2016-01-04
作為一個二佰磅的肥佬,喜愛四周圍食野是理所當然的,但我也有我的喜好,我喜歡找一些小店光顧,一來小店出品大多是用心的製作,二來小店背後往往有一份濃情附加. 是夜一家四口在元朗遊走,遊至建業街一帶,五光十色食市招牌比比皆是,令人眼花撩亂,突然發現一道清泉,一個平實的木面亮著兩組英文字-----TASTS KITCHEN 走進店內,一位貌似舒淇的侍應問過客量後,即時引領入座,店內面積不大,但也可容納二十多人進餐,裝修簡樸,但予人有舒適溫暖感覺. 我們點了三個Set Dinner,前菜可選沙律或餐湯,經詢問知餐湯有忌廉磨菇湯和蟹肉南瓜湯,因兩小對忌廉磨菇湯情有所鍾而我又想飲南瓜湯,故唯有全叫餐湯. 忌廉磨菇湯-------磨菇全攪碎,溶於湯內,感覺幼滑味道香濃,當我試了一口後,小兒便極速飲光,似怕我再飲他的模樣 蟹肉南瓜湯-------蟹肉頗多,南瓜溶湯配襯著蟹肉,色香味口感都無懈可擊 主菜上場----- 碳燒雞扒濶條麫--------雞扒軟滑,但略嫌雞皮燒得燶左d(不過唔緊要,老婆都唔比食雞皮嫁喇 )濶條麫軟硬適中配上香草番茄醬,好食
是夜一家四口在元朗遊走,遊至建業街一帶,五光十色食市招牌比比皆是,令人眼花撩亂,突然發現一道清泉,一個平實的木面亮著兩組英文字-----TASTS KITCHEN 走進店內,一位貌似舒淇的 侍應問過客量後,即時引領入座,店內面積不大,但也可容納二十多人進餐,裝修簡樸,但予人有舒適溫暖感覺.
碳燒雞扒濶條麫--------雞扒軟滑,但略嫌雞皮燒得燶左d(不過唔緊要,老婆都唔比食雞皮嫁喇 )濶條麫軟硬適中配上香草番茄醬,好食 烤大蝦炸海苔意粉------大蝦鮮味,炸海苔口感像薯片但又保留海苔香味,意粉亦是軟硬適中,最出色是意粉包含著濃郁的蝦味,十分好食 安格斯牛扒----------肉質軟綿,肉味濃郁,其實煎牛扒一d都唔容易,要保住內裹肉汁不流失的確考功夫,但呢間既 廚師又做到喎,配菜既薯⻆同西蘭花又好好味,睇得出係一份用心既製作,但對於我這個牛魔王來說,牛扒份量唔夠喉 期間有段小插曲,小女(6歲)在牛扒上檯時叫道:[無薯條既?]我解釋其知每間餐廳的配菜都有所不同,不一定有薯條,之後過了數分鐘,貌似舒淇的 侍應放下一個小鐵筒,內裡盛著小薯條和芝士絲,並說是送給小朋友食的,兩小見到欣喜若狂,為了報答她的細心,我和老婆即時報以微笑. 餐飲沒太多選擇,我們叫了凍檸茶,青檸梳打同凍朱古力 叫三個餐有四杯野飲(又要多謝舒淇姐姐)
最後還點了兩個甜品----------
綠茶焦糖燉蛋-------綠茶味和雞蛋味平分春色,誰也沒有搶去誰的味道,但都係份量少(好味既野多多都唔夠喉 ) 雪糕窩夫----------朱古力雪糕配上熱騰騰既窩夫,冷熱交熔,知味無窮. 正當回味之際,突有一把男聲問到:[點呀?食物滿意嗎?]回望過去,見有一個身穿 廚師服,樣子俊朗的男子恭敬地問.
原來他就是小店的老闆兼廚師,言談間知他曾受顧於愉景灣酒店,因想嘗試新挑戰而自立門戶,而[舒淇]就是他任職空姐的太太(唔怪得咁善解人意喇)
兩公婆一個主內(廚房),一個主外(樓面),雖然辛苦,但也溫馨
埋單六佰多元,用咁既價錢,食酒店級既出品,享受坐飛機既服務,我個人覺得物有所值.