大牌檔的美食是香港獨有的特色,晚晚食我都唔會吃厭😊今日嚟咗屯門呢間小炒店,係朋友介紹嘅,去到門口已經大排長龍,真係好好生意😚😚🔸白切雞吃到厭,今日想食沙薑雞,廚師時間控制得好,沙薑雞的雞肉好嫩好滑,而且雞味香濃,沙薑辛辣中帶點微甜,好餸飯,非常香口惹味,重點雞味相當突出,半隻好足料囉,外賣回家都係熱辣辣架😚🔸沙拉骨同平時食開既唔同,係大排檔熱門的小菜❤️炸排骨拌入沙律汁,最喜歡既組合呀,酸眯眯的,吃下更滋味。🔸蠔餅是脆卜卜,脆漿蠔餅,好正呀,蠔仔大大粒,沒有蠔腥味的,蠔味新鮮,而且蠔餅粉漿唔多,係薄身,好好味的呢😚😚🔸 椒鹽鮮魷新鮮炸起,炸至酥香的魷魚配合蒜頭、乾蔥、指天椒的香辣味道😍令人食指大動😉撲上一層薄薄的生粉,然後下鍋油炸至金黃,賣相滿分🥳🔸 鹵水鵝片係潮洲打冷指定既指定菜式,媽咪勁喜歡,啖啖肉,鹵水鵝肉好入味,鵝肉比想像中淋身,肥瘦適中,鵝油充足,重點墊係底既滷水豆腐都好,肉汁豐富。

2021-01-16