今年香港好流行食Omakase,作為foodie既我當然唔會錯過😋今次我就黎左位於天后既《鮨千月》試試佢地既omakase lunch set,除左食物高質之外,最重要係環境勁靚,有一個居高臨下既無敵大海景🤩‣ 森羅 ($580)(1) 前菜| 沙律、茶碗蒸呢份沙律🥗細細份,配上醋做調味,感覺好開胃☺️茶碗蒸入面既雞蛋好滑,上面仲有菇同秋葵做配料,食落暖笠笠🥰(2) 壽司12貫🍣・深海池魚壽司・麥金鯛柚子皮・竹炭鹽鮮帶子壽司・池魚壽司・赤貝壽司・油甘魚配柚子胡椒醬 ・赤蝦飛魚子壽司・碟魚邊手卷・吞拿魚赤身・大拖羅壽司・海膽壽司・三文魚子一次過品嚐12種魚係一種好正既味覺享受😋全部壽司都係好新鮮好肥美,而且好有光澤🤩咁多款入面我最鍾意“竹炭鹽鮮帶子壽司”同埋“碟魚邊手卷”,前者賣相好特別,壽司師傅將佢握成三角形壽司好可愛,而且帶子好厚肉好滑,上面仲有少少竹炭鹽做點綴😝碟魚邊手卷就係師傅先用火槍燒一燒碟魚邊,再用紫菜包起碟魚邊製成手卷,所以碟魚邊食落係暖暖地而且有脆邊既口感,好味道😋(3) 味增湯和甜品・味增湯我個人幾鍾意呢碗味增湯,配料包括菇、海帶、紅蘿蔔等,同平時唔同既係唔會有好重味精/

‣ 森羅 ($580)
(1) 前菜| 沙律、茶碗蒸

・海膽壽司
・三文魚子

(3) 味增湯和甜品
・味增湯
我個人幾鍾意呢碗味增湯,配料包括菇、海帶、紅蘿蔔等,同平時唔同既係唔會有好重味精/鹹味,真係幾好飲😙

・抹茶雪糕
抹茶味較重但唔會苦澀,稍微偏甜,質地屬於比較硬身既雪糕,整體都唔錯🍵

・咖啡☕️
最後就係一杯espresso,可以自己加奶或者糖

Omakase比一般餐廳更重視顧客既用餐體驗同交流,一坐低廚師就問左有冇咩係唔食,感覺幾貼心;而且可以坐係板前位置欣賞廚師既手藝,由切出魚肉、處理魚肉刺身、手握壽司、到上菜成個流程都係客人面前展示,成個用餐體驗係一種視覺加味覺享受👍🏻

餐廳座位好闊落,空間感十足;最正就係餐廳位於大廈既26樓,可以遠眺中環同尖沙咀一帶既維港海景,無論日頭定夜晚黎風景都係一流😍

💰Total: $638/pp 已包括10%服務費
📍鮨千月|@sen_tsuki