2018-11-14
早兩日已預定了7點,當日我和友人都早了15分鐘,但都可以提早入座。座位比較迫,枱都細張,唔算坐得太舒服,如果一大班人來共膳,可能就會比較嘈,不太合適傾計。食泰國菜,當然要吃辣先係。起初,我們2人叫了一個有推薦的「紅咖哩牛肉」($68),我至愛的「馬拉盞通菜」($68),和白飯。因為食咖哩點都應該搵薄餅或白飯配,如果唔係就浪費了個汁。由於沒有薄餅,我地只好share一個白飯。咖哩牛肉上菜,覺得係有少少出入,因為預期好似menu的圖,係用法包裝住。泰式咖哩加入好多椰汁,食落一D都唔辣,仲有D甜添,我個人對甜咖哩非常麻麻。入面除了有一片片牛肉外,還有青豆角、茄子、車厘茄、菠蘿。如果是牛腩的話會更有口感,價錢當然會貴D。馬拉盞通菜好正,雖然係咸,但蝦米炒得好香,加分!之後好似個肚仲有空間,我地叫了「椒鹽軟殼蟹」,有好多炸蒜,送飯一流。不過一個白飯係不足夠用來撈汁撈餸,但如果食得太多飯,又試不同其他了。軟殼蟹炸得一般,淋淋地不太脆,份量應該是隻,分開了4件,中間有膏,食得太多都會膩。
馬拉盞通菜好正,雖然係咸,但蝦米炒得好香,加分!