依間bakery每個月都會用時令水果同食材度身訂造新menu,以品質來講定價唔算貴,令我經常見到吸引嘅新出款式就會回頭🤭試過好多款無論甜點咸點都好出色,完全感受到小店研發新產品嘅心思!加上一星期開足七日無休,真心好appreciate佢地嘅熱誠同創意🙌🏻作為黑芝麻控,見到七月出左個黑芝麻布甸包即刻衝左去!順便post埋之前試過嘅包😆⚫️🍨 濃厚黑芝麻布甸包配清酒醬米雪糕 $𝟟𝟘 (𝟙𝟘/𝟙𝟘) 依款落單後要等二十至三十分鐘,竹炭麵包又熱又軟,包住黑芝麻布甸,黑芝麻味好濃,熱騰騰嘅麵包遇上凍冰冰嘅清酒醬米雪糕,一冷一熱咁好有層次!依間小店嘅出品全部都好好食,但依款絕對係我top 1🏆🦆🍞 甜麵醬京蔥鴨肉芝士吐司$𝟞𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)吐司好熱好軟,京蔥鴨肉配甜麵醬好似北京烤鴨😋鴨肉份量好多,切開吐司有好多拉絲芝士,係好好食嘅咸麵包!🥛 牛奶醬芋泥 sᴄᴏɴᴇ $𝟜𝟝 (𝟟/𝟙𝟘)依個係久唔久回歸嘅item之一,scone夠牛油味但未至於會想再encore。芋泥溶有少少沙沙質地,幾好食。🥔🥯 明太子馬鈴薯沙律貝果 $𝟜𝟝 (𝟠/𝟙𝟘) 明太子好香同有辣味,成日覺得bagel襯甜多啲,依個算係

濃厚黑芝麻布甸包配清酒醬米雪糕
🦆🍞 甜麵醬京蔥鴨肉芝士吐司$𝟞𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)
甜麵醬京蔥鴨肉芝士吐司
🥛 牛奶醬芋泥 sᴄᴏɴᴇ $𝟜𝟝 (𝟟/𝟙𝟘)
牛奶醬芋泥 sᴄᴏɴᴇ
🥔🥯 明太子馬鈴薯沙律貝果 $𝟜𝟝 (𝟠/𝟙𝟘)
明太子好香同有辣味,成日覺得bagel襯甜多啲,依個算係我試過覺得比較啱feel嘅咸bagel🙈雖然依間出名bagel,但個人覺得口感偏硬同韌,有少少咬到牙骹軟。

🥚🍵 鹹蛋黃奶酥抹茶麻糬卷 $𝟜𝟝 (𝟠/𝟙𝟘)
抹茶味比鹹蛋黃味重,雖然麻糬目測都幾大件,但食起上來唔足以令整個包嘅口感提升,不過整體來講仍然係好食!
🍵 夾黃豆粉蕨餅紅豆忌廉抹茶ʙᴜɴ $𝟝𝟘 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)
麵包本身嘅質感有咬口,加上包住一條長長嘅蕨餅,質感好彈牙。抹茶味本身唔算好出,但配上淡淡紅豆味係一個清新嘅組合👍🏻
夾黃豆粉蕨餅紅豆忌廉抹茶ʙᴜɴ
🟢☕️ 開心果奶酥焙茶卷 $𝟜𝟘 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
開心果奶酥焗到有少少溶但保留到少少碎,令到味道香濃之餘口感好有層次😍焙茶卷係軟包,茶味濃郁同有淡淡回甘味。開心果控同焙茶控表示有幸福感!
開心果奶酥焙茶卷
🍵🍑 四季春乳酪芋泥白桃夾心貝果 $𝟜𝟝 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)
味道方面,雖然白桃味道較為普通,但鐵觀音、白桃同芋泥嘅組合好新鮮同意想不到地夾,同樣問題係bagel偏韌同好難咬😂

☕️ 小山園焙茶奶酥卷 $𝟜𝟝 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)
焙茶味超香濃,奶酥卷質感好好食,推介👍🏻

🧀🥖 水牛芝士麻婆豆腐農夫包 $𝟞𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)
本身唔特別鍾意食麻婆豆腐,但估唔到放左入麵包後咁夾😱豬肉碎惹味多汁,配埋芝士同蕃茄好似食緊西式嘅肉醬咁!麵包外脆內軟,依款可以話係眾多甜包中突圍而出嘅咸包,充滿驚喜!

☕️🍫 ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ $𝟜𝟛 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
係我每次來嘅必點飲品,earl grey同朱古力味平衡得好好!

🌟 Follow @gfgm.hk 🌟
2023-07-22