2023-05-05
【沙田區】【阿爺燒鵝餐室】「生日飯巡禮」第二站嚟到大圍,不過呢餐飯有啲特別,係喺一個幾意外嘅情況之下完成。按時序的話,更加唔應該講佢先,因為我年初三嘅朝早已經食過,仲要係食早餐。認識我嘅朋友就知,我食早餐係幾珍貴嘅時刻。話說嗰日朝早我係要返工,不過冇嘢做,所以溜咗去呢度食個「早餐 A」。主食係「金鐘罩叉燒」配「鮮忌廉豬骨湯意粉」,叉燒意嚟講佢算唔錯,本身啲叉燒好,加上個湯底算用心製作,所以成件事唔差,係滿意嘅。個早餐仲有「4.3 牛乳炒滑蛋」,係真係炒得幾滑架喎,冇令我失望。片「牛油厚多士」唔算突出但都唔算差,配埋個「熱奶茶」夾埋收我 $39 令我有衝動以後早啲起身食早餐去取代平時成日食嘅常餐,因為真係幾平吖嘛。之後再食一次就係第一段講到嗰個「生日飯巡禮」,本身係同個朋友一齊去試食,之後佢話想正正經經請我食餐飯。咁佢想就我 Foodie 嗰邊,所以想食啲我有嘢寫嘅餐廳。咁上次喺度只係食咗個早餐,就試埋燒味啦。由於堂食限聚令關係,所以呢餐係以外賣形式完成嘅。我叫咗個 $90 嘅「阿爺燒鵝乳豬鵝油撈麵」,加隻「咸蛋」就變成 $100 喇。味道上有啲失望,只係普通,冇想象中咁好食,唔係好需要
由於堂食限聚令關係,所以呢餐係以外賣形式完成嘅。我叫咗個 $90 嘅「阿爺燒鵝乳豬鵝油撈麵」,加隻「咸蛋」就變成 $100 喇。味道上有啲失望,只係普通,冇想象中咁好食,唔係好需要特登走去食嗰種,大家明嘅。
我朋友個「黯然銷魂飯」少飯就 $62,唔平呀都,一打開,我見到都覺得一般,結果我朋友都話好麻麻,未必有下次。我唔想搞到好似我朋友幫我慶生但係我又唔中意咁,不過我呢位係多年朋友,有好多嘢都明架喇,哈哈。。。
(地址:沙田大圍道1-35號金山樓地下11A2號舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #1ambackup #1am0598 #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #大圍 #阿爺燒鵝餐室 #金鐘罩叉燒 #鮮忌廉豬骨湯意粉 #牛乳炒滑蛋 #牛油厚多士 #早餐 #阿爺燒鵝乳豬鵝油撈麵 #黯然銷魂飯