2022-06-25
住荃灣多年,搭車經常都會見到呢間餐廳~位置有少少隱蔽,但又好eye-catching✨門口有大大既霓虹燈牌,寫住餐廳名【Olive Cafe】,驟眼望都覺得間餐廳好chill,好有外國風情😝第一次去用餐係上年同朋友聚會去,當時已留低好好既印象👏決定要再回訪🫶🏼除左門面有外國氣氛之外,店內環境都令人覺得好舒適!天花吊滿綠色植物同燈泡🌿💡充滿大自然氣息,同時都有浪漫氛圍💕睇完Menu,發現呢間餐廳一定係「男友糧尾之選」😂😂好抵食又一d都唔失禮💗💗💗真心推介呢個二人餐俾各位男朋友👇✧ 兩個人的幸福 Happiness for Two (2人餐) $268✧❥ 是日餐湯+沙律(兩客)個人幾鍾意沙律🥗酸甜開胃,仲食到蟹籽😚口感唔錯❣️❥ 明太子軟殼蟹忌廉汁意粉有三款意粉可以揀~意粉好creamy,每條意粉都掛滿忌廉汁,食落充滿明太子香味♨️軟殼蟹份量都唔細呀🤭食落啖啖肉,好香脆‼️呢個配搭豐富又好味😋推介🫶🏼❥ 美國IBP牛膈肌150G & 露絲瑪莉燒春雞(半隻)估唔到可以雙拼🤩可以試多d唔同口味!一上菜時都有驚喜,原來係石燒黎既🤩keep住噴煙💨保持熱度🔥牛肉顏色好粉嫩,食落唔會過韌,牛味香濃🐮半
位置有少少隱蔽,但又好eye-catching✨
除左門面有外國氣氛之外,店內環境都令人覺得好舒適!
天花吊滿綠色植物同燈泡🌿💡
充滿大自然氣息,同時都有浪漫氛圍💕
睇完Menu,發現呢間餐廳一定係「男友糧尾之選」😂😂
好抵食又一d都唔失禮💗💗💗
真心推介呢個二人餐俾各位男朋友👇
❥ 是日餐湯+沙律(兩客)
個人幾鍾意沙律🥗酸甜開胃,仲食到蟹籽😚口感唔錯❣️
❥ 明太子軟殼蟹忌廉汁意粉
有三款意粉可以揀~
軟殼蟹份量都唔細呀🤭食落啖啖肉,好香脆‼️
呢個配搭豐富又好味😋推介🫶🏼
❥ 美國IBP牛膈肌150G & 露絲瑪莉燒春雞(半隻)
估唔到可以雙拼🤩可以試多d唔同口味!
一上菜時都有驚喜,原來係石燒黎既🤩
keep住噴煙💨保持熱度🔥
牛肉顏色好粉嫩,食落唔會過韌,牛味香濃🐮
半隻燒春雞份量都唔少😆外脆多肉,有啖啖香草味~
❥ 是日雪花冰 (2人份量)
呢個套餐價錢仲可以包埋雪花冰真係好抵❄️💕
雪花冰好大碗,兩個人絕對夠食☺️
配料有芋圓、爆珠、雜果,雪花冰好綿滑😋
消暑一流!!
❥ 凍檸茶
❥ 少女の夢 (跟餐+$32)
士多啤梨玫瑰沙冰🍓賣相好靚😆
味道香甜,飲落好清爽,有啖啖玫瑰味🌹
二人餐之外,另外我地仲叫左個小食,好滿足🤭
❥ 香辣雞翼配蜜糖醬 $58
雞翼唔算好辣,煎到外皮金黃色,有少少脆口🫶🏼
配埋蜜糖醬,甜甜地好食😋