2023-09-18
【西貢區】【翠華餐廳】一段時間冇寫西貢區,呢啲係十八區 foodie 時期狂 chur 自己嘅過程,而家已經 chur 另一啲嘢。話說我走入嚟將軍澳係因為去將軍澳運動場睇「中銀人壽香港超級聯賽2023」嘅賽事,最後主場嘅理文以四比一擊敗傑志。睇完波行到過嚟尚德呢邊,見到翠華餐廳都心大心細好唔好入嚟食吓。首先因為好似好普通,之但係市區嘅分店好似執吓一間又一間,都好似真係冇乜喇喎。始終都叫盛極一時,趁呢個機會,反正擺喺眼前,不如就食返次啦。叫咗個 $63 嘅「常餐」,佢得一款嘅啫,就係「生炸豬扒麵」。呢個麵就真係十年如一日,都係咁難食,我就唔信佢有生炸過塊豬扒,畀盡咪大力啲煎幾吓咁。個「太陽雙蛋」係可以嘅,不過「牛油豬仔」就唔多掂,仲要唔脆。飲品我揀「熱奶茶」,比以前淡口咗少少,可能係我條脷濃咗,唔難飲就得,幾好嘅。但係我想叫啲蛋撻呀,菠蘿油呀嚟食吓就唔得喇,原來佢哋師傅下午收咗工,乜都冇喇喎。一心想入嚟食啲包點嘅我,決定 $63 止蝕離場喇。。。(地址:將軍澳唐明街2號尚德商場地下1及2號舖)
(地址:將軍澳唐明街2號尚德商場地下1及2號舖)