如果你問我,如何窮一生精力投放係食物身上,首要條件一定係著重包裝,吸引人地眼球,而點樣好好將一件食物發揚光大?就好似曾經係米芝蓮餐廳既大廚將「Dab-pa Artisan」既中式食材混合西式既擺盤,就連tea set都可以打造成中式style,再攝合返充滿時尚感既裝潢,成個vibe即刻增添不少藝術感呀。👇📌GARDEN BREEZE · FTERNOON TEA SET - $438/Two▪️ Steak Sandwich · Black Truffle Mayo - ▪️ Shanghai Style Pork Belly · Fig · Spicy Garlic -▪️ Duck Pepper · Mei Kuei Lu · Red Date Jelly - ▫️ Tea Set同樣有鹹有甜,先黎左個鹹食環節先,分別有「薄切牛扒三文治·松露醬」、「滬式涼拌·煙燻豬腩肉」、「玫瑰露酒醉鴨肝醬·紅棗凍」。三文治外層夠脆身,牛扒唔會太韌,配搭松露醬夠哂香口;豬腩肉入口即化,肉質相當嫩滑;紅棗凍口感好特別,連埋鴨肝醬,份外惹味。▪️ Chilli Pepper · Century Egg · Gi
如果你問我,如何窮一生精力投放係食物身上,首要條件
薄切牛扒三文治·松露醬」、「滬式涼拌·煙燻豬腩肉」、
配搭松露醬夠哂香口;豬腩肉入口即化,肉質相當嫩滑;
紅棗凍口感好特別,連埋鴨肝醬,份外惹味。
▪️ Chilli Pepper · Century Egg · Ginger Cashew -
▪️ Longjing Tea · Cookies -
▪️ Ruby Chocolate · Truffle Raspberry -
▫️ 鹹食部份仲有一個「腰果鳳凰·擂皮蛋」,皮蛋入口夠彈滑,
有粒粒腰果,好有咬口;跟住輪到甜食出埸,第一份「龍井·曲奇
做得幾好,曲奇烘得夠香脆,茶香十足;而「紅寶石·朱古力
賣相的的骰骰,甜而不膩,唔錯。
▪️ Raspberry · Brownie -
▪️ Sweet Potato Pudding · Ginger Jelly Apple -
▪️ Chinese Almond Red Date · Wolf Berry Brown Rice Tea -
▫️ 甜食唔好比佢人停!另外呢個「朱古力·布朗尼」,一啖過食到濃郁朱古力
面頭raspberry中和返甜度,我幾鍾意;「」就係甜薯布丁
連埋薑汁一齊啪,口感豐富;而「杏雲」其實係杏仁味既中式
Panna cotta,口感滑溜,帶住淡淡香既杏仁味,好食。
2022-02-12
15 分鐘 (堂食)
  • GARDEN BREEZE · FTERNOON TEA SET