2023-02-23 192 瀏覽
💖 鮨政x大湖 (銅鑼灣)✨銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2B號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️銅鑼灣新開嘅呢間餐廳絕對嚇你一跳😏最平嘅廚師發辦套餐只係$298就食到‼️偷偷話你知妟就仲有$198嘅套餐🙌🏻 呢間餐廳名為「鮨政x大湖」係因為佢地同左富有3️⃣5️⃣0️⃣年歷史的清酒品牌「大湖」合作,佢地由種米開始全部有4-6款大湖清酒🍶,如果想過黎買醉只需要另加$198/$298😏大湖清酒🍶係來自滋賀県傳統手工釀造,用左上乘嘅材料,100%自家種植酒米,採用最高等級、有「清酒米之王」之稱嘅💁🏻‍♀️「山田錦」,「心白」大小範圍達到50%,令大湖清酒蘊含獨特嘅米香味🍚 水源更係廠直接從伊吹山地底泉源抽取,有豐富礦物質 🪨-OMAKASE👨🏻‍🍳 $498茶碗蒸🥚:入面有白果😳幾特別。當中仲有蟹肉絲同菇菇,整體蛋味好香,食完好暖胃。大湖大吟釀🍶:感覺仲好似有浸花香味。日本高糖蕃茄🍅:酸汁配上水雲,頓時覺得蕃茄真係甜入心,好開胃嘅前菜👍🏻入面仲有煙韌嘅深海魚皮。煙燻磯煮鮑魚🐚:準備好手機,打開鏡頭📹開啟視覺嘅享受😎政師傅話一定要食埋啲飯,醋飯同旁邊嘅鮑魚肝醬食,鮑魚有彈性亦唔難咬

💖 鮨政x大湖 (銅鑼灣)
✨銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2B號舖

-OMAKASE👨🏻‍🍳 $498

茶碗蒸🥚:

大湖大吟釀🍶:感覺仲好似有浸花香味。

日本高糖蕃茄🍅:

煙燻磯煮鮑魚🐚:
準備好手機,打開鏡頭📹開啟視覺嘅享受😎政師傅話一定要食埋啲飯,醋飯同旁邊嘅鮑魚肝醬食,鮑魚有彈性亦唔難咬開,好腍好入味。

甘鯛立鱗燒🐟:
師傅將熱油來回淋係魚鱗上,當魚遇到高溫,魚鱗就會變得直拔甩🙀魚鱗又酥又香脆,咬落去油脂滿滿,同魚肉嘅軟嫩形成強烈對此,口感豐富🫶🏻

刺身3點🦪:
日本北海道兵庫縣室津真蠔中加入左酸汁檸檬🍋同埋柚子皮,底下墊住個塊紫蘇葉更加能提升鮮味。大拖羅比較肥美❤️。最後北海道帆立貝好大粒亦好鮮甜。

大湖純米大吟釀🍶: 入口芳醇旨口,酒精濃度比較強。

真鯛壽司🐟: 味道最鮮甜,油分少而且肉質韌度較高。
深海池魚壽司🐋: 肉質鮮嫩肥美,魚油甘香細膩。
炙燒鰈魚裙邊壽司🐠:經過火炙嘅左口魚油脂滿滿。
羽太壽司🐟: 味道鮮甜脂肪豐盈、薄切口感爽口而且不油膩。

大湖特別純米酒🍶:有明顯嘅香蕉味,好特別。

紫蘇文甲魷魚壽司🦑: 極致鮮甜!每一啖都食到鮮甜爽脆口感。Q彈軟嫩富含嚼勁,而且紫蘇味好香。
甜蝦壽司🦐: 肉質細綿、味道甜美。
穴子壽司🐍:係鰻魚啊🫶🏻好香鰻魚汁!

大湖特別純米酒 (生原酒)🍶: 從大湖特别純米嘅酒釀中提取 20%製作為無濾過生原酒 。有明顯嘅米甘同香蕉味🍌

飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司🍷:
一定要打卡‼️飄雪嘅鵝肝碎好好味😋配埋吞拿魚嘅油香超夾呢。

大湖 本釀造🍶: 此款清酒帶有蜂蜜味和煙燻味,適合配搭比較濃味的食物。 口感非常容易接受。

三色杯🍸:
有海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉,極致鮮味嘅享受。

湯物🍲:
大家可以根據自己嘅飽腹感去選擇
品嚐以鯛魚頭熬製超過 3 小時嘅鯛魚濃湯或傳統昆布木魚清湯烏冬,今次我就揀左鯛魚濃湯,非常甜美🥰

大湖 梅酒🍶: 甜度和酸度達到最完美的平衡,味道有層次, 乾淨的後感而不過甜,是一款很好嘅開胃/解滯酒。

飛雪鵝肝芝士豆腐🍨:
口感細膩嫩滑,吃過甜品才算是一餐圓滿的 OMAKASE 體驗!

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-02-21