2024-04-12 189 瀏覽
食麵嗰日,係農曆嘅日子「龍抬頭」,嗰一日一定要食水餃麵,喺大埔搵咗四間粉麵舖都冇水餃賣,正想放棄嘅時候俾我諗起呢間粉面舖。入到去第一時間問佢有冇水餃,佢話有超感動。個水餃都幾足料,啲蝦肉都幾爽,皮都唔算太厚。牛腩就冇嗌咩特別嘅部位,不過就瘦咗少少。個腩汁湯底係正常嘅,同埋啲麵都幾彈呀。比較遜色少少嘅話就係個炸魚皮望落去好大塊,但咬落去有啲韌同埋硬,唔夠薄脆,但係今日個主角係水餃麵,所以如果個魚皮可以好食啲嘅話就會錦上添花。好好惜佢浸完湯都係勁硬,下次同區要食水餃麵,可以考慮下。
2024-01-31 236 瀏覽
宵夜時段試咗呢一間粉麵店,麻麻哋,最失敗係牛筋炆得唔夠淋。$39嘅牛筋米嘅牛筋唔淋兼唔係好入味,失望。牛筋牛腩粗麵就好彩啲牛腩好食,否則就白費了$47。淨雲吞唔錯,比想像中大碗,雲吞入面嘅蝦又新鮮又大粒,$35都真係幾抵食。芥蘭全走好新鮮好好味。
宵夜時段試咗呢一間粉麵店,麻麻哋,最失敗係牛筋炆得唔夠淋。
$39嘅牛筋米嘅牛筋唔淋兼唔係好入味,失望。
牛筋牛腩粗麵就好彩啲牛腩好食,否則就白費了$47。
芥蘭全走好新鮮好好味。
2024-01-28 131 瀏覽
嚟到呢間食肆,首畀是單畀嘅炸雞魚餅驚喜到我,平平無奇嘅外表下,竟然藏有咁嘅彈牙爽口。啲外皮炸到金黃色,啲魚肉入面鮮嫩多汁,啖啖肉感,酥香嘅感覺氹我停唔到口🤤。再講番啲蜜糖豬手,塊塊豬手肉質滑溜,紮實又唔肥膩,伴隔雜蜜糖嘅香甜,真係夠晒回甘!攞起碗嚟嘅炒牛河,條條河粉滑溜得嚟唔失咁滋潤,牛肉咬落去微微嘅焦香令人滿足。喺這裡食嘢,唔只係填填肚子咁簡單,感覺上好似嚟咗一場味覺嘅樂園,每道菜都帶嚟唔同層次嘅美味。仲有,我超鍾意佢哋嗰啲椰汁紅豆冰,糖度啱啱好,加上冰冰涼,解渣又消暑,真係食完飯後嘅完美Ending!🍨食嚟食去,係呢間食肆可以話係物超所值,無論係想搵番童年記憶,定係想試下新鮮口味,佢哋總有方法滿足到你。之後再過嚟,我都會記得叫嗰碟切仔面,想念佢哋口感強勁、鬼馬創意嘅滋味。这家店嘅小食同主飯一樣出彩,你話,點可以唔心動?😋

2024-01-27 122 瀏覽
寒冷嘅天氣底下,大家都會想食返啲暖笠笠嘅食物暖下身,呢個時候最好就係食煲仔飯。餐廳開業多年,早上就係一般嘅茶餐廳粉麵檔,夜晚就有熱辣辣嘅煲仔飯,啱晒冬天過嚟食。煲仔飯有多個選擇,即叫即煲,所以等嘅時間相對比較耐。蠟鴨滑雞煲仔飯,點鐘多過半小時後上菜,可能當天客人比較多,差唔多嗰個都係食煲仔飯,所以準備時間比較耐。雞件大細適中,生熟程度剛剛好,蠟鴨就正常發揮,飯底有飯焦,加埋煲仔飯專用甜豉油就味道適中。等嘅時候點咗奶油多,烘底香脆,花生醬剛剛好。

等嘅時候點咗奶油多,烘底香脆,花生醬剛剛好。
2024-01-27 93 瀏覽
🍜嘗鮮於舌尖,港式美味我最熟悉!今次行到這家店,禁不住要來一碗他們招牌嘅牛雜麵。湯底濃郁嘅同時帶點家常味,每一啖牛雜都滿足到我嗰種對街邊小食嘅渴望。尤其係牛腩,夠晒腍夠晒香,真系喺口中化開嚟,一啲都唔膩。甜品揀咗個爽滑嘅魚皮,真系滑得出奇!同平時食嘅唔同,佢哋嘅魚皮有種細緻嘅嚼勁,配上微辣嘅食材,係夜晚嚟點評,唔夠晒窩心。煲仔飯方面,每粒米飯都飽滿喺砂鍋嘅溫熱中吸滿咗汁水,底層嘅焦香米更加系癮頭到停唔到口。而家嘅我,正享受住滿足嘅口感同那份濃厚嘅地道風味。生活中有時簡單嘅一餐,就能帶來嘅快樂。🥢🔥適逢家門口露面,正正好貼地嘅好味道,真系令人回味無窮!

2023-07-13 320 瀏覽
大埔可以食煲仔飯嘅地方唔多,陳漢記轉手之後無食過,魚滑又無埋,而家多數都係食苑記。如果唔係食煲仔飯,平時真係宵夜時間先會考慮苑記。純粹因為苑記開得比較夜同埋方便又幾好食咁啫,時間尚早嘅話可以食下其他嘢。 🍲臘鴨髀白鱔煲仔飯🍚唔知幾時開始食煲仔飯就必叫臘鴨髀,之後再拼其他野,多數係免牛,拼白鱔都係第一次。臘鴨髀同白鱔嘅油香滲落白飯,豉油都可以落少啲。 另外加碟爽滑魚皮,重點係要配埋辣椒豉油(加少少薑絲同蔥)同啤酒。 我唔明點解有人會話煲仔飯無飯焦,我每次食都有,可能佢唔好彩啦。

🍲臘鴨髀白鱔煲仔飯🍚

臘鴨髀白鱔煲仔飯
臘鴨髀白鱔煲仔飯
2023-06-16 116 瀏覽
大埔夜晚🕘九點後都可能仲有少少選擇,好多餐廳都仲未last order,但係🕙十點後就真係開始買少見少。而呢個時間,好多時我都會去苑記,可能食碗麵,可能食碗粥,又可能食煲仔飯。今次就叫左白灼黑柏葉。 白灼系列有好多,白灼鵝腸、白灼牛腩等等。白灼黑柏葉都係我其中一個飛佛。食牛柏葉識食一定係食黑柏葉,無經過漂白處理。 重點係個辣豉油,我會放少少薑絲蔥花喺自己個碗或者放落去辣豉油,辣辣地好惹味,再開支🍺啤酒真係一絕。 宵夜時間食少少野,飲返兩杯,爽。

宵夜時間食少少野,飲返兩杯,爽。
白灼黑柏葉
宵夜
白灼黑柏葉
昌運苑記真係由細食到大,印象中好似裝修過兩三次。通常黎到都係食牛雜麵/筋腩河/白灼黑柏葉/爽滑魚皮/煲仔飯,大概都係以上呢堆野,視乎情況再加支啤酒咁啦。聽講炒野同碟頭飯都幾好食,但係唔知點解咁多年都無試過。今次就叫左牛雜麵。 牛雜黎講喺大埔應該都算數一數二,好多時夜晚九點幾十點後先食野嘅話都會過黎,因為附近好多餐廳都差唔多閂門,所以就簡單食碗麵,又費事食得咁趕。每次過黎食牛雜麵都覺得水準好穩定,牛雜無怪味,因為食過其他地方有啲係怪怪地,唔知係唔新鮮定係洗得唔乾淨。 苑記嘅牛雜麵係好食嘅。

苑記嘅牛雜麵係好食嘅。
牛雜麵
牛雜麵
2022-12-06 558 瀏覽
天氣持續寒冷,體重就會持續上升,今晚食煲仔飯暖一暖個身。呢間舖頭嘅煲仔飯主要分三個價錢,普通最平嘅$66一煲,雙拼又或者有黃鱔嘅就$79一煲,如果有白鱔嘅煲仔飯就會再貴啲。我今晚就揀咗黃鱔排骨煲,就揀咗黃鱔排骨煲,唔知係咪天氣凍個個都嗌煲仔飯,所以今晚個煲仔飯嘅飯焦係零,真係太令人傷心,食煲仔飯無飯焦就等於冇食過煲仔飯一樣,不過呢間嘢嘅煲仔飯都有好處嘅,第一佢啲煲真係好新淨,唔會有千年跡,第二就係佢啲餸都好多,唔會飯多過餸,希望下次去嘅時候可以有返飯焦啦。
2021-03-12 1212 瀏覽
同朋友踩完單車行過搵野食見到幾就腳就入左去食飯點知就中哂伏,無錯,無中哂伏,絕對無誇張食左世界上最難食既炒飯,沒有之一叫左個揚州炒飯,好濕,明顯無用隔夜飯咁大個仔,第一次食炒飯係咁濕小學生都知道炒飯係一定要用隔夜飯,如果無隔夜飯就唔好提供炒飯比客人失敗,失敗之中既失敗同阿姐反映炒飯好濕,好明顯無用隔夜飯,比佢鬧番轉頭,今時今日咁既服務態度,請自求多福服務態度極差,不會再去,免費都不會考慮大家如果中意食濕既炒飯可以去試下
同朋友踩完單車行過搵野食
見到幾就腳就入左去食飯
點知就中哂伏,無錯,無中哂伏,絕對無誇張
食左世界上最難食既炒飯,沒有之一
叫左個揚州炒飯,好濕,明顯無用隔夜飯
咁大個仔,第一次食炒飯係咁濕
失敗,失敗之中既失敗
服務態度極差,不會再去,免費都不會考慮
大家如果中意食濕既炒飯可以去試下
2021-02-27
20 分鐘 (堂食)
2020-10-21 1059 瀏覽
以往在葵涌附近上學,學校附近都有間苑記,印象中比較遠,但是那些粉麵都沒有那麼差。🤔有次,沒有想到什麼特別東西要吃,於是就走來買碗麵,這兒的牛腩麵,麵條還算正常但是牛腩,以這些牛雜粉麵舖來說,牛腩又碎,碎到細細粒細細粒的樣子,肥膏又多,你看,匙羹上面可以承載到滿滿的肥膏,其實如何吃。比起人家的店舖,例如半肥瘦,或是鴻發牛雜,那些牛腩半肥瘦,一口內又有脂肪又有瘦肉好味得多,反而苑記的,肥膏肥得很,瘦肉又瘦到滿口癡牙,一點都不好吃。如果作為牛雜牛腩粉麵專家,你給我這碗滿是碎牛腩的牛腩麵,其實感覺非常差。收銀那個女士,不知是老闆娘還是店員,落單時候還問我要不要喝東西,我答了要杯鴛鴦走,還以為一碗麵加熱飲,頂多都是30多$40 ,起了竟是$48 。將近$50吃了一碗份量不多,而且牛肉有說,還要是脂肪比較多的垃圾級牛腩麵,遠既,永久Blacklist。

有次,沒有想到什麼特別東西要吃,於是就走來買碗麵,這兒的
牛腩麵,麵條還算正常
大埔苑記牛腩(碎)麵
但是
肥膏又多,你看,匙羹上面可以承載到滿滿的肥膏,其實如何吃。

比起人家的店舖,例如
半肥瘦,或是
瘦肉又瘦到滿口癡牙,一點都不好吃。

午餐
2020-05-13 1017 瀏覽
路過見到下午茶奶油豬$28,諗住買個嚟食,點知買單好雜亂,個阿姐初頭收我30蚊,咁另一個阿叔又話收32蚊,咁我俾咗32蚊俾佢之後,問佢係咪凍飲加四蚊?啊姐又唔清唔楚咁樣,另一個阿姐即刻搭咀話$29,然後先頭個阿叔又行過嚟話要收多我一蚊因為奶油豬要用個盒裝住,我覺得好奇怪喔,點解奶油豬唔係俾開紙袋裝噶咩,點解又話要我俾多一蚊俾個盒裝啊?咁咁樣亂咁黎我唔會在幫襯咯!!真係不知所謂到極致,可能就係香港茶餐廳精髓哈哈
在2019年5月19日星期日,2018/2019香港丙組聯賽第二十六輪,自己的球會葛士寶朋友🧡💙☝🙌對龍門體育會💙💗🖤🥅。龍門SC是香港超級聯賽球會傑志SC💙💗🕊的C隊,當天以2:0擊敗對方。賽後來到每一个季常常會光顧的地點一同下午茶。當天我們一同order自己的下午茶,我order了魚蛋牛腩米粉,魚蛋很彈牙,而且很爽口。牛腩咀嚼了一下很鮮甜,而且不會太過堅韌及結實。菜芯很爽脆,而且很新鮮,米粉的份量非常充足。

魚蛋牛腩米粉

2019-05-19
30 分鐘 (堂食)
下午茶
魚蛋牛腩米粉
2019-02-08 731 瀏覽
在大埔找午餐吃,想吃得清淡一點,超級城裡面的餐廳又太多人在等位,行行下行到這間粉麵店,剛好有位,就進去試試看。我點了一碗水餃麵,男友點了一碗雲呑米粉,再加一碟油菜。我們正討論著其實水餃和雲吞有什麼分別呢?好像都是差不多的東西😅首先來了個蠔油菜心,忘記了要求蠔油另上。之後兩個麵就來了,原來水餃比雲吞大隻很多,足足大兩倍,所以只有三大粒,而雲呑則有5粒。雲吞主要是蝦及豬肉,而水餃再多了木耳絲等等,爽口又彈牙👍
首先來了個蠔油菜心,忘記了要求蠔油另上。
2017-11-07 1050 瀏覽
身邊總有不少邪惡的朋友,往往令你食左不少邪惡高脂肪的食物,奈何每次也是受不住引誘!hahahaha😆😆今次下午茶就點了十分罪惡的選擇!連自己也覺得有點過份!炸雞脾併炸薯條~雞脾新鮮炸起,十分熱辣辣,粉醬不會過厚,雞肉還保持到嫩滑,很juicy!不會過火很乾及老! 但因為始終是油炸食物,總有一點油膩感!另外,粗薯條也是我的最愛,亦是新鮮炸起,但油膩感就比雞脾重了!凍檸茶~剛好可以中和油膩感,茶味okay,不會有苦澀味!穩陣的選擇!
今次下午茶就點了十分罪惡的選擇!連自己也覺得有點過份!

炸雞脾併炸薯條~

凍檸茶~