2024-09-04 166 瀏覽
今日放工忽然好想食上海嘢,就諗起好耐冇食既樂天皇朝,之前已經覺得佢哋既嘢食幾有水準。黎到利舞臺發現原來佢哋搬左新鋪,由於餐廳新裝修,一行入去就感覺好乾淨舒適典雅,燈光柔和,坐位夠多唔會怕好屈質。我地得兩個人,但被店員安排坐係梳化位置,夠晒闊落。😳 一坐低,店員仲有主動同我地介紹佢地有咩招牌菜好食,好有耐性,值得一讚。〈醋醬海蜇頭〉前菜方面我地叫左海蜇頭,咬落好爽口,下面仲有好多清甜既青瓜,撈埋醋醬一齊食味道酸酸甜甜,好開胃。〈原味小籠包〉樂天皇朝其中一樣名物就係佢既五顏六點既八色小籠包,因為之前黎已經試過,所以今次反而想試返最正宗既原味睇下味道如何。果然都同樣有水準,層皮做得夠薄身,夾起又唔會話好易穿,入面包滿熱辣辣嘅湯汁,肉餡亦好鮮味。〈無錫鮮肉鍋貼〉鍋貼外皮煎到金黃色,咬落表皮夠焦香,入面同小籠包一樣咁juicy充滿湯汁,肉餡亦都夠大舊。〈肉碎欖菜乾煸四季豆〉個四季豆炒得好夠鑊氣,四季豆爽口,同豬肉碎一齊得好香,我最鐘意鐘意食佢啲欖菜,好惹味。〈砂鍋雲吞雞〉呢個砂鍋雲吞雞一上枱我同朋友都嚇一嚇,估唔到咁大煲。入面好足料,有半隻雞,大大粒既雲吞,仲有小棠菜。雞肉嫩滑,雞湯味道鮮甜,雞

〈醋醬海蜇頭〉

〈原味小籠包〉

〈無錫鮮肉鍋貼〉

〈肉碎欖菜乾煸四季豆〉

〈砂鍋雲吞雞〉
呢個砂鍋雲吞雞一上枱我同朋友都嚇一嚇,估唔到咁大煲。入面好足料,有半隻雞,大大粒既雲吞,仲有小棠菜。雞肉嫩滑,雞湯味道鮮甜,雞味十足,另外啲雲吞都煲到索哂啲雞湯,好入味。

〈桃膠糖水
甜品方面我地叫左桃膠糖水,佢地既糖水都好足料,一啲都唔馬虎,有雪耳,杞子,紅棗同埋龍眼,絕對係養顏之選。