2010-10-22
登登登登!!!!呢日係女友生日的大日子, 諗到頭都爆下, 最後就選左呢度做生日飯址選址呢度的原因, 除左因為我地冇食過英國菜外, 今次好讓女友大人味嚐英式美食外,最主要原因希望比到女友驚喜既, 我係九龍人, 女友係新界人, 真係好少會過海去到香港咁遠開飯呢如果去成日經過的地方,已經唔會覺得新意,個人認為唔好去熟口熟面的地方食生日飯, 呢個係基本條件我早一天前已致電訂位8:00pm, 並指明留窗邊位, 希望浪漫之餘又可以睇到樓下食家介紹的特式吊燈, 接線的外藉先生當時也很樂意的答應我的要求開飯當日, 因為我和女友也不熟這邊的路, 在不希望遲到的前提下, 早點出門找了一陣子, 結果還是早到了半小時入座, 可能當晚多人, 安排不到樓上的窗邊位給我們,失望.... (這是第一次) , 但沒法子, 早到了,不是店的問題, 那就算了, 就坐在樓下的卡位好了先點了兩杯飲料, 女友點了Banana Chocalate Smoothies, 朱古力為主, 蕉味淡淡的不重, 我偷飲了兩口覺得很不錯,我則點了Leffe Blonde, 麥味幾香, 泡沫不多, 算滑, 太久沒飲兩杯, 這裡來一大杯的, 肚子也
熟面的地方食生日飯, 呢個係基本條件
樓下的卡位好了
不重, 我偷飲了兩口覺得很不錯,
肚子也感覺幸福起來呢,
再點了兩份set dinnder,
前菜
Oven Roasted Tomato and Farmhouse Cheddar Salad車厘茄、車打芝士及烤紅洋蔥沙律,配黑醋汁,
車厘茄洋好fresh, 本人以往對車厘茄的興趣只屬一般, 但對呢度的車厘茄真係好好食,
好想食多d添丫, 配上香濃的車打芝士和香味獨特的黑醋汁, 絕對係一個好開胃的前菜,
Pan Fried Salmon - Prawn Cakes with Dill煎茴香三文魚蝦餅,配忌廉菠菜
女友點的, 只覺三文魚的味道, 蝦的味道就沒有, 反而配菜沾上忌廉汁, 印象更深刻, 比較失色了一點
主菜
Beer Battered Fish and Chips啤酒漿炸魚配自製他他汁、新鮮檸檬及薄菏豆,伴薯條
我覺得呢個係當晚最好食的, 脆漿岩岩好, 唔厚,魚肉嫩滑, 外脆內軟就係咁解!
沾上自製的他他汁, 一口咬落去, 你就會知道咩叫做美食!
薯條粗身, 應係用現成薯仔切條炸, 好味丫! 炸魚同薯條都係金黃色岩岩好, 冇炸
燶, 薄荷豆做配菜, 整整齊齊的, 除了加添味道外, 亦添加一點顏色, 好到冇得挑剔
Toad in The Hole:Yorkshire Pudding 釀豬肉腸,伴焦糖洋蔥汁和薄荷青豆
女友點的, Pudding軟綿, 加上焦糖洋蔥汁, 和濃味的肉腸, 就變成特色的菜式, 女友覺得很不錯呢
甜品
Sticky Toffee Pudding:乾棗黃糖拖肥布甸
Warm Bread & Butter Pudding:麵包布甸配鮮忌廉
兩款甜品的份量都不多, 布甸實淨, 都係第一次食咁得意的布甸, 麵包布甸配鮮忌廉, 吃兩口已覺得好「漏」,
已吃飽的我們, 很難再吃下去......至於乾棗黃糖拖肥布甸就有點驚喜, 可能是棗味消減了拖肥的甜味, 食落去
都唔漏, 又有咬口, 很好的甜品
有件事不得不提的, 其實我早日訂位時, 特別詢問接線的外藉男士, 拖肥布甸是否可以
加上蠟燭, 我希望給女友驚喜, 以慶祝生日, 當時他很樂意的答應外, 還很貼心的問我
是否需要添加慶祝字句, 我很多謝他的提醒, 但不幸地, 第二次的失望就是這個甜品了......
上甜品時, 先前說好的都沒有準備, 當時我的心就往下沉...... 女友還問我為甚麼這個沒精打采的咀臉,
我還只是隨口答沒甚麼.... 想一下, 可能是自己早到了, 所以沒有為我準備? 如是, 自己就不能硬著面去
要求甚麼啦, 今日是開心的日子啊, 就算了吧.....這樣的想......沒多久, 先前接線的外藉店員就捧著個加大
碼的Pudding出來, 放到女友的面前, 道歉並解釋說當晚太忙了, 所以員工做漏了, 還不斷的說我的好話
, 令女友也笑了,我的失望也一掃而空, 在這裡再次多謝他的幫忙和親切的款待, 令我和女友吃過
快樂的晚餐, 向好的想, 除了給女友驚喜, 他也給了我驚喜, 對吧?
P.S.是次消費使用了優惠券計算