2021-12-15
基本上我哋每家每戶都成日食中菜,不過作為廣東人嘅我哋就好少食福建菜。咁大個女第一次食姜武鴨🦆,絕對比佢驚艶咗,估唔到煮咗咁耐嘅鴨肉依然可以咁嫩滑🤤!.先嚟俾個前菜我哋食,琥珀合桃香口。.📍五香雞卷($88)雞卷酥脆中間餡料軟綿,一碟有十幾件,點埋辣醬同酸蘿蔔就更加好食😋。.📍青檸焗同豚肉排($168)肉排炸過食落香脆但唔油膩,外層有青檸蜜糖醬汁包裹🍯,肉質軟嫰,口感外脆內軟酸酸甜甜好惹味🍖。.📍福建牛肉羹($68/位)呢個福建牛肉羹經過廚師嘅改良🐃,將免治牛肉轉為超級嫩滑嘅牛肉片,牛肉份量非常多好慷慨🤤。牛肉羹味道溫和舒服😌,係一款特色嘅福建菜🥰👍🏻。.📍福建海鮮炒麵線($188)蠔仔細細粒但粒粒飽滿又鮮嫩🦪,麵線幼身炆得入味,加上爽口嘅蘿蔔絲🥕、冬菇🍄同豬肉絲🐖一齊煮,口感豐富,味道唔錯。.📍薑母鴨薑母鴨對福建人來講絕對係家傳戶曉嘅菜式👅,天氣凍食返個暖笠笠嘅薑母鴨有驅寒嘅作用🔥。難得係鴨肉煮咗咁耐都又腍又入味😍,味道豐富🤤,令人有眼前一亮嘅感覺,不蓋係以前嘅宮廷菜式。.📍紅棗雪梨雪耳桃膠呢個甜品味道比較淡,略為甜味不足👉🏻👈🏻,有待改進。
📍福建海鮮炒麵線($188)
呢個甜品味道比較淡,略為甜味不足👉🏻👈🏻,有待改進。