2022-09-04
我知堅尼地城有好多chill 餐廳🍽,但平時真係少去。今次見到人哋介紹breezebistrohk,環境+食物都真係幾吸引😍,所以妹妹忍唔住要去了🤪呢間全新地中海菜酒吧餐廳✨,位於堅尼地城海旁附近,以藍色為主調,超IGable📸! 而且坐於餐廳入面仍然可以感受日落黃昏嘅浪漫🌅同欣賞廣闊海景💙,成個人都開心晒😍!食物方面,可能我平時少食外國特色菜😅哇!真係好驚艷同難忘呀!主菜🔸Sicilian Caponata 西西里茄子燉菜 $90🍆平時完全唔食茄子嘅我都唔會對呢道菜抗拒!可能係因為洋蔥味好出,好惹味 😍再加埋特色香料調味, 相信每個人都會鍾意❤️🔸Ox Tongue and Bone Marrow /香烤牛舌配牛骨髓 $180呢道菜係當日嘅Daily Special✨!見到隔離枱果碟就忍唔住要點了!🦴成條牛骨髓放係面前真係幾震撼, 上面仲要有滿滿嘅牛肉絲,超濃牛肉味🥩!略嫌有點咸, 配埋面包一齊食中和返更好🤪🔸Porchetta 酥脆培根豬肉卷 $260呢個堅無得頂!雖然含有唔少脂質但真係無後悔點佢!外皮超香脆, 仲有油香,脂肪比例平均, 肉質嫩滑!真係令我好深刻,每食一啖都好想尖叫📣
食物方面,可能我平時少食外國特色菜😅
哇!真係好驚艷同難忘呀!
主菜
🔸Porchetta 酥脆培根豬肉卷 $260
呢個堅無得頂!雖然含有唔少脂質但真係無後悔點佢!外皮超香脆, 仲有油香,脂肪比例平均, 肉質嫩滑!真係令我好深刻,每食一啖都好想尖叫📣 太好味了吧!
🔸Spinach and Ricotta Ravioli 意大利菠菜芝士手工雲吞 $180
雲吞上加入左香草同芝士碎,內餡夾咗芝士同菠菜!🧀味好濃郁, 食完之後口腔仲留陣陣芝士香!食完之後真係勁飽肚😭
🍨特色甜品
🔸Lemon Cream with Coffee Jelly 檸檬慕斯配咖啡凍$70
食完芝士咁飽肚嘅食物,所以甜品就揀咗個清新啲口味嘅✨!今次呢個有點特別就係mousse 頂層配左咖啡凍 ,入口時有🍋清新嘅檸檬酸味+ ☕️咖啡嘅澀味,即刻解膩👍
💡如果想欣賞日落昏嘅良辰美景,大約6pm 左右入座就最好😉點得菜嘅再打一陣卡,就入黑了,同時可以享受夜景🌌! 食完仲可以喺海傍走走,簡直係拍拖最佳節目❤️