2024-01-09
【酒店級中馬菜🇲🇾大生蝦湯河🥹】推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌘*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #灣仔 - 鐵飯碗 𝗧𝗶𝗳𝗳𝗶𝗻 位於皇悅酒店得中式 /馬來西亞菜 🥢 推介俾要business lunch 或者想同老人家食飯餐精緻料理🧓🏼 午市套餐最平可以一百蚊有找💸 環境稍正式,服務周到,上菜前會提供蝦片(配特製辣醬🌶️)【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 大生蝦湯河粉 $188|10/10 🌟大生蝦可配薑蔥撈麵/湯河/黑椒粉絲煲,由於我大病初癒😷 被老豆迫揀咗最清淡嘅「湯河」,結果驚為天人‼️ 大生蝦厚肉到有啲細版龍蝦肉🦞 重點係湯頭用大生蝦熬製,鮮味十足完全唔會覺得死鹹,湯底出色飲曬👍🏻 河粉份量都好多,其實覺得起碼要2-3人先食得曬!食完仲心掛掛,好想下次再嚟食◐ 馬來脆皮曼煎糕(2件) $68|9/10 🌟馬來西亞特色街頭小吃,依家買少見少。脆脆嘅薄餅皮有好重蛋香味,配上裡面花生碎、粟米🥜一共4塊,好味到迅速KO!個人認為必嗌甜品◐ 傳統肉骨茶 $128/位|8/10招牌菜式,本身麻麻哋「肉骨茶」陣中藥味,但呢間唔會,肉骨茶湯底味道濃但好順
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌘
📍HK #灣仔 - 鐵飯碗 𝗧𝗶𝗳𝗳𝗶𝗻
【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】
◐ 大生蝦湯河粉 $188|10/10 🌟
◐ 馬來脆皮曼煎糕(2件) $68|9/10 🌟
◐ 傳統肉骨茶 $128/位|8/10
招牌菜式,本身麻麻哋「肉骨茶」陣中藥味,但呢間唔會,肉骨茶湯底味道濃但好順滑,豬肉半肥瘦燜到非常淋🍖 本人唔鍾意食肥肉都忍唔住食曬🫡 煲得實在太入味。配上炸油條、豆卜,索曬肉骨茶湯汁,食到少少上癮。
◐ 花雕酒香佛跳牆 $398/位|7/10
第一次試佛跳牆,非常足料有齊:海參、花膠、魚翅、冬菇、瑤柱。湯底好重膠質同海味鹹香,如果好似我咁想試「佛跳牆」可以嗌一位份試吓
◐ 鴛鴦斑斕椰絲拼 $88|7/10
斑斕炸椰絲卷 配 綠豆蓉糯米糍波波(各4粒)📸主要因為個賣相可愛,用竹籃擺盤,打卡好正👌🏻口感煙韌,建議多人分享,因為糯米都好飽肚吓。個人會比較推薦上面個「煎糕」🫣
◐ 菊花茶 $32/位
*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
鐵飯碗 𝗧𝗶𝗳𝗳𝗶𝗻
🥢 @tiffin_hk
🚶 灣仔站B1出口
📍 灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓
🏷️
地區:#laymao_灣仔
分類:#laymao_馬來西亞菜 #laymao_中式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*