2023-05-02
今日同朋友仔再來位於銅鑼灣的 Sushi N ,之前來試過午餐omaskase 覺得質素好好,所以今次再同朋友仔來試埋佢既晚餐。今次試咗Omakase set($1580/位)晚餐包括: 前菜三品、刺身七品、和食、壽司七貫、手卷、湯 和 甜品。食Omakase 最好當然係配Sake 啦,因為朋友唔係太飲酒,所以叫咗支細既越後櫻 醉樂無極 大吟釀($300) 一支較重口味的sake,帶有順滑感,感覺舒服清新,我覺得用來配魚生是一🔸前菜有忌廉芝士、布甸蛋和帶子沙津🔸深海池魚刺身深海池魚有的清爽口感,又帶有豐厚的油脂,魚肉味道偏甘甜,再配上岩鹽和蜜甘,更加香🔸岩手縣米崎真蠔體型大而豐滿,鹹味適中,清新的香氣和回味🔸甜蝦他他配鱈魚片甜蝦他他用竹炭鹽調味和柚子皮來提鮮,配上燒過的鱈魚片一起吃,脆脆的鱈魚片再增加了甜蝦他他的層次感🔸間八魚刺身配黑松露醬買相一流,打卡之選,簡直就係仙境一樣,味道方面,魚肉新鮮有質感,配上黑松露醬和水菜一齊食,更提升魚的鮮味🔸金雪鯛昆布漬壽司口感鮮嫩Q彈,我是第一次食到這個口感,師傅話因為用昆布漬過,所以增加了彈性🔸目光魚配上蒜蓉 壽司目光魚即我們的九吐魚,炙燒過後,
今次試咗Omakase set($1580/位)晚餐
越後櫻 醉樂無極 大吟釀($300)
🔸前菜有忌廉芝士、布甸蛋和帶子沙津
🔸深海池魚刺身
🔸岩手縣米崎真蠔
體型大而豐滿,鹹味適中,清新的香氣和回味
🔸甜蝦他他配鱈魚片
🔸間八魚刺身配黑松露醬
🔸金雪鯛昆布漬壽司
🔸目光魚配上蒜蓉 壽司
目光魚即我們的九吐魚,炙燒過後,肉質細膩,帶著豐富的油質香氣,入口即溶
🔸黑鯥魚配上柚子胡椒壽司
經過炙燒,油脂完全被釋放,入口更香滑,帶有甜味,果然是白身魚中的拖羅,再配上柚子胡椒,更加惹味
🔸銀鱈魚(三星漬北海道麵豉)
經過炙燒,師傅再用三星漬北海道麵豉去調味,魚肉很滑溜,油香豐富,配上壽司飯就恰到好處
🔸鹽燒鰤魚魚鮫
鹽燒鰤魚魚鮫是即燒即食,外層燒得甘香,魚肉散發油香且,口感結實,佐酒一流,沾上醋汁蘿蔔,美味
🔸清酒蒸鮑魚
鮑魚口感滑嫩、爽脆、彈牙。 清酒蒸過後,帶有清香的酒味,令鮑魚更加清甜
🔸劍魚腩配蛋黃醬油漬+炸蔥 +紫蘇葉
劍魚腩肉質細膩、口感嫩滑厚實、鮮甜美味,配上蛋黃醬油漬,炸蔥和紫蘇葉一齊食,增加層次
🔸煙燻鰤魚腩配蒜子豉油
煙燻的鰤魚腩,帶有煙燻香氣,鰤魚腩配蒜子豉油,帶有蒜香的鰤魚腩非常惹味
🔸水果蕃茄
因為之前食了比較濃味的食品,正好可以用水果蕃茄的甜味,清一清味蕾
🔸火炙梳子魚壽司
梳子魚又名竹籤魚,口感軟熟,火炙油脂更香
🔸赤貝壽司
師傅會先拍一拍赤貝,令赤貝收縮,口感更 Q彈,記得快啲食
🔸拖羅配日本芥末子壽司
油脂豐富的拖羅,入口即溶,配上酸酸的日本芥末子,非常夾
🔸北海道紫海膽手卷
紫海膽味道清甜,口感極佳,我的至愛
湯
🔸北寄貝清湯
好清爽,好暖肚
甜品
🔸日本蜜瓜和菠蘿雪芭
菠蘿雪芭是師傅自家製,好清新,超級解膩,配上甜度好高的日本蜜瓜,讚,為晚餐畫上完美句號
最後附上菜單給大家參