2023-12-16
💖 龍門海鮮酒家 (鯉魚門)✨鯉魚門海傍道西20號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我婆婆係鯉魚門嘅原居民,所以由細到大,我都成日跟佢往返娘家🤙🏻。不過咁耐以黎,我都冇係鯉魚門食過海鮮大餐😆今日同老公返去做冬,緊係要帶佢朝聖😌,首先我哋就喺「一樂也」買海鮮左先,總共買咗$362 ,之後再拎去餐廳加工😌,加工費每一款海鮮只係$100保證新鮮❤️。-豉油王蝦🦐配以豉油去製作,蝦肉鮮嫩多汁,連蝦頭都仲有好多膏🧡,入口後帶來豐富嘅甜味,令人回味無窮。豉油嘅鹹香與蝦的鮮甜完美融合。-蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌🐚蒜蓉同粉絲增添了層次感😍。超大隻嘅貴妃蚌好鮮甜,好爽口。每一啖都食到貴妃蚌鮮美同蒜蓉嘅微香辣味🌶️。粉絲的腍滑口感嘅粉絲更加增添左一份特別嘅風味。-椒鹽鮮魷🦑鮮嫩嘅魷魚經過油炸之後,表面呈現金黃酥脆嘅外皮,食起上嚟酥脆可口👍🏻。椒鹽帶點微辣,令到魷魚更加開胃。我覺得呢個魷魚好抵食,因為份量都幾多㗎🙌🏻。-咕嚕肉🐷 $98咕嚕肉係我地最中意嘅粵菜,醬汁香甜🍬,肉質相比出面餐廳嘅更為韌嫩。經過炸製後,淋上甜酸醬,令肉肉更加入味😻,我忍唔住成碟清左🫶🏻-蒜蓉炒唐生菜🥬 $88主廚炒到好爽口,菜又夠翠綠💚,蒜
💖 龍門海鮮酒家 (鯉魚門)
✨鯉魚門海傍道西20號地舖
-豉油王蝦🦐
-蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌🐚
-椒鹽鮮魷🦑
-咕嚕肉🐷 $98
-蒜蓉炒唐生菜🥬 $88
主廚炒到好爽口,菜又夠翠綠💚,蒜蓉唔會好鹹,調味剛剛好😚
想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩