2019-07-02
係中環SOHO區最易搵到米芝蓮推介既餐廳~今次黎到依間米芝蓮既中東餐廳~亦係認証清真食品(Certified Halal Food)。「清真」指的是符合伊斯蘭教規條可食用的食物。晚飯時間都有幾多外籍人士黎享用。餐廳既裝潢OK 主題顏色使用藍,橙,紅配卡其色,有種類似童話阿拉丁既主題色。街景(exterior)室內(interior)吧枱(Bar area)我地今次二人食個晚餐飲杯野。 飲品 (Beverage)因為近來天氣太熱叫左2枝961既 beer消暑。味道OK,但無咩特別。Appetizers (頭盤)見到個Appetizers拼盤上枱後賣相擺設擺得好靚,好colorful。有好多唔同既醫同小食可以品嘗,餸埋Pita bread一流。拼盤既醬同小食:1) Lebanese Hummus 鷹嘴豆蓉好特別食落口既口感有幾分似薯蓉,但比著蓉更綿,落左檸檬汁同醋好幾分似沙律! 2) Lebanese Baba ganoush 熟茄子蓉混蒜加香料,檸檬汁,面頭再加紅洋蔥。口感似茄子沙律。我個人比較喜歡這道開胃小食!3) Zaaluk橙黃色既醬,帶點咖哩香,入面都係茄子蓉制成,亦都係我喜愛既
「清真」指的是符合伊斯蘭教規條可食用的食物。
晚飯時間都有幾多外籍人士黎享用。
街景(exterior)
室內(interior)
吧枱(Bar area)
我地今次二人食個晚餐飲杯野。
飲品 (Beverage)
Appetizers (頭盤)
拼盤既醬同小食:
1) Lebanese Hummus
2) Lebanese Baba ganoush
3) Zaaluk
橙黃色既醬,帶點咖哩香,入面都係茄子蓉制成,亦都係我喜愛既醬其中之一。
4)Philly Cheese
Philly Cheese粒,芝士有一定既咸度。適合搽係Pita bread 食。
5) Pickled Vegetables
鹽漬蔬菜
6)Moroccan Cheese Cigars
摩洛哥芝士卷,類似春卷既做法,但係入面包滿山羊芝士,正!!
7) Falafel
一個用雞肉混入香料洋蔥蔬菜既餅。食落好好食,唔會太咸太乾,不錯!
8) Lamb Kefta
亦都係肉餅,不過係用羊肉加香料整出黎,羊肉唔羶,好香,真係一試難忘!!!
9) Salad
&
10) Pita Bread
主菜
Chicken Tagine & Rice
Tagine 的味道不是太岩我,汁是有點酸,似係酸梅哥隻酸味。但雞肉不錯,不會柴。汁都算幾餸飯。
飯都係細細粒似小米的飯。我就覺得食落無平時香港食開既泰國米香。
Dessert 甜品
Baklava Pastrjes
摩洛哥Style 焗酥皮糕點。酥皮糕點真係入口即化,依個甜品真係必須一試!無得頂!
總結
可以成為米芝蓮連續7年推介既餐廳果然並不是一般餐廳可媲美。 餐廳既服務態度非常好,店員肯願意好耐心咁為我地推介每一道菜式,鋪頭既裝飾有一點似阿拉丁既主題幾有特色,不錯的晚餐體驗,值得一試!!