今日同朋友去咗食呢間《大同私房菜》;佢係做廣東菜同粵菜起家嘅,而家已經做到第三代。呢個私房菜有兩間大房,中間亦都有間娛樂室,預約時間夾到嘅話仲可以入去唱下K添!燕窩鷓鴣粥第一道菜亦係餐廳嘅招牌菜,食得出豐富嘅材料、燉煮過後亦都好軟稔,當中仲有唔少靚料如金華火腿、鷓鴣同燕窩等,食材都配搭得好好,充滿鹹香,加啲醋喺面仲可以減膩,令人更開胃!味菜豬肚尖一上菜就聞到胡椒爆香嘅味,而豬肚尖經過處理後係唔會怕有任何腥味,亦都唔會炒得過韌,食落惹味又有咬口,真係幾好食。順德式撈起平時食得多壽司,都係第一次食中式嘅魚生包飯。呢度係順德嘅風味菜,因為河魚比較多菌不宜生食,所以店家都用左立魚(海魚)去做呢道菜,連埋飯包埋生菜,最後加咗幾滴余均益辣椒醬,食到魚嘅鮮味,亦都有少少辣椒香辣味!新年食夠哂意頭🧧傳統蝦多士🍤🍞平時食嘅蝦多士多數都係蝦膠,而佢個傳統係佢將豬肉同蝦膠加入去,皮脆餡靚,口感更煙韌。荔灣式豉椒炒蟹🦀呢道炒蟹同樣好有豉椒風味,而且辣度適中,蟹腳已經預先拆開,可以好方便就食到裡面嘅蟹肉😚蜜汁火方呢個都係第一次食!菠蘿蜜片同金華火腿放埋一齊,帶果香嘅酸味同時夾雜肉香味,真心覺得唔錯!不過如果麵包
今日同朋友去咗食呢間《大同私房菜》;佢係做

燕窩鷓鴣粥

味菜豬肚尖

順德式撈起

傳統蝦多士🍤🍞
平時食嘅蝦多士多數都係蝦膠,而佢個傳統係
佢將豬肉同蝦膠加入去,皮脆餡靚,口感更煙韌。

荔灣式豉椒炒蟹🦀

蜜汁火方
呢個都係第一次食!菠蘿蜜片同金華火腿放埋一齊,帶果香嘅酸味同時夾雜肉香味,真心覺得唔錯!不過如果麵包烘做脆底,或者炸饅頭,可能口感會更有層次!

大同荷香飯配咖哩
一上桌就聞到嗰種薰香嘅荷葉香味,食落味道同平時唔算有好大分別,不過有脆卜卜嘅飯焦更加有嚼勁。老闆娘教我哋可以配搭咖喱或者醋,而我地都係第一次荷葉飯配醋,酸酸地幾新奇~

蟹汁拌麵
最後係隱藏menu,就係頭先食過嘅炒蟹汁配生麵,老闆娘提我地蟹汁唔駛點太多酒,精髓反而係辣椒🌶️碎,果然溝埋落麵到嘅香辣味好突出,麵嘅口感啱啱好😋 而且亦令我諗起屋企嘅感覺!

(無糖)陳皮紅豆沙
最後係甜品,大家聽到無糖嘅甜品都好有興趣試,店家亦放羅漢果糖比大家自己落糖,不過我喺無糖下更加食到陳皮嘅香味,而且煲得夠融嘅紅豆起哂沙,質感濃稠,不經不覺食完一碗而冇落過糖,健康目標達成😆

整頓飯食完,令我印象最深嘅都係一開頭嘅燕窩鷓鴣粥,味道出色而且口感夠濃稠,選料優質,亦看得出廚師嘅心機。

整體黎講,呢間私房菜都在做一些失傳嘅順德菜,睇得出店家嘅用心,家庭式嘅經營亦令人更有溫馨感。如果大家搵緊適合一家大細「飯聚」嘅餐廳,不妨考慮下「大同私房菜」!

推薦指數:4.3/5⭐️《尖沙咀私房菜 嘆失傳順德風味》