2023-05-06
【觀塘區】【家啡館】我有壓力,被人 WhatsApp 同我講話我做得少觀塘區,我自己都知,但係做過就知咩叫「顧此失彼」,要盡量照顧到大家嘅需要真係好難。不過都慶幸我尚算律己以嚴,都算喺呢個界別裡面已經係勤力周圍走嘅其中一個。講到觀塘,最近有印象食嘅已經係去到瑞和街街市嘅九鼎百味,真係幾好食。而講到耐冇食,藍田就真係耐,上次係同朋友食木兆小品,真係超耐。之後就食咗一次呢間,但係呢間我唔太想食一次就寫,所以我係食咗兩次。第一次係食「英式全餐」,個餐係有丹麥酥、漢堡扒、火腿、腸仔、炒蛋、茄汁豆,我只能夠講佢就真係茶餐廳風味,就係好平庸嘅質素,真係冇咩特別好講,配埋「熱奶茶」先 $42 我又唔可能挑剔到啲乜,所以就係咁。大家睇完上一段就明白點解我堅持要食多一次先寫,喂,真係冇嘢寫吖嘛,我嘅寫作技巧未高超到普通貨色都寫到好好食吖嘛。除非好似某啲 foodie 咁,篇篇都收錢,咁就水晶膠加雙氧水都識得大嗌「好 好 味 呀 !」啦。咁第二次我就叫其他嘢,一不做二不休整返個「皇牌精選扒餐」,點知到叫嘢嗰時先知冇羊架,諗住試個牛柳,但又唔想要晒兩件,想試多啲嘢嘛。咁就唯有叫「皇牌牛柳拼鴛鴦腸」,咁嗰兩條
咁第二次我就叫其他嘢,一不做二不休整返個「皇牌精選扒餐」,點知到叫嘢嗰時先知冇羊架,諗住試個牛柳,但又唔想要晒兩件,想試多啲嘢嘛。咁就唯有叫「皇牌牛柳拼鴛鴦腸」,咁嗰兩條腸都唔差,仲有一條係香草腸。
件牛柳同啲薯條就 Okay 啦,只係 okay 咁囉,以茶記扒嚟講唔算差,鐵板上所以五成熟都得。餐湯「羅宋湯」都係茶記風味,反而個餐包夠晒熱,幾好。加 $3 飲「凍咖啡」,我覺得唔差嘅,咁樣夾埋 $91 只係合理囉。。。
(地址:觀塘藍田啟田商場2樓207號舖)