今日放工來到旺角同朋友行街,行到累累地就上網睇下旺角有咩好食。發現呢間Lab 66都好似幾多好評,但價錢又唔算好平,而且位置都唔係坐落於旺角既中心,咁點解都會咁多人去食呢?我決定要親身去探究一下。原來改名叫Lab 66係有原因,因為餐廳既裝修真係好似模仿緊一個實驗室咁樣,工業味濃。牆身上有類似水喉水管嘅裝飾,都幾特別。原來呢間餐廳既面積都幾大,係有兩層架,我六點幾過到黎,都未到最繁忙既晚飯時間,就已經坐到半滿了,睇來呢間店真係有佢既吸引力。食物唔算好多款,但都好清晰咁樣印晒係呢個紙板上面。食物有好多得意既配搭,例如芒果軟殼蟹卷、鴨肉饅頭等等,有好多我都幾有興趣架。不過兩個人試唔到咁多,今次試住兩樣先啦。Dark Choco $68首先叫咗一杯特飲,朱古力怪飲朱古力係理所當然既事lol上網睇既時候見到好多人叫呢杯嘢,我都已經立志一定要是黎試呢杯超級朱古力。果然真係滿到瀉,所以店員係杯下面都會連埋隻碟一齊俾你。滿滿既朱古力加埋上面厚厚既忌廉、朱古力醬、碎朱古力等等,好吸睛。飲落口有超濃既朱古力味,唔係好似出面啲朱古力加冰畀你,越飲越淡,最後變左水咁既味。濃濃既朱古力背後散發住淡淡既香蕉味,

我決定要親身去探究一下。
牆身上有類似水喉水管嘅裝飾,都幾特別。

食物唔算好多款,但都好清晰咁樣印晒係呢個紙板上面。

不過兩個人試唔到咁多,今次試住兩樣先啦。
Dark Choco $68
Dark Choco
首先叫咗一杯特飲,朱古力怪飲朱古力係理所當然既事lol

果然真係滿到瀉,所以店員係杯下面都會連埋隻碟一齊俾你。

濃濃既朱古力背後散發住淡淡既香蕉味,成件事好匹配。

鑊仔廣島蠔餅 $78
鑊仔廣島蠔餅
跟住我揀咗呢個蠔餅,係成個鑊咁樣上架。
上台時仲係熱辣辣,聽到啲油聲彈下彈下,完全係即叫即整好新鮮。

其實叫呢個蠔餅都有原因既,因為我本身真係好鍾意食蠔餅XD。

但係除左去廟街或者一啲打冷既舖頭,平時基本上都好少機會食到,所以一見到當然要叫啦。

呢個蠔餅比起打冷食到既蠔餅一啲都唔輸蝕,蠔量好多,又唔會太厚咬落去成口粉。

味道適中,唔會過咸,而且啲蠔仔仲有淡淡海鮮甜味添!

芒果軟殼蟹卷 $88
芒果軟殼蟹卷
第二樣係叫咗呢個芒果軟殼蟹卷,都係一個幾特別既配搭。

外面包住個層餅皮,同KFC食嗰個炸雞卷既餅皮一樣,呢個稍為厚啲啲,入面包住既餡料就冇咁容易跌出黎。

卷物入面有芒果、沙律菜、軟殼蟹等等。

味道好清新,因為餅皮本身無味,咁就唔會搶左餡料既味道。

芒果一啲都唔酸,不過沙律菜偏多,軟殼蟹又偏細隻,所以有少少變左得芒果一個主角咁樣。
2017-02-27
Dark Choco