2023-05-05
【沙田區】【漢年茶餐廳】呢排嘅生活有幾分混沌,又有啲不安。好彩有個好地方畀我個腦放空吓,唔係我驚我真係會變痴線。然而,唔緊要啦,本身都已經痴得好匀循,就算再痴多少少對大家睇到嘅觀感上可能都冇乜分別,但係自己就好覺。喺好肚餓嘅狀態下經過大圍,咁就梗係想食吓嘢,火車站附近嘅餐廳好多都食過,而有啲去到門口都唔想食。喺呢個一籌莫展之際,我記得我係未食過呢間漢年茶餐廳而又想試吓,真係好耐之前已經聽過佢哋嘅鹽焗雞出名嘛。個耐嘅程度係講緊我喺大圍讀中學嗰陣,因為有個同學同呢間嘢有關,之後就冇點留意。又有消息話賣咗盤,不過都係一味得個講字,冇真係去到。再加上經過親都見到好多人坐爆晒,好難有機會食,今次見到有位,就食佢。見到餐牌有其他茶記食物,不過都吸引唔到我,淨係想試佢哋個「著名金牌鹽焗雞」,一場嚟到就整返碟「雞髀飯」轉「炒底」,成碟嘢邪惡度爆晒錶。啲雞髀肉勁嫩滑,鹽焗味道對我嚟講啱啱好,可能其他人會覺得淡口。不過唔夠味咪點醬囉,另外,雞味都好出,唔怕。個炒飯底都唔差,勁易入口,好快啪晒。個飯配杯「凍檸茶」走甜夾埋要 $91,係唔平,不過我覺得如果去開附近又想嘆個飯,呢個係幾好嘅選擇。所以,好多時都要
不過唔夠味咪點醬囉,另外,雞味都好出,唔怕。個炒飯底都唔差,勁易入口,好快啪晒。個飯配杯「凍檸茶」走甜夾埋要 $91,係唔平,不過我覺得如果去開附近又想嘆個飯,呢個係幾好嘅選擇。所以,好多時都要等吓位嘅。。。
(地址:大圍積福街100號地下)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #大圍 #漢年茶餐廳 #著名金牌鹽焗雞 #雞髀飯炒底 #凍檸茶 #鹽焗雞 #鹽焗雞飯 #1am0796 #1ambackup