2023-08-09
有時食飯食麵食到悶,就會想試試其他野,飯糰係一個唔錯嘅選擇!去完尖東個邊唔知食咩好,見到呢間台式飯糰店就心動了,仲主打即叫即整,夠晒新鮮。店舖裝修仲相當少女心。💡新宿燒汁牛扒飯團 $40呢度同其他飯糰店唔一樣嘅係飯底,唔係用白飯,而係用紫糯米,唔知感覺飽肚啲,仲有少少似栥飯。飯包住牛肉,肉汁滲去飯到,同唔洗擔心同肉有一輪狼狽嘅拉扯。仲有生菜、沙律醬、菜圃,味道層次好夠,咬完一啖慢慢咀嚼,其中我比較喜歡台式油條,咬落脆脆地,同糯米煙韌嘅口感又成對比。💡全素鹹蛋飯團 $36有時未必成日都想食肉,所以試一試新推出嘅鹹蛋飯團,冇肉都依然塞到滿晒,鹹蛋好香,口感又夠豐富,調味剛剛好,唔會太鹹。如果唔想食肉,又想飽肚,呢個係好選擇!💡手作紅豆奶茶 $27夏日炎炎,點少得一杯手搖,奶茶茶底偏濃,正合我個人口味,因為唔算特別鍾意奶味,不過都可以主動講聲多奶。紅豆好出味,本身落糖唔算勁,好多依賴落紅豆本身嘅甜味,所以好鮮甜又唔假。🧋💡椰果四季春 $23另一杯就點咗清香四季春,有椰果又係有啲咬口,又甜甜地,送飯糰解下膩一流!
💡新宿燒汁牛扒飯團 $40
💡全素鹹蛋飯團 $36