2022-04-29 288 瀏覽
難得放假帶咗媽媽去長洲一日遊。未出發之前已經做咗資料蒐集,搵咗間打卡café 。.Café 於北社五里,位置近民居,所以有少少隱蔽。Café 嘅外牆係白色,上面有Café 嘅名👉🏻 三:三 同一個藍色外框嘅橫向大窗。.入到去,發現有6張木質枱同窗台位。灰白色嘅牆同木質枱望落十分和諧。而且椅子亦十分舒適。座位與座位之間有少少距離,令人坐十分安心同舒服。係好適合同朋友/情人飲嘢傾偈,優閒一下👍👍👍👍👍.而我哋就叫咗兩個多士同飲品,仲有雞翼。.合盛煙芝吐司:依個吐司包含肉鬆、芝士、煙肉、火箭菜。依個吐司食落咸咸地;全部食材都好夾,煙肉嘅咸亦冇搶去肉鬆嘅咸香,芝士嘅奶香。我同媽媽都好推薦依個。👍👍👍紫薯芋泥肉鬆吐司依個吐司包含肉鬆,紫薯芋泥。一開始食甜甜地,但之後再食多幾口開始有點過甜。依個吐司食過紫薯嘅味道同芋泥嘅口感。建議食依個吐司嘅朋友仔,配咖啡/茶之類一同享用。店主秘製雞翼依個雞翼上面灑咗啲香草(?孜然粉)。食落十分香脆可口,肉質鮮嫩。食完一隻之後會想再食。中央開花三十目依個飲品包含Cream、荔枝肉、葡萄柚、草莓沙冰、梳打水。由於飲品中有晶球,所以飲嘅時候非常有口感。話梅青檸梳打依杯
而我哋就叫咗兩個多士同飲品,仲有雞翼。
合盛煙芝吐司

合盛煙芝吐司:
我同媽媽都好推薦依個。👍👍👍

紫薯芋泥肉鬆吐司
建議食依個吐司嘅朋友仔,配咖啡/茶之類一同享用。

話梅梳打

話梅青檸梳打
依杯梳打包含話梅、青檸、荔枝,十分生津解渴。店主話話梅要浸一陣先會出味,果然等咗一陣;驚喜就出現😍😍

每次上菜,店主都會介紹食物,又會教你點食先最好味。👍👍👍👍👍

此外店主就如傳聞中一樣,好親切友善!!!因為今日有30度氣溫,我同媽媽由碼頭行去café ,已經汗流浹背。店主見到我地出哂汗好熱,借咗佢個手提風扇仔比我哋吹,又比紙巾我地抹汗。真係好窩心,好有人情味😭😭😭

食物嘅味道,店主嘅窩心,同舒適嘅環境,令我會再光顧。❤️❤️❤️
2022-04-27
合盛煙芝吐司