2021-05-09 1475 瀏覽
🇭🇰香港西貢糧船灣沙橋村359號地段🇭🇰 Lot 359, Sha Kiu Tsuen, Leung Shuen Wan, Sai Kung, HK🌐西貢味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀價格: 💰💰💰💰服務: 👨🏻👨🏻👨🏻環境: 🌹🌹🌹🌹性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆人均消費:HKD230一年一度天后誕糧船灣半天遊❗️糧船灣是西貢對外的一個小島,由萬宜水庫和西貢連接,是個小民小島,從小到大每年天后誕都會去一次!今次下午就去了糧船灣旁的小灣一間漁村餐廳食午餐,平時都是接待一下遊客餐廳前對著糧船灣,驚喜是餐廳後有個小後灘,水藍清晰,一望無實,如果露營一流📋套餐$2680一個套餐10道菜好平,Share食一流👍🏻⭐️白灼海生蝦🦐蝦十分新鮮,不蘸豉油都夠甜!💯清蒸生鮑魚🐚鮑魚一碟10隻,碟大大隻,鮑魚細細隻😂不過超級好味道!薑蔥豉油蒸,不會像果皮一樣蓋過鮑魚味,而且鮑魚出奇的香和爽口!💯椒鹽鮮魷魚🦑不知是不是喝過酒,大家都覺得超級好味度❗️不像平常的椒鹽鮮魷那麼軟,外面偏向硬,但魷魚爽口,口感和味道都更出色! 💯蠔仔粥🦪蠔仔粥裡就只有蠔仔,但勁多!粥比較悕,雖則沒有其他配料,但蠔仔又多又甜,夠肥口
🇭🇰香港西貢糧船灣沙橋村359號地段

一年一度天后誕糧船灣半天遊❗️

📋套餐$2680
一個套餐10道菜好平,Share食一流👍🏻

⭐️白灼海生蝦🦐
蝦十分新鮮,不蘸豉油都夠甜!
白灼海生蝦

💯清蒸生鮑魚🐚
鮑魚一碟10隻,碟大大隻,鮑魚細細隻😂
清蒸生鮑魚

💯椒鹽鮮魷魚🦑
不知是不是喝過酒,大家都覺得超級好味度❗️
椒鹽鮮魷魚

💯蠔仔粥🦪
蠔仔粥裡就只有蠔仔,但勁多!
粥比較悕,雖則沒有其他配料,但蠔仔又多又甜,夠肥口感一流!粥清甜,清熱下火
蠔仔粥

⭐️清蒸海石班🐟
兩隻船是即時在漁排撈上,新鮮👍🏻
魚肥厚肉但又又粗糙,蔥香豉油靚
清蒸海石班

⭐️金蒜蒸青口🐚
金蒸蔥絲粉絲豉油一起蒸,比清蒸好味得多
青口鮮甜無渣,爽口好味
金蒜蒸青口

🆗薑蔥炒花蟹🦀
炒蔥蟹就普通點,就一小碟(忘了影相)
味道可以,十分少蔥,但真得大細碟,很難分

💯家鄉白切雞🐔
估你唔到之家鄉白切雞!
來食海鮮的,又怎會估到白切雞如此好味
雞是一隻,微微帶咸,不用蘸調味料
雞皮油香四溢,雞肉出奇的滑
家鄉白切雞

🆗蒜香炒時菜🥬
時菜有兩碟,生菜和香菜仔各一碟
清甜可口,可惜菜微微帶黃
蒜香炒時菜

蒜香炒時菜

🆗腰果蛋菜飯🍚
賣相和味道都普通,但總算配個主食
腰果蛋菜飯

⭐️豉椒炒蟶子🐚
蟶子不大隻但很肥美,而且份量多
豉椒汁十分濃,連椒都很惹味
豉椒炒蟶子

小時候去食真的好貴,今次覺得很便宜
雖然無冷氣又熱,但有把大風扇,不會辛苦
性價比算不錯👌🏻
2021-05-07