【深宵系列1之2】上集講到食完雞粥有啲口渴,就過咗對面人和荳品,今次坐入舖,衛生情況其實唔係好太多店員呀姨採取「人mark人」策略,我們一坐低,佢已經拎住疊紙仔,企响枱側邊,隨時ready落單,望住餐牌,其實是有點眼花撩亂,加上又有啲飽..朋友先點凍豆漿和煎魚肉豆腐,剛好點了我想要的,我惟有選別的,見店員呀姨仍然眼甘甘望住我,我唯有問「有乜唔飽肚架?」店員呀姨答「雞翼...豆腐花...芒果豆花,食生果唔怕飽啦」最後我叫咗杯熱豆漿,再加一個卥水豆腐。店員呀姨問要淡漿?我堅定地點頭先說那魚肉煎豆腐,魚肉最多得1.5mm厚,無乜魚肉味,但煎得頗香口,豆腐開始有少少出水,但依然仲算滑呷了口淡豆漿,豆味好香,就係「乜無甜味」,另一位呀姨幫我倒了點,再加些糖水,易入口多了。她說,一般客人要求淡漿,就完全唔加糖水,因為怕有啲人因為糖尿病等原因唔飲得再試那其貌不揚的卥水豆腐,都未放入口,那強烈的花椒八角味就已經把我擊倒...應該是卥太耐,奇怪的是,無乜卥水味,overall就是太重口味,受得住花椒八角味嘅話,係可以挑戰吓!!
【深宵系列1之2】
2015-03-01
$26 (宵夜)