我承認人既潛能係無窮無盡,學黃子華咁講,當你好忠實咁發展你既潛能,但你發現果種潛能係搵唔到食既,咁究竟係潛能定係無能呢?人既價值取決於佢既能力,社會係現實既,汰弱留強,睇黎人生呢條路都真係幾難行…係你洩氣之前,不妨黎中環呢間全新戶外體驗既口吧「Piqniq」幫你打打氣。係27樓高空將整個維多利亞港到山頂既景緻盡收眼底,加上一整片綠州既環境,整個野餐體驗與別不同,我有無潛能就唔知,不過呢間餐廳就肯定好有潛質啦!👇📌A La Carte -▪ Market · Spinach Salad - $78▫ 炎炎夏日,想胃口大開唔係難事,因為「柚子菠菜 · 沙律」呢個正正幫我平衡一下腸胃,醒覺我多年沉睡既味蕾。分別用左澳洲青蘋果粒、鰹魚乾、柚子醋醬汁搭配新鮮菠菜。菠菜食落相當清甜,味道清新,配埋青蘋果粒,口感更加豐富。▪ Pasta · Salad - $78▫ 混合左自家醃製青瓜撈埋泰式青醬「意粉 ·  沙律」,賣相特別搶眼,當然唔少得就係面頭上新鮮既大蝦啦。大蝦食落鮮甜爽彈,唔會有一浸雪藏味,唔錯;而配上青醬既意粉質感煙韌,特別醒胃呀!▪ Smoked Salmon Bruschetta -
我有無潛能就唔知,不過呢間餐廳就肯定好有潛質啦!👇

📌A La Carte -

醒覺我多年沉睡既味蕾。分別用左澳洲青蘋果粒、鰹魚乾柚子醋醬汁搭配新鮮菠菜

菠菜食落相當清甜,味道清新,配埋青蘋果粒,口感更加豐富。

▪ Pasta · Salad - $78

▫ 混合左自家醃製青瓜撈埋泰式青醬意粉 ·  沙律」,賣相特別搶眼,

而配上青醬既意粉質感煙韌,特別醒胃呀!

▪ Smoked Salmon Bruschetta - $78

▫ 再黎多個開胃菜「煙三文魚 · 普切塔」,其實普切塔姐係義式麵包上加左
橄欖油,再加埋煙三文魚或者他他而製成。食落三文魚質感滑嫩,加埋番茄參巴醬

黑豆,口感十足,而且麵包份外有咬口,食得過。

▪ Vegetarian · Fried Rice - $78

▫ 呢個絕對唔係普通既炒飯,而係名副其實既「素食者 · 炒飯」,
分別食到蘭粒、椰菜絲蔥粒芫荽,每樣配料都有佢既營養價值,

果然係健康之選。另一亮點係飯粒掛滿紫洋蔥整既醬汁,特別好食!

▪ Panna · Cotta - $68

▫ 就連甜品佢地都唔錯,呢個「義式 · 奶凍」質感彈滑,食落味道香濃,
唔會話太濃太甜,我覺得做得幾平衡。

📌S p r i t z -
▪ Aperol Spritz · on Tap - $90/Glass

▫ 最鍾意飲義式汽酒,尤其係呢d咁chill既環境下,零舍不同呀。
其實將用左Aperol利口酒Prosecco氣泡酒加埋soda,再將一塊橙片放入,
入口做到相當清爽,帶少少甜,已經相當好飲!

📌C o c k t a i l s -
▪ Moscow · Mule - $118

▫ 將伏特加薑啤青檸苦精混合而成,飲落酒香濃郁,後勁帶少少苦澀感,幾特別。
2020-06-11
15 分鐘 (堂食)
  • Pasta · Salad
  • Market · Spinach Salad
  • Smoked Salmon Bruschetta
  • Vegetarian · Fried Rice、Panna
  • Panna · Cotta
  • Aperol Spritz · on Tap