2021-05-24 34 瀏覽
今日天氣特別熱,忽然諗起前兩年去越南都係咁熱,突然令到我想食越南菜,見到「火五」呢間餐廳,一於入去食到飽!🔥火五火車頭牛肉粉呢碗河粉嘅湯底同我喺越南食到嘅味道係一樣,都係好好飲😋熟牛肉屬於牛肋肉,大大舊肉,質感又夠腍,容易𡁻碎!咬落帶少少肥膏,仲有一條牛筋食吓,正呀😍生牛肉已經有七成熟,帶少少粉紅色,同熟牛肉味道一樣都好重牛香味,質感軟腍又唔靭!和牛牛丸爽口彈牙,同樣牛味十足!扎肉就不過不失啦!🇮🇪意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼🧄呢碟雞翼睇落好似平平無奇,點知一咬入口,蒜蓉香味即刻爆發出嚟🤩加上濃郁嘅牛油香味,配合得天衣無縫🉐🉐🉐有料到👍🏻雞翼炸得夠哂香脆,而且唔會炸到好油膩,真係不可不吃呀💯💯💯💯💯🍤黃金蝦味入口就有好香鹹蛋味,蝦球有啲細小,但食完又唔覺得油膩,而且好惹味😋🥘法式咖喱牛肋油香飯咖喱味道香濃,牛肋肉炆得夠腍!牛筋夠軟,食完覺得好似食咗好多膠原入肚,好味!可惜油香飯煮得有啲爛,變相影響口感!咖喱唔夠熱,影響咗整體嘅味道🥺如果無呢啲問題嘅話,就會好好食😌

🔥火五火車頭牛肉粉
火五火車頭牛肉粉

呢碗河粉嘅湯底同我喺越南食到嘅味道係一樣,都係好好飲😋

火五火車頭牛肉粉

和牛牛丸爽口彈牙,同樣牛味十足!扎肉就不過不失啦!

🇮🇪意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼🧄

🍤黃金蝦味