
2022-03-16 18 瀏覽
cafe開咗唔係好耐喺旺區嘅邊位☺️寧靜小地方青醬意粉同大啡菇都係店員推薦❤️❤️❤️好多謝佢介紹咁好味嘅嘢食俾我青醬大蝦意粉~自家製青醬充滿羅勒既香氣,加上松子炒過令味道超級香口,洋蔥粒係食既過程增添咬口,係一樣好重要嘅配菜,食到舔埋個碟底😝好多店都煮唔到好味嘅青醬🤤但佢哋做到肉醬芝士焗大啡菇~裏面充滿肉醬加上面層塊芝士,咬落爆汁,果種多汁既程度,加上極其濃郁既香味,實在令我非常深刻❤️一試愛上甜品時間~Oreo芝士蛋糕加泡沫咖啡,食落好家庭式蛋糕感覺,唔甜嘅凍餅,忌廉芝士同淡忌廉嘅味道一直留喺口腔入面唔捨得走,食落就再有Oreo陣陣味道,飲番啖咖啡☕️好好享受👍好鍾意個環境乾淨舒服😌嘢食好味,職員大部份都係年輕人,亦好有禮貌,一定會encore
cafe開咗唔係好耐
喺旺區嘅邊位☺️寧靜小地方
青醬意粉同大啡菇都係店員推薦
❤️❤️❤️好多謝佢介紹咁好味嘅嘢食俾我

行開旺角見到呢間新開cafe望落幾吸引👀落地玻璃望返出去都幾舒服,有啲日光☀️但又嘆到冷氣🆒佢用QR code 落單,減少同員工接觸😷叫左2樣野食~🍽卡邦尼意粉卡邦尼意粉必須濃但唔係杰,芝士味🧀要強但唔要搶,呢個平衡度幾好👍🏻,隻蛋🥚非常流心,唯一係最尾有少少咸左啲🤏🏻🍽香煎雞胸意大利蕃茄飯蕃茄味🍅香濃,開胃清新😍 ,夾埋芝士碎食正👍🏻,如果可以唔係雞胸就好了,個人喜愛滑雞😛☕️凍泡沫鮮奶咖啡,凍美式咖啡正常水準🆗,跟set menu 有半價,配餐湯下次試吓其他嘢食先☺️
行開旺角見到呢間新開cafe望落幾吸引👀
落地玻璃望返出去都幾舒服,有啲日光☀️但又嘆到冷氣🆒

佢用QR code 落單,減少同員工接觸😷

叫左2樣野食~

🍽卡邦尼意粉

🍽香煎雞胸意大利蕃茄飯

☕️凍泡沫鮮奶咖啡,凍美式咖啡
正常水準🆗,跟set menu 有半價,配餐湯

下次試吓其他嘢食先☺️

卡邦尼意粉
香煎雞胸意大利蕃茄飯
2022-03-13
卡邦尼意粉
香煎雞胸意大利蕃茄飯
2022-03-12 41 瀏覽
去開旺角見到開咗間新野餐廳名幾特別叫 YOLOYou Only Live Once人生只得一次 梗係要食好嘢啦今次就試吓呢間餐廳先環境好舒服好靚因為係新裝修嘅關係特別乾淨清新嘅感覺令人哋覺得好想喺度飲杯咖啡嘆吓食物方面都主打西餐為主第一次試就試吓雞胸意大利飯$118同埋松葉蟹意大利飯$148呢個雞胸意大利飯好好食雖然雞胸係相對雞髀鞋啲但感覺上亦都係健康啲再配上蕃茄味令到成件事唔會覺得好淡都好好食至於松葉蟹飯蟹肉好鮮甜 令到個意大利飯都吸晒啲汁好好食仲要值得一讚嘅係大啡菇加埋蟹肉嘅鮮甜特別多汁好味呢兩個飯我最鍾意蕃茄雞胸飯下次有機會想食健康嘢都可以再嚟呢間食因為感覺上健康又飽肚
去開旺角見到開咗間新野

呢兩個飯我最鍾意蕃茄雞胸飯
下次有機會想食健康嘢都可以再嚟呢間食
因為感覺上健康又飽肚
2022-03-10 432 瀏覽
困左喺屋企好多日忍唔住要出黎放下風😆即興約到個朋友一齊食下呢間旺角新cafe! 兩點黎到避開左繁忙lunchtime.餐廳好整齊骨子,留意到好多位都有插頭提供,覺得下次可以帶埋電腦黎靜靜地做下野都唔錯🤓主要嗌左個lunch set share食,另外仲加左小食同甜品,發現呢度所有野食同野飲都整得幾精美凱撒沙律+雞胸蕃茄risotto🥗🍅特別想講下個risotto好開胃好好食呀,微酸鮮蕃茄汁,而且真係有鮮蕃茄蓉,配少少碎芝士,仲有香菇,上面仲有一大舊香煎雞胸,成個配搭勁健康呀!小食嗌左個松露薯條,係厚切薯條,份量極之多!野飲嗌左杯焙茶鮮奶同焦糖咖啡,兩杯賣相非常討好,幾估唔到焙茶果杯比我想像中濃味,勁岩我口味!焦糖果杯亦都唔會過甜,甜度同咖啡濃度覺得拿捏得剛剛好最後後上仲有個oreo cheese cake, 好耐冇食過oreo呢樣野覺得好開心,應該唔算好重芝士所以食完唔覺漏另外想一提呢間cafe都幾多staff而且個個都後生仔女又好有禮貌,上菜速度快同埋想有需要嗌職員嘅時候都會佢地都會即刻望到你幫你
小食嗌左個松露薯條,係厚切薯條,份量極之多!
野飲嗌左杯焙茶鮮奶同焦糖咖啡,兩杯賣相非常討好,幾估唔到

2022-03-10
2022-03-09 804 瀏覽
位於旺角染布房街Yolo Cafe入到餐廳感覺好舒服,環境清幽🌱裝修以綠色,白色,石灰色為主,座位寬敞,空間感十足👍香煎鴨胸沙律🥗 $98份量適中,鴨胸煎到好香口,配搭新鮮沙律菜唔會太油膩👍仲有幾片橙,吃落更加清新醒胃😋松葉蟹意大利飯 $148每一啖都係蟹肉,蟹肉味道鮮甜,喜歡意大利飯唔算好多汁,所以唔會好膩,吃落有咬口Latte☕ $42拉花好靚,咖啡非常香濃😋今次來到哩間Yolo cafe環境同食物都感覺唔錯,店員有禮,回頭指數好高👍💯
位於旺角染布房街Yolo Cafe

香煎鴨胸沙律🥗 $98

松葉蟹意大利飯 $148

Latte☕ $42
拉花好靚,咖啡非常香濃😋

2022-03-09
午餐
  • 松葉蟹意大利飯
2022-03-05 27 瀏覽
每次收工嘅時候都會經過呢個地方留意到呢度開咗一間新嘅cafe 今日終於有時間黎到喇空間感好大 裝修嘅顏色 燈光都好柔和 令人感覺好舒服我地點左一個 Set Lunch 雜菌忌廉湯加煙三文魚意大利飯個雜菌忌廉湯加入左好多切碎嘅雜菌 好有口感 個湯都好香同creamy 煙三文魚意大利飯除咗面頭有兩片煙三文魚之外 佢亦都加入咗三文魚入去飯裡邊煮 雙重美味 意大利飯亦煙韌有口感 😋另外我哋單點咗一份蘑菇黑松露長通粉賣相相當唔錯 通粉口感煙韌 黑松露味香濃 而醬汁稀稠度剛好 唔會太稀唔掛汁 亦唔會太杰 食落一patpat 食兩啖已經膩到唔想食咁Dirty黎到cafe梗係要飲杯咖啡啦 咖啡味香濃呢度用嘅係偏酸嘅咖啡豆值得一提既係呢度每一個位置都有插頭同usb位 方便每個客人喺度用電腦做嘢或者做功課 電話又可以叉到電非常適合而家嘅都市人 可以慢慢嘆咗杯咖啡做自己野👍🏻
每次收工嘅時候都會經過呢個地方

黎到cafe梗係要飲杯咖啡啦 咖啡味香濃
呢度用嘅係偏酸嘅咖啡豆

非常適合而家嘅都市人 可以慢慢嘆咗杯咖啡做自己野👍🏻
2022-02-28 35 瀏覽
最近防疫措施不斷收緊,生意認真難做。見到好多食肆都要停業,心情都有點難過。所以近期都有上網搵吓新開餐廳,希望喺艱難嘅時候都可以幫襯下作一點少少鼓勵。嚟到旺角東站附近有間Yolo Cafe, 裝修以石灰同白色為主,襯上柔和嘅綠色。如果屋企不太方便Work from Home,嚟呢度都係一個好選擇。環境寧靜,坐位又有空間感。Set lunch有四五款選擇,例如意粉, Risotto,配上mushroom soup or caesar salad。chai tea latte 幾香濃,salmon 牛油果 egg benedict,三文魚有少少油脂配上muffin幾香口。salad 菜同蕃茄都係脆口。既然喺度流連,不如叫埋cheesecake. 蛋糕嘅質地喺New York cheesecake 嗰種,好在唔算太頂肚。