2017-06-28 778 瀏覽
一向都對美式餐廳有一種特別嘅情意結,除咗係因為大大份、令人魅力沒法擋嘅美式快餐之外, 最重要嘅就係美式餐廳裏面嘅熱鬧氣氛同熱情感覺。喺尖東麼地道一帶嘅海旁都林立著各式各樣嘅餐廳, 較為eye-catching嘅,就非呢間《The Dog House》莫屬。 呢間美式餐廳有一個好大嘅outdoor area, 配合埋有情調嘅藍色mood light,最啱就係一班朋友把酒談心。 而且仲可以望到維多利亞港嘅璀璨夜景, 最啱就係遊客可以邊食邊睇夜景啦。呢間餐廳每晚仲有Live Band, 令到現場嘅氣氛更加熱鬧高漲, 一路聽歌, 一路傾計, 一路品嚐美食, 簡直滿足曬三個願望。食美國菜一定走唔甩大大杯啤酒,呢間《The Dog House》 就有好多款式嘅樽裝、draft beer或者craft beer俾客人選擇。 今次我就叫咗大大杯【Murphy’s 】黑啤, 貪佢麥味重又唔苦, 而且口感亦都夠順滑。食美國菜我就一定會點返份Nachos,呢碟【 飛毛腿導彈超級墨西哥粟米片。 加香辣牛肉】 真係非常出色。 一送上枱嘅時候碟邊仲係熱辣辣, 墨西哥粟米片烤得非常香脆,上面加上勁多嘅parmesa

食美國菜我就一定會點返份Nachos,呢碟【 飛毛腿導彈超級墨西哥粟米片。 加香辣牛肉】 真係非常出色。 一送上枱嘅時候碟邊仲係熱辣辣, 墨西哥粟米片烤得非常香脆,上面加上勁多嘅parmesan cheese,烤焗完之後芝士溶化係粟米片上,簡直係芝味爆燈。 而且仲有非常醒神嘅墨西哥莎莎醬, 同埋香滑嘅牛油果醬, 將所有材料夾埋一齊食, 口感味道都一流,味道相當正宗。 最、最、最重要嘅一定係要加配香辣牛肉, 香辣牛肉醬牛味濃郁, 而且帶有微辣, 非常惹味、開胃。

另外食式美式快餐有點少得Burger呢?呢個【The Great Aussie Burger】 最啱就係熱愛burger嘅朋友,由於小妹係burger 狂熱份子,望住呢個餡料勁豐富嘅漢堡, 簡直令人流曬口水。Burger入邊嘅牛肉漢堡足足有8安士重, 非常juicy, 而且牛味濃郁, 絕對係真材實料。Burger入面仲有好多新鮮嘅蔬菜, 新鮮嘅紫洋蔥圈、爽脆嘅生菜同埋多汁嘅番茄,另外仲加入咗我覺得同漢堡扒勁夾嘅烤菠蘿添,一啖咬下真係爆曬汁。 另外仲加入咗煎香嘅太陽蛋增加口感, 味道口感簡直係100分。

另外重配搭埋脆卜卜的洋蔥圈, 洋蔥圈外脆內軟, 洋蔥味道鮮甜, 最啱就係一路食一路飲啤酒啦。

另外更有我最鍾意嘅沙律【Coleslaw】,自家製嘅椰菜絲沙律味道非常好, 每一口食落都令人有美國感覺。

食完野想同個friend繼續傾計, 所以就叫多杯【Edelweiss】, 呢杯金黃色嘅啤酒最啱女仔飲, 味道帶點花香,帶點甘甜, 夠曬冰凍,為炎炎夏日消暑,解解渴。

原來呢間餐廳仲有水煙食, 當然我唔係鼓勵人食煙啦~ 不過問到人哋食水煙嘅香氣,就令人有一種去咗旅行嘅感覺, 下次可以約埋朋友一齊試下。

• Nachos with spicy chilli beef