2024-09-22 222 瀏覽
《川濃 - 沙田》好日唔入科學園,一去科學園就係要去做嘢😂辛勞咗一個上午,放飯嘅時候特別肚餓🤭一個人就喺科學園度搵咗一間食川菜同米線嘅餐廳食個自私lunch同埋休息一下🤭唔知點解當日好想食啲辣辣地又酸酸哋嘅嘢,見餐廳有午市套餐,咁我就叫咗個酸菜大腸香鍋再加配生菜,另外再叫咗個尖椒皮蛋小食酸菜大腸香鍋本身就跟配白飯,呢個香鍋入面有大腸、酸菜、蓮藕、薯仔同埋香菇等食材,自問自己都食得辣,我就覺得佢嘅辣度都算幾足,大腸嘅份量好多,入口彈牙易咬,個香鍋嘅醬料掛滿晒喺食材上面,薯仔同埋蓮藕食落爽脆,加埋酸菜酸酸甜甜嘅感覺味道豐富,我另外加咗錢要一碟生菜,除咗可以解辣之餘,用嚟夾住大腸食就冇咁油膩啦而尖椒皮蛋都算幾大碟,$28嚟講算幾抵食,建議兩個人share會好啲,如果唔係因為口痕嘅關係我都唔敢自己一個人食晒成份皮蛋😂最後就梗係食唔晒啦,不過皮蛋嘅味道其實幾香濃,質感呈流心嘅狀態,融合埋喺啲紅油後入口惹味,喜歡食皮蛋的話可以試吓
《川濃 - 沙田》

2024-09-20