2018-01-05
放工走到灣仔探朋友,順道食個晚飯。大家志在飲杯野傾下計,見Carlo River環境不錯,就揀左佢。 先點左個白酒煮藍青口,然後點2杯白酒,因為食海鮮點可以唔飲酒? 呢度燈光柔和,感覺舒服,夜晚見情侶或者一家人黎食晚飯,而且原來呢度有2層,可以包場開Party都得,環境好寛敝。 2016年的Satellite易入口得黎幾清醇,配青口好夾,因為點左牛扒,所以紅酒揀左澳洲出品的Chateau,酒味芬芳,但同樣易入口。 先來白酒煮青口,啲青口係新鮮貨色,所以好鮮甜肥美,加上微辣的湯汁,好惹味,食完一隻又一隻。 主菜的燒龍蝦賣相吸引,龍蝦係本地出品,質素一啲都唔比入口貨遜色。肉質爽口彈牙,入口啖啖肉,灑上紙菜,增加口感,本土出品有意料之外的驚喜。 牛扒揀左巴菲牛扒,巴菲係牛腰內被筋膜包裹住的一塊嫩肉,要先去晒啲筋先可以成為一塊扒。5成的它紅艷欲滴,兩邊燒得焦黃,但內裏保持鮮嫩多汁,入口無筋但有咬口,令人食完想再食。 飲一啖紅酒再食一啖牛扒,人生一樂也。因為唔算多人,所以成都可以好悠閒咁傾下計,好舒心。 最後的甜品係朱古力心太軟。新鮮即製的它熱辣辣,切
最後的甜品係朱古力心太軟。新鮮即製的它熱辣辣,切開中間,啲朱古力醬流晒出黎,甜度控制得剛好,配上一口香甜的雲呢嗱雪糕,冰火交融,十分滿足。
呢度仲推出左個任食頭盤、沙律、甜品的和牛套餐,四人同行可以送紅酒或白酒一枝,可惜今日唔夠腳,如果唔係就會試佢,唯有留待下次。
食完有張coupon送,四人同行食lunch可以減$100,可惜公司黎呢邊有啲遠,用唔著,但個和牛套餐約齊腳就可以成事啦。