2016-05-05 662 瀏覽
最近想食雲吞麵之類,但商貿區又唔見有咩麵檔。最多只係茶記。所以突登上嚟搵。點知就見哩間。有五個得一個。諗住 ok,點知。。。。。早知睇清楚留言先去。我成六年無寫食評,點知因為哩間,都要再寫。希望大家諗清楚先抉擇。入正題,去到熟食中心,搵咗一陣先見到間麵檔。問有無雲吞,姐姐好快就話有,仲問係唔係要,要就即刻煮。順手問有無冷氣(附近幾間都有冷氣開放),但麵檔姐姐話無,見有風扇,都 OK 啦。都未坐低,姐姐又再問係唔係要雲吞麵,我望咗幅牆上嘅菜單都唔見有價錢。諗住熟食中心唔會太誇張,兼且附近食肆都只係廿幾三十。所以好快咁就話要牛什雲吞河。坐低後諗住驚碗麵唔飽,所以去同姐姐講,問有無加底,姐姐話有,加十蚊。心諗加底都十蚊?!所以就問碗麵幾錢,姐姐指吓檔口個牌,話雙拼$58,加底就$68。我當堂打個突。但既然已叫,無計。不過阿姐見我話貴,就話會加少少河粉俾我。所以值得一讚!返到位先見,原來個細餐牌係有價錢的。所以無得怪人!終於碗麵到啦。見大大碗,料都足。心諗 ok 啦。如果好食都唔叫貴。點知食第一口,我已經問同事佢嗰碗係唔係甜㗎,因我都係第一次食甜嘅牛什。講真,啲牛肚真係好入味,索哂啲汁,越食越
得一個

講真,啲牛肚真係好入味,索哂啲汁,越食越甜。食到最後,真係食唔到,要加大量醋當雙丸河咁食。。。。

總之大家如果鐘意食甜就啱哂。唔係嘅話就要考慮清楚先抉擇。

超甜牛什雲吞河  (唔包飲品)
2016-05-05