2022-12-30
愉景灣,一個會令你忘記你唔係香港嘅地方。唔知你最近一轉有無去旅行?我就無啦,不過嚟咗愉景灣,原來呢度有間土耳其餐廳,旅行感到底,一於試下土耳其菜,結果十分有驚喜😍估唔到咁多選擇,睇到眼花撩亂😆Mixed BBQ Plate 烤肉拼盤 (二人份),一上枱已經非常期待🤩,擺盤整齊,肉味極香。烤雞、羊同牛,香料夠但又唔會蓋過肉味。其實我係包控同澱粉質愛好者,不過想健康啲食少咗好多,但呢個拼盤嘅飯我係狂食,食咗大部分,唔係講香料加埋似炒米粉,完全唔濕,超級香,粒粒分明,凍咗仍然非常好食,係甜而香,好啱配肉😋連配菜都烤得出色,烤肉啖啖都好食,一上枱就快快食😝鋪係底嘅薄餅同平時食印度薄餅完全唔同,甜度高啲,口感有趣Minced Meat Pide 碎肉薄餅 ,呢款形狀嘅薄餅第一次見,碎肉唔係全香料,亦唔係媽媽嘅味道,皮非常簿,邊小小脆,食落別有一番風味😁(同隔離拼盤比較就知唔少嘢啦,我鍾意食尖尖位😁)Buraq special salad 特制沙律🥗,配料撈上佢嘅汁,顏色亦吸引,勁開胃Turkish tea 土耳其茶,佢似黑茶,聞落有淡淡檸檬味,飲落茶係淡味,但唔係檸茶,係滑身😌店員介紹係要加小小
估唔到咁多選擇,睇到眼花撩亂😆
Turkish tea 土耳其茶,佢似黑茶,聞落有淡淡檸檬味,飲落茶係淡味,但唔係檸茶,係滑身😌店員介紹係要加小小糖撈嚟飲,如果個人好疲累,飲一啖包舒服👍🏻
Ayran 芒果(右),呢杯係獨特嘅酸奶飲品,芒果味唔出,一杯yogurt嘅飲品,放係呢種杯,寧捨有風味🤓
Sirma 蘋果(左),佢係一支有氣礦泉水,一啲都唔甜,亦唔會話啲氣好勁,係舒服😌
想有渡假感,可以嚟愉景灣,好少香港人,我覺得全港外國人嚟哂呢度咁,好喜歡呢度嘅vibe🥰無得去旅行,不坊嚟呢邊行下😎橫掂都入到嚟,食下啲特色菜,一日離開下啦😌