2023-06-20
【九龍城區】【御品餐廳小廚】又係走嚟土瓜灣食嘢,唔係「大量廉價旅行團往港明美食享用兩餸飯事件」,我都未必無啦啦會咁有動力過嚟呢邊食嘢。唔知大家記唔記得有一排我做九龍城同紅磡多,之後無啦啦完全冇咗九龍城區嘅 post 咁,都幾擔心架。不過之後發現原來呢邊好鬼多嘢食,寫呢篇嘅時候,我仲好招積咁望住啲稿,信心爆棚咁嘅死款。的確比起之前冇稿喺手嘅慘況係好咗好多,寫作題材全面咗係令自己壓力冇咁大。入到呢間茶記,就坐低叫個「精選特餐」。個餐係 $44 嘅「叉燒米粉」,啲叉燒係「飯戲攻心」講過嗰啲「茶餐廳叉燒」,味道真係好一般。配菜「多士」係一片方包烘咗再加啲牛油,麻麻哋。仲有「火腿炒蛋」,冇特色,隻蛋偏老。飲「凍檸茶」走甜,正正常常。想散叫個西多,個侍應話不如叫餐啦,嗰吓有少少突兀,不過是但啦,就叫個 $34 嘅下午茶「西多士」,都係飲「凍檸茶」走甜。個西多都係薄薄哋,糖漿仲要係韓國嗰隻,即刻叫佢換煉奶,任落都好。夾埋 $78,冇下次。。。(地址:土瓜灣土瓜灣道237號益豐大廈B座地下108, 118 & 119號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodie
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #土瓜灣 #御品餐廳小廚 #茶餐廳 #精選特餐 #叉燒米粉 #多士 #火腿炒蛋 #凍檸茶走甜 #下午茶 #西多士 #1am1060 #1ambackup