最近工作繁忙,煩心的瑣碎事多,所以早前同好朋友相約試呢間Fine Dining,打算一齊食餐好既,放鬆一下身心。法國料理平日食得多,法日Fusion既就真係比較少聽,俾呢間餐廳係網上面既介紹同相吸引左,決定一試。一入到去,見到既環境幾chill,燈光走溫和既昏黃路線,枱同枱之間既距離唔會太近,有足夠既私人空間,適合傾計。坐低左之後,侍應先同我地解釋返餐廳名字既含意,原來Le Rêve係法文既「夢」咁解,所以餐廳既佈置都係以「夢」為中心,留意到牆上面掛住一個個捕夢網,諗起捕夢網既由來,係北美印第安人用來「捕捉好夢,阻擋惡夢」既傳統手工藝品。確實餐廳既氣氛相當休閒安寧,令人有種置身美夢中既感覺,身心得以放鬆。Settle down之後就開始點菜,我同朋友都揀左六道菜既套餐,再加左兩杯野飲。朋友既白酒同我既Mocktail,因為我唔飲得酒,所以問左侍應有無推介既Non-alcoholic飲品,佢就請Bartender幫我調左呢杯以水果為主調既Mocktail,裡面有淡淡既菠蘿香氣,好清新。先上前菜,有一道小食同麵包。牛角包香酥可口,比平時出面bakery買到既更好食,食唔夠更可以再添。正式上

正式上菜~
1. Pan Seared Hokkaido Scallop
用既係北海道刺身級既帶子,外面微微燒灸,裡面呈半生熟既狀態,既有炭火既香氣,又食到海鮮原汁原味既鮮甜。
本身以為旁邊既小蟹只係裝飾,原來都可以食!上面刷上左少少韓式醬汁,香脆而不硬,剛好可以一口吃下。
侍應亦特別提醒我地貝殼底下有一啲曲奇碎,亦係可以食用既。
作為第一道菜,相當開胃。
2. Surprise Dish 1
類似日式料理既Omakase,由廚師決定既Surprise Dish!(會事先問定你對咩敏感/有咩唔食,所以唔洗擔心)
第一道Surprise Dish既主角係海膽,底下有牛肝菌同豆腐混合製成既慕絲,上面就鋪上左金魚籽同明太子,就咁食味道相當濃烈,海膽既鮮味突出。亦可以加上少少海膽殼下面既曲奇碎,會加強左個甜味,有另一番風味。
3. Surprise Dish 2
第二道Surprise Dish雖然有龍蝦殼,但就同龍蝦無關(點解?下道菜分曉)。
佢係以蛋沙律為基礎,再係上面加上日本松葉蟹肉,最後綴以白桃同黑魚籽,幾種食材混合起黎,清甜開胃,估唔到相當匹配!
4. Lobster
上一道菜既龍蝦原來用左係呢度,龍蝦本身肉質柔嫩,味道鮮甜,單食已經不俗。更欣賞既係佢底下有少少蕃茄醬汁同芒果肉,酸酸甜甜,連同龍蝦肉一齊食,又更加帶出度海鮮既鮮甜味。
頂層的分別係羽衣甘藍乾、連藕乾同啤梨乾。

5. Kagoshima Tenderloin/Japanese Cod Fish
主菜終於上場,一個係鹿兒島既A4和牛裡脊肉,一個係日式鱈魚。
已經好耐無係香港食過咁高質既和牛,雖然係裡脊部位,但肉質非常柔嫩,仍然保留到入口綿軟既感覺。
提供左黑胡椒醬汁同鹽,可以按喜好自由選擇點邊一種黎食。
日式鱈魚非常緻滑,醬汁食到有蘋果等水果既香氣。
旁邊白色既碎碎其實係橄欖油,以分子料理既方式處理,所以先呈固體既形狀,可以沾一點配合鱈魚食用。
6. Sesame Stone
靈感取自日式庭院既石頭,造型非常別緻逼真,芝麻慕絲包住冷凍既雪糕,食之前要先等一兩分鐘等裡面既雪糕軟化。
出面有一啲海綿蛋糕同竹炭曲奇碎,亦係模仿庭院既地面。
味道很不錯,可以話係視覺味覺兼具既甜點。
7. Mignardises
檸檬撻同椰絲朱古力,為整餐晚飯帶來完美既句點。

總體黎講,呢度既食物質素既環境都非常合我心意,一邊慢慢食,一邊慢慢同朋友傾計,有一種法式既休閒浪漫,如在夢中,確係不負Le Rêve呢個名~
2019-08-28
  • Kagoshima Tenderloin