💖 鐵板超 (尖沙咀)✨尖沙咀麼地道61號冠華中心地下1號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️之前同芯媽 講開我哋都好鍾意食鐵板燒,所以今日就約埋大家一齊去一間我哋兩個都好想去食嘅鐵板燒餐廳🤫依家返餐廳已經開咗28年🤭簡直就係老字號😌-鮑魚龍蝦套餐🦞 $2288/2(而家1230-16:45入座,18:30離座會有六六折優惠‼️)沙律🥗:今日嘅沙律就係海草青瓜蕃茄雜菜沙律,成個口感好清新🌿。前菜🐙:有合桃魚同芥末八爪魚。合桃與又稱合桃小女子,脆脆地又帶點鹹甜嘅味道,幾特別。活龍蝦🦞:提醒大家一定一定要拎個電話出嚟影相📸師傅仲提醒我哋一定要用慢動作去拍攝😏咁先夠壯觀🔥。師傅會將龍蝦頭同埋蝦肉分離,龍蝦頭就會拎去煲湯,蝦肉就會經過香煎再上菜。呢一個係青龍蝦,食落去個口感好彈牙😍南非活鮑魚🐚:好新鮮,第一次見鮑魚郁得咁犀利🤩我哋都忍唔住搵隻筷子去撩吓佢🤣。師傅加入咗牛油香煎,整體嘅火候控制得好好,鮑魚唔會過韌👍🏻好鮮甜好好味。法國鵝肝🦢:估唔到鵝肝嘅下面放咗菠蘿,令到鵝肝有一種甜甜嘅味道。鵝肝嘅油分好重,好正呢😻,師傅提我地記得先食鵝肝後食菠蘿🍍日本A4和牛厚燒🐃:呢一個牛肉真係好唔捨得

💖 鐵板超 (尖沙咀)
✨尖沙咀麼地道61號冠華中心地下1號舖

-鮑魚龍蝦套餐🦞 $2288/2

日本A4和牛厚燒🐃:呢一個牛肉真係好唔捨得食🤣估唔到A4都咁出色,油脂分布好平均😍成舊牛好似雲石咁靚🤩我哋兩個都賺到呢舊牛天上有地下無😌

蝦乾蟹子炒飯🍛:真係粒粒分明嘅炒飯,無論係蝦乾定係帶子嘅份量都好多😆另外仲加入咗粟米、煙肉、紅蘿蔔同洋蔥等等嘅配料,令到味道層次更加豐富。

季節野菜🍠:有三款季節嘅椰菜,分別係:番薯、蓮藕、瓜,三款菜都係好甜,尤其是係個番薯😚

炒雜菜🥦:一大兜椰菜,我初頭仲覺得椰菜一定會好硬,點知佢哋煮到好腍、當中仲要加埋少少芽菜😳,我自己都忍唔住食晒。

海鮮湯🍲:呢一個海鮮湯就係用返我哋頭先嘅龍蝦頭,另外再加入蜆肉,魚肉去熬製。所以成個湯底勁清甜👍🏻龍蝦頭入邊仲有少量嘅龍蝦肉大家記住要食埋🤫

甜品🍧:甜品就有兩款雪糕,今日我哋就叫咗豆腐雪糕🤤比較清淡少少作結。

師傅最後問我地要唔要畫畫打卡🙈,我就揀左Marie,但就送左一句母親節快樂比芯媽😝不過佢話唔收契女 sad🤣
2023-05-10
慶祝紀念