Sepoy Mess

6天前 318 瀏覽
九龍站之上嘅「圓方」有唔少中高檔食肆,而過到嚟金區演薈廣場上面嘅平台花園,就別有一番風情,一來景觀開揚,二來間間餐廳都設有露天座,非常有氣氛。今晚同舊同學嚟食飯,就選上「Sepoy Mess」,喺一家融合英國與印度風味嘅餐廳,小弟都好一段日子無食過印度菜喇。上文都提及過,呢度每家餐廳對出都有啲露天位,日頭曬吓陽光食住嘢喺幾爽,不過,近排入夜就有少少寒,乖乖坐番室內會好啲。餐廳分兩層,下層嘅用餐區就細啲,只喺有幾張枱,而由於個酒吧設喺呢層,所以,感覺下層都喺俾人哋飲吓酒、食吓小食,輕鬆一下,渡過Happy Hour嘅歡樂時光。至於樓上,就好唔同,地方唔止大、樓底高,而且,特別有氣氛,行到餐廳尾仲有個廂房,不過,就無問太清楚個最低消費要幾多。而無論下層定上層,都見牆上掛咗好多印度軍隊嘅相片、油畫、火槍,睇上去有好濃厚的殖民時代色彩。餐廳經理就向我解釋Sepoy意思就即喺印度士兵,而Mess即喺軍隊食堂。食物選擇方面,一大張餐牌就羅列晒小食類、包點類、印度薄餅、天多利燒烤、主菜、咖哩、特色菜以及甜品,選擇確喺唔少。而另一張餐牌,就喺各種飲品、雞尾酒、非酒精類、啤酒,以及多款烈酒。仲有一張細細
,小弟都好一段日子無食過印度菜喇。
仲有一張細細哋嘅餐牌,同樣喺飲品,不過,喺歡樂時光嘅優惠飲品餐牌,自然划算得多!
Masala Chai Punch $88

舊同學就喜歡啲特別嘢,所以揀咗呢個「賓治」,的確又喺幾特別,用咗印度嘅拉茶做底,加咗少少雜果汁,再放上肉桂條。佢就話茶香中滲出陣陣果香,又嗒到少少肉桂味,非常特別有趣。
Masala Chai Punch
Mango Lassi $68

食親印度菜小弟都鍾情印度酸奶,而芒果口味就更加喺小弟「飛弗」,呢一杯印度酸奶,入口口感順滑,芒果味濃郁又清甜,乳酪帶出嘅酸味唔太重,清涼解辣,飲到尾味道都無走樣,就知真材實料,無話加水加冰嚟打。
Mango Lassi
Masala Garden Salad $108

先講個賣相,色彩繽紛非常之養眼,裡面包咗好多食材,包括蕃茄、青瓜、印度洋蔥、芫茜、士多啤梨、烤粟米粒、薄荷葉,再淋上自家製嘅薄荷醬汁同灑下唔少巴馬臣芝士碎,撈勻之後食落唔單止味道清新豐富,微辛增加咗開胃感。
Masala Garden Salad
Afghani Ribs & Chips $188

咪見Ribs就以為喺豬肋骨,再睇清楚餐牌啲細字,其實呢一道喺「阿富汗羊肋骨」,羊肋骨經過24小時慢煮,之後再用印度香料、芫茜、薑、大蒜去醃製,燒到陣陣焦香,再蘸上特製嘅菠蘿醬一齊食,濃香肉嫩,少少羶卻喺「脂」味無限,而Chips亦唔喺我哋所諗嘅炸薯傑,只係好有印度色彩嘅烤薯仔。
Afghani Ribs & Chips
Afghani Ribs & Chips
Chicken Tikka Masala $178

瑪沙拉雞喺印度菜好常見嘅菜式,呢款菜除咗加入好多印度香料去煮之外,仲加入埋乳酪,記得有位食友講過,瑪沙拉喺混合多種具芳香性嘅香辛料所做,喺印度料理嘅萬能香料,用咗瑪沙拉煮出嚟嘅菜式,帶少少辛辣,刺激惹味,而雞肉意料之外幾嫩滑。當然,嗌呢款菜就一定要搭印度薄餅啦,下面再分享。
Chicken Tikka Masala
Truffle Ricotta Cheese Naan $38

叫印度咖喱,又點少得印度薄餅,店家有好幾款口味,我哋就揀咗搽咗松露醬,又加咗芝士嘅印度薄餅。啲薄餅口感鬆熟,咬落有韌勁,而且睇相都見啲松露落得疏爽,松露味好突出,芝士味就唔算好強,但淨食都已經好唔錯,再蘸埋啲瑪沙拉醬汁,可以講無得輸。
Truffle Ricotta Cheese Naan
Pistachio Burnt Basque Cheese Cake $128

小弟一向嗜甜,不過,就算食印度菜都好少食埋印度甜品,因為好多時都超甜到不得了,但今晚見啲甜品比較西式,而舊同學亦好鍾意食甜品,就叫咗呢款開心果巴斯克芝士蛋糕。裝飾方面,灑咗好多開心果仁碎,而一身綠色嘅蛋糕都頗有開心果香味,質感外脆內軟,裡面帶少少濕潤,好食。反而,卻唔覺有「巴斯克」焗到燶燶哋嘅效果。
「Sepoy Mess」嘅廚師做菜功夫扎實,招呼亦好好,加上用餐環境舒服,唔單喺「印度士兵嘅飯堂」,亦喺老友相聚嘅好地方。
Mango Lassi