【大埔區】【牛歡樂潮州粉麵】見到大埔呢間嘢個名「牛歡樂」,首先諗起電影「低俗喜劇」裏面嘅名物「牛歡喜」,唔知佢哋有冇賣呢。之後又諗起劇集「賭場風雲」裏面,由歐陽震華飾演嘅「齊歡暢」喺劇裏面嘅細佬「齊歡樂」,飾演嘅演員係黃宗澤,不過原來佢係潮式粉麵店嚟。我用 $62 叫咗「時菜牛六寶粗麵」,有新鮮牛肺、爽滑草肚、五香牛腸、五香牛腩、惹味牛膀、五香牛孖筋,配個粗麵,咁同「腩雜粗」有乜分別?講到六寶咁巴閉。用 $18 要咗碟「郊外油菜」,我就食生菜嘅,年紀大喇,食碗麵都要加碟菜,普普通通啦。跟住用多 $50 叫咗碗「淨金牌墨丸王」,有六粒,佢哋話係用「原隻墨魚粒粒墨魚」整到「鮮甜味美口感爽脆彈牙」,其實又真係好食嘅。嘢飲我就飲 $8 嘅「凍檸茶走甜」,夾埋 $138 埋單走,離開餐廳之後我就開始口渴,喺返屋企嗰段路飲咗一加侖水。。。(地址:大埔寶鄉街47-53號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #globaleats #tastyfood #

(地址:大埔寶鄉街47-53號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #globaleats #tastyfood #followforfollowback #love #eat #openrice #instagram #xiaohongshu #1am大埔區 #大埔 #牛歡樂潮州粉麵 #牛歡樂 #潮州粉麵 #時菜牛六寶粗麵 #新鮮牛肺 #爽滑草肚 #五香牛腸 #五香牛腩 #惹味牛膀 #五香牛孖筋 #郊外油菜 #生菜 #金牌墨丸王 #凍檸茶走甜 #1am1468 #1ambackup
2024-07-21