2012-12-02 490 瀏覽
近來因為媽媽身體唔係幾好, 所以特登同佢出到去九龍城搵下D 健康有機食品比佢。 途經D 間小店, 外面望落去幾舒服乾淨同齊整; 之後入左小店. 一入去就有位笑容可掬的女售貨員好主動咁上前同我地打招呼 - 之後惡夢就開始: 全程我諗我地係店內逗留20分鐘左右, 佢就全程跟到實, 我地一邊睇野,佢就一邊係我地身邊不停咀咁講講講冇停過, 都同左佢講我地想自己睇下, 但佢見我地眼望去邊隻產品, 佢就話果隻有幾好有幾正一定要買! 真係好煩! 我見果位女售貨員係那一邊同緊我媽咪介紹緊的時候, 我係這一邊見有機會就即刻走去櫃檯埋單 , 我放低幾件貨品就即刻比信用CARD係櫃檯D 位好年輕既女仔, 想快快趣趣埋左單就走人, 點知, 我等左好耐, 奇怪成分幾鐘張CARD 都未過數.... 就係D個時候, 果位女售貨員已經同我媽咪走番過來...女售貨員見到我企係櫃檯等埋單比錢, 佢就即刻又SELL 我放左係櫃檯上面的手製曲奇, 我同左佢講冇興趣但佢又質左去比我媽咪試, 務求要迫到我地買為止. SELL左2分鐘, 好, 我SAY OK 就範買 (成$60蚊就得果十幾粒, 成包野都大唔過我手掌!)

真係好煩!

. SELL左2分鐘, 好, 我SAY OK 就範買 (成$60蚊就得果十幾粒, 成包野都大唔過我手掌!) 就係D個時候, 等左成4分鐘過數埋單既CARD 機即刻有反應, 我再問果個女仔個手製曲奇係咪己計埋係入面,佢話係! 我心入面即刻火都黎! 即係你一直扮過緊數, 就事實係唔比我埋單走人住, 想等埋個SELL 爆女售貨員過黎再SELL 埋我地其他野, 你先真係將我張CARD 過數囉!!

D 間咁既野, 以後唔會再黎, 冇下次!!
2011-12-30
外賣自取
聽朋友介紹在九龍城有間有機食品店不錯, 便去看看.店舖在地庫, 初看門口以為很細間, 原來下面別有洞天, 像個小超市, 裝修整齊舒服. 店員算nice, 又唔算hard sell (我好怕這種), 等我可以自己揀下. 看得出是間有誠意的小店.平時去開點點X買,主要都是買有機米和果仁類, 這裡的種類比她多很多呢, 早餐類, 小食類多很多選擇....很開心哩. 也有有機用品如洗衣球等點點X沒有的類別. 但有點失望的是去到沒有蔬菜和蛋這類新鮮食材, 店員說因為它們易壞, 所以只能不定期供應, 可以先打去問一下有沒有貨才去買. 下次我會醒D問左先去.我喜歡它有CitySupxx般齊全, 又有點點X的價錢, 是2者的結合! 三百幾元買了3大包穀物,我最愛的巴西果仁,杏脯Jam,薯片,曲奇等小食.今次只是匆匆地買, 下次會再去掃一次貨.
聽朋友介紹在九龍城有間有機食品店不錯, 便去看看.
. 也有有機用品如洗衣球等點點X沒有的類別.
但有點失望的是去到沒有蔬菜和蛋這類新鮮食材
,杏脯Jam,薯片,曲奇等小食.
今次只是匆匆地買, 下次會再去掃一次貨.
$350 (早餐)
  • 果仁
  • 曲奇